Штрих-код на кущі, відеонагляд і контроль у спецлабораторіях: медичний канабіс легалізовано

Штрих-код на кущі, відеонагляд і контроль у спецлабораторіях: медичний канабіс легалізовано

Ми пішли за моделлю, яка  працює в Європі. Так Українському Радіо прокоментувала історичне рішення щодо легалізації медичного канабісу членкиня Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, членкиня фракції партії "Голос" Ольга Стефанишина. За її словами, документ прописаний таким чином, що "неможливо буде на балконі або на городі виростити канабіс і робити вигляд, що це медичний". До того ж, це тільки початок дуже серйозної роботи, продовжує голова підкомітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, член фракції партії "Слуга народу" Максим Перебийніс: "в прикінцевих положення цього законопроєкту встановлено, що протягом 6 місяців уряд має сформувати підзаконні акти, які будуть вже безпосередньо імплементувати положення закону".  Водночас, заступник головного лікаря з медичної частини лікарні "Феофанія" Андрій Строкань зауважив, що канабіс насправді не є панацеєю від усіх хвороб. Але для лікування хронічного болю, онкозахворювань він помічний. "Канабіс – це засіб, який найменше сприяє насиллю на вулицях. Він впливає на ендоканабіноїдну систему і викликає її гальмування. Людина, яка перебуває під дією канабісу, не схильна вчиняти агресивні дії, на відміну від людини, яка перебуває під дією алкоголю", – додав Строкань. 

 

0:00 0:00
10
1x

Медичний канабіс. Ілюстративне фото: Суспільне

Ми пішли за моделлю Європи

Як ви оцінюєте схвалений законопроект про медичний канабіс?

Ольга Стефанишина: Дуже позитивно. Було подано більше 800 правок, 204 ми врахували повністю, частково або редакційно. Я вдячна депутатам, які допомогли покращити цей законопроєкт. Ми врахували всі прогалини, які були у першому читанні. Вони стосувалися, передусім, контролю за діяльністю з вирощування і виробництва ліків. Ми деталізували багато моментів, які допоможуть контролювати цю діяльність. Друге стосується того, як пацієнти будуть отримувати ці ліки. Ми детально прописали механізми. Пішли за моделлю, яка  працює в Європі, коли не лише готові лікарські засоби будуть продаватися в наших аптеках, але й вироблятися безпосередньо там, щоб розширити доступ до таких ліків. Так це працює в світі. Звичайно, аптеки повинні мати ліцензію, необхідні потужності і обладнання для цього. І третє, ми доручили Кабінету міністрів упорядкувати таблиці щодо переліку лікарських засобів, наркотичних речовин таким чином, щоб саме медичний канабіс був дозволений в Україні. Цього вимагали громадські організації. Ми закріпили це також на рівні закону, щоб точно бути впевненими, що це запрацює.

Медичний і рекреаційний канабіс. Яка різниця? 

Ольга Стефанишина:  Насправді є різні види. Є технічний канабіс, який майже не містить в собі наркотичних речовин. Є коноплі, які містять в собі частково наркотичні речовини і мають такі властивості, які полегшують біль, стримують різні важкі психічні, психологічні стани. Але ми говоримо лише про медичний канабіс. І таким чином прописали законопроект, що неможливо буде на балконі або на городі виростити канабіс і робити вигляд, що це медичний. Такий канабіс буде вирощуватися лише в теплицях, лише зі спеціальним обладнанням, з цілодобовим відеонаглядом і доступом Національної поліції. Кожен кущ матиме штрих-код, з допомогою якого можна буде відслідкувати його рух від зерня і до того, як він перетворюється в медичний препарат. Це буде електронний реєстр і Нацполіція, і Міністерство охорони здоров'я зможуть відслідковувати. Ми це прописали. 

Для вирощування промислових конопель щось змінюється? 

Ольга Стефанишина: Технічний канабіс не підпадає під медичні регуляції. Ми його виключили. Єдине, що ми зробили позитивне для технічних конопель – підвищили рівень тетрагідроканнабінолу, як у Європі. Тепер він буде 0,2. 

Ольга Стефанишина і Михайло Радуцький. Фото: Facebook "Olga Stefanyshyna"

Будемо допомагати виконавчій владі, щоб в піврічний термін ми змогли вже активно працювати

На які компроміси щодо тексту закону довелося піти, щоб мати голоси?  

Максим Перебийніс: Головні зміни до другого читання стосувалися передусім перенесення з таблиці заборонених до обігу препаратів до переліку під жорстким контролем. Дозволяється на деякий час імпорт сировини, щоби пацієнти не чекали поки ця інфраструктура буде розвинута. Далі, реєстр юридичних осіб, які будуть здійснювати цю діяльність, вестиме Мінагрополітики і забезпечується доступ Нацполіції. Дуже важливо, що лабораторний контроль вмісту  тетрагідроканабінолу буде проводитися винятково в державних спеціалізованих лабораторіях МВС, СБУ, Держприкордонслужби, Мінюсту, Держлікслужби. Заборонено будь-яке використання канабісу в рекреаційних цілях. І внормували, що хворий може мати при собі ці ліки, перевозити і зберігати у випадках медичного призначення в кількості визначеній одним рецептом. 

Що треба ще зробити, зокрема, на урядовому рівні, щоб закон запрацював?  

