Україна і Польща знімають фільм про вплив війни на природу і довкілля

Україна і Польща знімають фільм про вплив війни на природу і довкілля

Хоча мій фільм більше про природу і тварин, найбільше мене вразили наші люди…

 

0:00 0:00
10
1x

Підтоплене місто Олешки внаслідок підриву російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, Херсонщина, 6 червня 2023 року. Фото: Фейсбук-спільнота міста Олешки

"Радіо Промінь" постійно тримає слухачів в курсі актуальних подій в нашій країні – і не втомлюється піднімати актуальні теми. А найактуальніше зараз – це повномасштабна війна, яку почала російська федерація в 2022 році. На жаль, окрім жахливих і страшних втрат людських життів, понівечених будинків, селищ і міст також серйозних ушкоджень зазнає й наше довкілля. Відбувається постійне забруднення атмосфери, грунтів та водних угідь, винищення лісів, цінної флори та фауни – а ще не забуваємо постійне замінування земель. Цю актуальну тему піднімають і наші кінематографісти. 

Днями на YouTube-каналі UP UA Studio опублікували другий тизер документальної стрічки-спостереження "Дівія", присвяченої впливу повномасштабного вторгнення на природу України. Підтримку в фінансуванні проєкту здійснює Польський інститут кіномистецтва.

"Фільм описує подорож від гармонійного життя природи, до вогняного вихора війни, що випалює землю, ліси та все живе. Екологи, сапери, шукачі тіл та зоозахисники намагаються виміряти масштаби трагедії, очистити землю від вибухових предметів, зберегти тварин та відновити втрачені природні ресурси", – зазначено в описі фільму.

Про ідею фільму, його розвиток і кульмінацію ведучі РанокПро Дмитро Захарченко і Анна Заклецька поспілкувались з автором ідеї та режисером "Дівії" Дмитром Грешком.

Щойно був опублікований другий тизер фільму. На якому етапі робота над стрічкою – коли її можна бути побачити?

Тизери – це спосіб інформування суспільства, що ми в роботі над фільмом, і зараз вже на завершальному етапі постпродакшн. Монтуємо матеріал. Ще, можливо, зробимо декілька дозйомок. До кінця року фільм має бути готовий. 

Це ж насправді дуже важко – показувати події в режимі реального часу, коли ситуація динамічна і ушкодження довкілля відбуваються постійно. І те, що знімалося рік тому, може бути – ну, не те щоб неактуальним, а трохи застарілим станом на цей рік… 

Документальний фільм – це такий трохи інерційний процес. Якщо масові медіа намагаються все оперативно висвітлювати, то документалістика більш інерційна. Більш націлена на збір інформації та аналітику. Я знімаю фільм вже більше року. І події раз за разом повторюються. Наприклад, таку вирву, яка сьогодні утворилась в лісі Бучанського району від падіння ракети, я вже бачив і знімав раніше – в Херсонській області. Тобто, актуальності все те, що відбувається, дійсно аж ніяк не втрачає.

За весь цей час, що ви подорожуєте Україною і знімаєте документальні кадри, яка історія вас вразила найбільше?

Мій фільм більше про природу, про тварин і про локації. Але в іншу чергу мені найбільше запам’яталися саме люди, яких я зустрічав на місцях. Це і службовці ДСНС, це і розмінувальники, це і місцеві жителі, які пережили страшну історію з окупацією та військовими діями. Найбільше мене вразили люди – які, наприклад, попри зруйнований будинок, все одно його прибирали, садили квіти в садочку тощо. Це було дуже для мене щемно. 

Є інформація, що ви ведете перемовини з британським композитором та саундпродюсером Семом Слейтером. Це дуже відома людина в кіношному світі – він працював над такими проектами, як серіал "Чорнобиль" та фільм "Джокер". Двічі був нагороджений премією Греммі. Чи є якісь позитивні новини? 

Це велика удача для нас, що ми знайшли Сема. І ще більша удача в тому, що йому цікавий проєкт і він захотів до нього долучитися. Зараз продюсери шукають дофінансування до проєкту, щоб закрити витрати на музику. І зараз Сем чекає від нас перший rough cut – тобто, чорновий монтаж, щоб можна було подивитися і приблизно уявити собі обсяг робіт. Тому що музика в фільмі гратиме не менш важливу роль, як і картинка.