Росія пошкодила або знищила понад 1,5 тисячі медзакладів України — МОЗ

Росія пошкодила або знищила понад 1,5 тисячі медзакладів України — МОЗ

Росія під час розв'язаної нею повномасштабної війни пошкодила понад 1,5 тисячі об'єктів медичної інфраструктури в Україні, 195 об'єктів окупанти знищили повністю. Про це повідомив сьогодні, 19 січня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

0:00 0:00
10
1x

Херсон, розбір завалів у зруйнованій обстрілами частині будівлі дитячої лікарні, 2 січня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

Через системні обстріли з боку країни-агресора Росії є доволі суттєве руйнування медичної інфраструктури, зазначив Ігор Кузін. "Понад 1,5 тисячі об'єктів медичної інфраструктури в нас пошкоджено і 195 об'єктів знищено повністю. Вони не підлягають відновленню. Все це, дійсно, заважає ефективно надавати медичну допомогу. Тому єдиним можливим шляхом, яким чином надавати медичну допомогу в прифронтових територіях, є мобільні сервіси і мобільні бригади. І тут є спільна робота, як Міністерства охорони здоров'я, так і фахівців з міжнародних неурядових організацій (ВООЗ, Міжнародний комітет Червоного Хреста), які допомагають нам надавати медичну допомогу там, включаючи послугу з вакцинації", – розповів головний державний санітарний лікар України.

Ігор Кузін. Фото: Українське Радіо

Як зі свого боку зазначав в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, йдеться лише про пошкоджені, зруйновані російськими окупантами медзаклади на території, до якої є доступ. "На жаль, ми не можемо включати в нашу статистику руйнування, які були, наприклад, в Маріуполі, оскільки ми не можемо прийти та подивитися на ступінь руйнування", – пояснив Віктор Ляшко.

Ігор Кузін також прокоментував ризик поширення інфекційних захворювань на прифронтових територіях України. "Стосовно спалахів. Там збережена система звітності й ми бачимо захворюваності, які є на цій території. Стосовно основних ризиків, то найбільше ми реєструємо там випадків укусів. Тому мусимо завжди попереджати про небезпеку сказу для цих територій. Це пов'язано з бродячими тваринами. Плюс такі захворювання, як вірусний гепатит А, можуть становити загрозу, через те, що порушуються системи водопідготовки в цих населених пунктах", – зазначив головний державний санітарний лікар України.