Максим Перебийніс: Це початок дуже серйозної роботи. В прикінцевих положення цього законопроєкту встановлено, що протягом 6 місяців уряд має сформувати підзаконні акти, які будуть вже безпосередньо імплементувати положення закону. Я думаю, що треба буде перекласти існуючий протокол країн ЄС і США. Це буде завдання Міністерства охорони здоров'я. Нацполіція і МВС, звісно, мають внести зміни в свої постанови, щоб забезпечити адекватний контроль. А Мінагрополітики має створити реєстр виробників медичного канабісу. Це значна робота, але потреба в українців дуже велика. Тому ми будемо допомагати виконавчій владі, щоб ця робота була зроблена і в піврічний термін ми змогли вже активно працювати.

На який період дозволено імпорт сировини і коли реально хворі матимуть легальний медичний канабіс?

Максим Перебийніс:  Імпорт дозволено на 3 роки. І якщо ми вже зараз зможемо ввозити сировину, то виробники кажуть, що готові майже завтра починати виробляти з цієї сировини препарати. Тобто, сподіваюся, це буде дуже швидко.

Фото: Facebook "Максим Перебийніс"

Канабіс не панацея для лікування хронічного болю

Як медичний канабіс може допомогти під час лікування та реабілітації, зокрема, військових?

Андрій Строкань:  Незважаючи на те, що законопроект був прийнятий тільки сьогодні, ми використовуємо препарати HBD, як біологічно активну добавку вже протягом року у військових, які проходять лікування в нас у клініці. Він дійсно допомагає, тому що він впливає на ендоканабіноїдну систему, яка є антистресовою системою в нашому організмі. І при тому рівні стресовості і пошкоджень, які є, саме вплив медичного канабісу гальмує цю систему. Навіть не стільки гальмує, як нормалізує її діяльність. Тобто на військових він має той необхідний седативний вплив і потенціює дію багатьох препаратів, які ми призначаємо для лікування гострого болю під час лікування поранених.

Тобто він діє в комбінації з іншими препаратами? 

Андрій Строкань:  Тільки так. Якщо, наприклад, окремі препарати канабісу розроблені для лікування хронічного болю, для лікування різного роду захворювань, наприклад, пацієнтів з ВІЛ-інфекцією, з епілепсією, з ревматоїдним артритом, то при комплексному лікуванні, в лікуванні гострого болю, саме його симультантна дія має ефект.

Медичний канабіс тільки для знеболення? 

Андрій Строкань: Ні. До речі, як препарат знеболювальної дії, він у військових на гостру травму не працює так, як би хотілося. Його доказова база при гострому болю мінімальна, а при хронічному болю – це, як правило, певні стани. Тобто не можна сказати, що канабіс є панацеєю для лікування хронічного болю. Але він значно зменшує больові симптоми у пацієнтів з онкологічною патологією і допомагає суттєво зменшити дози препаратів для лікування хронічного болю.  Як гострий біль ми його застосовуємо вперше. Але тут є його комбінація, тому що разом з гострим болем у пацієнтів, які отримали поранення, йдуть ще такі стани, як ажитація (психомоторне збудження - ред.), депресія, відсутність сну. І тут він досить сильно допомагає. 

Де тоді межа між медичним канабісом і рекреаційним, якщо вплив на нервову систему все ж відбувається?

Андрій Строкань:  Є декілька типів рецепторів. Всі препарати канабісу, які застосовують з медичною ціллю в Європі, в США, в Канаді – це, як правило, комбінація CBD і тетрагідроканабінолу. Тобто все залежить від пропорцій. Тому що тетрагідроканабінол, який є основною частиною саме рекреаційної марихуани, значно потенціює дію CBD. В Україні досі застосовувався тільки CBD. Тому я думаю, що препарати ми все таки будемо виготовляти і певна кількість тетрагідроканабінолу там буде. Але в тих кількостях, які будуть тільки потенціювати дію CBD, але ні в якому разі не домінувати над дією медичного канабісу. Тому що саме медичний канабіс в першу чергу викликає аналгезію і має протизапальний вплив на імунну систему. На відміну від рекреаційної марихуани, де тетрагідроканабінол є в величній кількості. І саме там проявляються ці ефекти марихуани, які досить часто використовують на вулицях.

Фото: Facebook "Strokan Andrii"

"Канабіс – це засіб, який найменше сприяє насиллю на вулицях"

Щодо гарантій контролю обігом цих препаратів. Яка ваша думка? 

Андрій Строкань: Насправді, за даними ВООЗ, канабіс – це засіб, який найменше сприяє насиллю на вулицях. Він впливає на ендоканабіноїдну систему і викликає її гальмування. Людина, яка перебуває під дією канабісу, вона не схильна вчиняти агресивні дії, на відміну від людини, яка перебуває під дією алкоголю. Ось в цьому і полягає унікальність і механізм дії канабісу. Кількість тяжких злочинів, яка коїться під вуличними наркотиками, а саме під канабісом, є мінімальна, якщо порівнювати з усіма препаратами. Бо людина розплавляється, релаксує і не схильна до агресії. Саме тому, якщо Нью-Йорк раніше пахнув фастфудом, то зараз він пахне канабісом. І кількість вуличних злочинів там значно зменшилась. 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Держава вміє контролювати виготовлення таких препаратів — лікар-онколог про легалізацію медичного канабісу
Лікарі про медичний канабіс: "Причиною зволікання ухвалення законопроекту була не медична спільнота"
"В нас вже дозволені лікзасоби на основі канабісу але вони високовартісні". Експерт про плюси й мінуси законопроєкту щодо медичної коноплі
Канабіс більше не є найнебезпечнішим наркотиком: що рішення ООН означає для України?
Експерт про легалізацію лікувального канабісу: конопля — ліки для хворих та економіки