Росіяни використовують старлінки обмежено. Експерт про термінали на фронті

Росіяни використовують старлінки обмежено. Експерт про термінали на фронті

Територія України авторизована для використання систем супутникового зв'язку Starlink. І два термінали – той, що використовують російські окупанти, та наш – можуть бути на відстані 20-25 км. Це констатував в ефірі Українського Радіо військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров. Він прокоментував дані  Головного управління розвідки Міноборони України про використання російськими окупантами систем Starlink на фронті. При цьому Крамаров зауважив: росіяни старлінки використовують обмежено. Адже у РФ ще з початку 2010-х років, у тому числі через використання супутників, була розроблена власна армійська система комунікації. Водночас росіяни майже не використовують старлінки на своїй території, а постачають їх до підрозділів на тимчасово окуповані території.

 

0:00 0:00
10
1x

Термінал Starlink, який використовується не на фронті. Ілюстративне фото з тг-сторінки "Михайло Федоров"

Росіяни майже не використовують старлінки на своїй території

— Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що фіксується використання росіянами терміналів Starlink. Водночас Ілон Маск, компанія якого виготовляє ці системи, заперечує те, що відбувається прямий чи непрямий продаж цих систем для РФ компанією. Яка остання інформація? Звідки росіяни могли взяти ці системи?

Ілон Маск – людина, котра контролює роботу цих терміналів, що виготовляє та розповсюджує по всьому світу компанія Starlink. Є термінали, й це підтвердило ГУР, які постачаються контрабандно. Схема наступна: реєструється підставна компанія або фізична особа, номінальний власник і користувач цього терміналу. Далі термінал купується в третій країні, активується там, на рахунок заводяться кошти за використання на рік наперед. Після цього термінал навіть певний час там працює. Подібна проблема була в України в 2022 році, що коли привозили нові термінали, які тут вмикались, активовувались, то деякі іноді блокувались через політику рівномірного розподілу терміналів по території всього світу. Й от таким чином вони потрапляють та одразу починають працювати на тимчасово окупованих територіях України. 

Тобто росіяни, наскільки я розумію, майже не використовують ці старлінки на своїй території, а постачають їх до підрозділів на тимчасово окуповані території і далі їх використовують для тих же задач, для яких їх використовують у ЗСУ. Єдине, що варто знати, – у росіян ще з початку 2010-х років, в тому числі через використання супутників, була розроблена власна армійська система зв’язку, обміну і комунікації. Тому старлінки вони використовують більш обмежено. Але, якщо у вас десь швидко розгортається, наприклад, командний штаб оперативно-тактичного рівня, то чому б туди не поставити старлінк, який цьому штабу забезпечить обмін інформацією через мережу інтернет. Там важливий не сам зв’язок, а обмін фото, відеоматеріалами з іншими штабами, що дозволяє доволі швидко отримувати більш контрольовану та загальну картину про лінію фронту, розуміти, де і що відбувається. Загалом це високошвидкісний обмін даними, тож в умовах сучасної війни така технологія є життєво необхідною для того, щоб і командування, й інші підрозділи могли обмінюватися інформацією та здійснювати більш швидке керівництво армією. 

Андрій Крамаров. Фото: ФБ-сторінка Андрія Крамарова

Важливо, щоб у боротьбі з "чорними" терміналами не постраждали термінали ЗСУ

— А як ви вважаєте, чи є у компанії Starlink чи її власника Ілона Маска можливість блокувати роботу тих станцій, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України?

Я думаю, що за бажання ця робота може почати проводитись. Потрібно розуміти, з якою точністю можна визначати геопозицію того чи іншого терміналу, де він знаходиться, як він працює. Дуже важливо, якщо компанія Starlink візьметься за протидію використанню "піратських", "чорних" терміналів, щоб не постраждали ті термінали і підрозділи, які максимально близько до лінії фронту використовують ЗСУ. Щоб не було прецедентів, що у нас "падає" зв’язок. Адже у нас і терміналів набагато більше, і вони набагато краще інтегровані, наші бійці вже звикли їх використовувати. Старлінки в Силах оборони України є важливим елементом зв’язку і комунікації. Тож, зважаючи на прогресивність технологій, компанія Starlink за бажання може почати цьому протидіяти. Головне – щоб результатом цієї протидії не стало погіршення умов використання терміналів із боку ЗСУ. 

Два термінали – російський та наш – можуть бути на відстані 20-25 км

— Я пам’ятаю ізраїльський серіал "Шпигун", де показано, як ще 50-60 років тому вдавалося вирахувати, де стоїть радіостанція цього шпигуна в Сирії. Тож технічно не проблема знайти, звідки працює мобільний телефон. 

Технологічно це дуже різні процеси. Історія ізраїльського шпигуна Елі Коєна – це хороший приклад. Він героїчно віддав своє життя, працюючи в самому тилу ворога, але нюанс полягає в тому, що тоді був специфічний тип радіосигналу, який треба було просто виявити. Він був унікальний. А тут ми маємо територію України, яка є авторизованою для використання супутникового зв’язку Starlink. Й два термінали – той, що використовують росіяни, та наш – можуть бути на відстані 20-25 км. Плюс насиченість терміналами велика й щоб встановити певний індивідуальний термінал, який знаходиться за лінією розмежування, треба краще знати можливості супутників щодо встановлення геопозиції своїх терміналів.  

— Тож які технічні рішення можливі? Чи можливо нейтралізувати роботу старлінків, які в піратський спосіб потрапили в руки росіян?

Враховуючи той факт, що зараз діє система позиціонування GPS, можливо налагодити комунікацію з Силами оборони України щодо використання систем за серійними номерами. Ті, які не авторизуються із серійним номером ЗСУ, можна почати вимикати.