З сімейним лікарем можна буде поговорити як з психологом

З сімейним лікарем можна буде поговорити як з психологом

Сімейні лікарі зможуть надавати консультації з ментального здоров’я.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Pixabay

Відтепер зі своїм сімейним лікарем українці зможуть поговорити про своє ментальне здоров’я. Іншими словами, отримати базову психологічну допомогу уже при зверненні до спеціаліста первинної ланки. Про це нещодавно повідомили в Мінстерстві охорони здоров’я. Але наскільки це можливо? Чи є у сімейних лікарів відповідна кваліфікація? Ведучі Анна Заклецька та Дмитро Захарченко вирішили вияснити це питання і поспілкувались з генеральним директором сервісу Helsi Євгеном Донцем. 

Що змінилося? Як ми як користувачі послуг сімейних лікарів можемо скористатися з цього нововведення?

По-перше, треба сказати, що сімейні лікарі – або первинка, як ми це звикли називати – це ті лікарі, до яких в першу чергу приходять українці з абсолютно різними проблемами. З сервісом Helsi працює більше половини сімейних лікарів України. Ми з ними спілкуємось дуже активно, тому що це один з найпопулярніших візитів до лікаря. І на сьогоднішній день ці сімейні лікарі всі пройшли додаткове навчання за програмою ВООЗ mhGAP і можуть надавати консультації з ментального здоров’я. 

Ми провели невелике опитування серед наших сімейних лікарів – і виявилось, що у 75% з них є випадки звернень з приводу ментального здоров’я і вже навіть є певна динаміка і певні тенденції. Зокрема, наші лікарі стерджують, що кількість таких звернень збільшується. Що не дивно – зараз така ситуація, що ментальне здоров’я в населення дійсно погіршується.

На сьогоднішній день сімейні лікарі пройшли додаткове навчання за програмою ВООЗ mhGAP і можуть надавати консультації з ментального здоров’я

По-друге, дуже часто пацієнти звертаються з фізичними наслідками психологічних травм – так званою психосоматикою. Тобто, лікарі частіше фіксують, що причинами деяких захворювань являються ментальні проблеми. І можуть призначати лікування, в тому числі й медикаментозне, а в достатньо складних випадках – направляти до більш вузьких спеціалістів. 

Лікарі говорять, що дуже часто виявляють ментальні проблеми саме тоді, коли людина звертається з проблемами, пов’язаними зі шлунково-кишковим трактом або з проблемами сну. І тільки вже на прийомі встановлюється ментальна причина таких наслідків. 

Дуже тішимось, що психосоматика нарешті отримує широкий розголос і люди можуть дізнатись про це явище більше. Про те, що наші пригнічені емоції дуже часто обертаються реальними фізичними хворобами. Дуже класно, що тепер сімейні лікарі більш широко надають консультування ще й пов’язані з ментальним станом здоров’я. Але яким чином записуватис до лікаря з цією проблемою?

В застосунку Helsi можна знайти свого сімейного лікаря і записатись на прийом в звичному режимі. Але ще раз наголошую: людина не завжди сама може ідентифікувати, що це звернення пов’язане саме з ментальними проблемами. Тобто, це звичний запис на прийом. 

Ментальне здоров’я – це те, про що варто турбуватись в першу чергу

До сімейного лікаря в нас можна фактично звернутися двома способами. Прийти особисто до клініки або записатися онлайн і отримати онлайн-консультацію. Практика за кордоном телемедичних консультацій саме в цій царині достатньо розповсюджена. 

Ви зачепили дуже серйозну тему, що не завжди люди спроможні розпізнати свою ментальну проблему. Якщо я, наприклад, спостерігаю, що комусь із моїх близьких явно потрібна допомога і підтримка, яку я не можу забезпечити, – яким чином я можу записати її на прийом? Чи це неможливо і потрібно записуватись лише особисто?

Насправді, це можливо. Ми фіксуємо тенденцію, що зазвичай в родині є така людина, яка максимально турбується за здоров’я своїх близьких. Дуже часто це молода мама, яка може записувати до лікаря не лише своїх дітей, але й чоловіка і своїх батьків, інших родичів. І це нормальна практика – записувати своїх близьких, піклуватися про їхнє здоров’я. Звісно, якщо це не діти, то ви не побачите медичних даних і наслідків прийому, але записати ви завжди можете. 

Євген Донець