"Польща послідовна союзниця, але щодо зерна я поки не почув однозначної відповіді" — Магда

"Польща послідовна союзниця, але щодо зерна я поки не почув однозначної відповіді" — Магда

"Польща послідовна союзниця України, але в питанні зерна я поки що не почув однозначної відповіді". Таким чином директор Інституту світової політики Євген Магда підбив Українському Радіо підсумки візиту до Києва прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска. Дійсно, Польща – серед лідерів постачання озброєння Україні, визнає політолог. "Але давайте не забувати, що вона зацікавлена в захисті власних інтересів", – стверджує він. Тобто, Варшава дуже добре відчуває рівень російської загрози. Однак наскільки Польща спроможна вирішувати питання разом з Україною – це дуже цікаве питання, вважає Євген Магда. Водночас він відзначає важливість такого діалогу на найвищому рівні між Варшавою та Києвом.  

0:00 0:00
10
1x

Прем’єр-міністри Польщі та України Дональд Туск і Денис Шмигаль під час спільного брифінгу після переговорів 22 січня 2024 року в Києві. Фото журналістки Українського Радіо Світлани Мялик

"Польща послідовна союзниця, але в питанні зерна я поки що не почув однозначної відповіді"

— "Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу",  – наголосив Володимир Зеленський за підсумками переговорів 22 січня із Дональдом Туском.

Оборонний пакет пов’язаний з тим, що Польща зацікавлена, в тому числі, у своєму економічному зростанні. І виробництво зброї на польських підприємствах збільшуватиме польський ВВП. Це не секрет. Звичайно, Польща веде себе як послідовна союзниця, яка передала Україні, починаючи з 24 лютого 2022 року, понад 300 танків, кілька десятків гаубиць, літаки, гелікоптери, ПЗРК і багато чого іншого. 

— Загалом – на 3,5 мільярда доларів.

Так, Польща – серед лідерів постачання озброєння Україні. Але ж давайте не забувати, що вона зацікавлена в тому, щоб захищати і власні інтереси. Тобто, Польща дуже добре відчуває рівень російської загрози. Але наскільки вона спроможна маневрувати, наскільки вона спроможна вирішувати питання разом з нами – це дуже цікаве питання насправді. Тому що в питанні зерна я поки що не почув однозначної відповіді. Її на сьогоднішній момент нібито і немає.

"Я не очікував, що Туск приїде порушувати гострі питання"

— Із телеграм каналу прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля: із Дональдом Туском обговорили питання безперешкодного руху товарів через наші кордони. Вважаємо на сьогодні питання вирішеним. Кордон розблоковано. Спільна робота дає результати. Україна запропонувала механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Європейської комісії. Механізм вже ефективно працює з Румунією та Болгарією. Пропонуємо його польським друзям у наших взаємовигідних відносинах. Також проговорили впровадження спільного кордонного контролю, модернізацію пунктів пропуску. Маємо амбіцію створити ще 4 нові пункти пропуску на додачу до вже наявних 14-ти. Ще запропонував польському бізнесу долучитися до будівництва автобану Краковець – Львів – Броди – Рівне на концесійних умовах. Дональд Туск зі свого боку ініціативу підтримав. Не так вже й мало…

Ідеї хороші, хоча скепсис звичайно пролунає. Про будівництво нових прикордонних переходів ми говорили вже кілька років тому. І Польща навіть на це виділяла гроші. Потім вони кудись зникли. І ніхто їх не шукає за дивним збігом обставин. Це якось дивно, і я б сказав – не по-європейські. Але це не означає, що я хочу якось применшувати рівень діалогу, тому що він потрібен. Будь-який діалог кращий, ніж його відсутність.  Просто ми зараз опинилися в ситуації, не з власної волі, а з волі розвитку ситуації всередині Польщі, що ми будемо стикатися з двома центрами політичного впливу: з президентом Анджеєм Дудою, з яким зустрічався Володимир Зеленський минулого тижня в Давосі, та з Дональдом Туском, який, як прем’єр коаліційного уряду, буде постійно намагатися демонструвати свій власний вплив. І це дуже цікавий момент, тому що між собою Туск і Дуда, м’яко кажучи, конкурують. І ця конкуренція – ні для кого не секрет.

— Чим ця конкуренція закінчиться для України?

Я б хотів, щоб це закінчилося тим, що Україна виступила в ролі третейського судді, арбітра. Щоб вона продемонструвала, що вона спроможна формувати такий порядок денний, який буде цікавий і середовищу ПіС (нині опозиційна польська партія "Право і справедливість" – ред.), яке представляє Дуда, і ліволіберальному середовищу, яке представляє Туск. Але для цього потрібно працювати очевидно більш ефективно. Тобто на сьогодні Дональд Туск приїхав з, якщо не бездоганними, то універсальними пропозиціями. Зрозуміло, що Україна не відмовиться ані від нового пакету польського озброєння, ані від пропозиції разом виробляти зброю. 

Євген Магда. Фото журналістки Українського Радіо Світлани Мялик

А як у нас в питанні газу – все добре? Ми вже побудували інтерконектор між польською та українською ГТС? Наскільки я знаю, ні. А відповідне рішення ухвалював ще уряд Володимира Гросмана. Тобто, я не очікував, що Дональд Туск приїде порушувати гострі питання. Я думаю, що він був в Києві для того, щоб, з одного боку, продемонструвати те, що він готовий до діалогу з Україною і буде його вести. І невипадково він приїхав у річницю Дня Соборності й Січневого повстання в Польщі 1863 року. Це теж абсолютно очевидно. З іншого боку – треба працювати і розуміти, що ті 70 мільярдів євро, які Польща має отримати від Європейського Союзу, оскільки виконала необхідні завдання, будуть для Польщі суттєвим імпульсом. І тут виникає питання долі наших трудових мігрантів, яких вже більше в Німеччині, ніж у Польщі. І того, як ми будемо співробітничати у військовій сфері. І чи спроможні ми разом шукати ринки збуту для українського зерна в країнах Глобального Півдня, об’єднуючи наші зусилля і зменшуючи зерновий тиск на польський ринок. Ці питання на сьогоднішній момент на часі.

"На порядку денному має стояти питання ракетних технологій"

— Польща сьогодні приєдналася до Декларації про підтримку України, яку погодили країни G7 у липні минулого року на Саміті НАТО у Вільнюсі. Дональд Туск заявив: "Ця декларація покликана мобілізувати демократичні країни на підтримку України. Також він сказав, що Польща і Україна створюватимуть спільні збройові підприємства і разом інвестуватимуть в оборонні комплекси".

Я думаю, що це добре, але ми повинні усвідомлювати, що бронетехніка – це не єдина сфера нашої співпраці. Я думаю, що на порядку денному має стояти питання ракетних технологій. Тому що агресивна Росія зрозуміла нині і Польщі, і Україні. Відтак, коли ми будемо дивитися на світ крізь призму агресивної дії Росії, тоді ми зможемо більш ефективно співпрацювати і взаєм