Лікарі про медичний канабіс: "Причиною зволікання ухвалення законопроекту була не медична спільнота"

Лікарі про медичний канабіс: "Причиною зволікання ухвалення законопроекту була не медична спільнота"

Нині не менше 6 мільйонів людей потребують ліків на основі медичного канабісу, – про це в ефірі радіо Культура заявив Геннадій Шабас, голова Української асоціації медичного канабісу. Верховна рада України в першому читанні проголосувала за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні. Раніше із пропозицією підтримати цей законопроєкт до Верховної Ради зверталися Міністерство охорони здоров'я, Рада національної безпеки та оборони, лікарі-онкологи та пацієнти. Попри те, що громадський сектор радіє, що закон проголосований в першому читанні,  лікарська спільнота наголошує на багатьох недоліках законопроєкту. Зокрема, на думку хірурга-онколога В'ячеслава Копецького, абсолютно не зрозуміло, якою буде процедура виготовлення ліків. Адже зараз немає досліджень і переконливих даних для більшості станів, при яких медичний канабіс реально діє.

Що таке медичний канабіс, при яких хворобах від допомагає хворим, що не так із законопроєктом № 7457 – розповідають – хірург-онколог Національного Інституту раку, консультант ВООЗ В’ячеслав Копецький та голова Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: medicalnewstoday

Про що цей законопроєкт?

Геннадій Шабас: Цей законопроєкт про доступ до ліків на основі медичного канабісу, про чітке розмежування, що таке технічний і медичний канабіс, про регламентоване виробництво сировини. Щодо виробництва – потрібно ще буде писати підзаконні акти, і це робота на майбутнє. А нині головне, що депутати дали добро на те, щоб ці ліки з'явилися в аптеках України.

Скільки років ми йшли до цього законопроєкту?

Геннадій Шабас: 6 років. Це вже третій законопроєкт, який був зареєстрований. А ще були петиції, були звернення, були марші. І нарешті суспільство перемогло.

Що таке канабіс? І що таке медичний канабіс?

В'ячеслав Копецький: Медичний канабіс, як і звичайний канабіс – це рослинна сировина коноплі. Медичним його робить концентрація тих чи інших канабіноїдів. Найрозповсюдженіші – це канабідіол і тетрагідроканабінол (далі – ТГК). Їхнє співвідношення і робить речовину на основі сировини або дозволеною до медичного використання, або ні.

Як давно у світі використовують медичний канабіс?

В'ячеслав Копецький: З терапевтичною метою він використовується вже тисячоліття. Навіть в Стародавньому Єгипті люди його використовували з метою полегшення болю. Просто в деяких країнах цей процес став зарегульований, і на якомусь етапі було вирішено, що сполука, в якій міститься багато певного канабінолу, буде називатися рекреаційним канабісом, і його не можна використовувати. А в деяких країнах, таких як Канада і США з 1990 років почалася легалізація препаратів з канабісу.

Ми дуже часто чуємо тезу про те, що в Україні збираються легалізувати медичний наркотик. Чим медичний канабіс відрізняється від наркотику?

В'ячеслав Копецький: В медичному канабісі психотропний ефект або майже відсутній, або просто відсутній за рахунок співвідношення канабіноїдів.

Як медичний канабіс впливає на організм людини?

В'ячеслав Копецький: Як діє ТГК на організм – цей механізм відомий. А от як діє канабідіол – одностайної думки не існує.

Ми чуємо різні дані щодо того, скільки українців нині потребують препаратів на основі медичного канабісу – від 2 до 4 мільйонів. Як вони обраховуються?

Геннадій Шабас: До початку повномасштабного вторгнення обліковувалися пацієнти, які потенційно потребують цих ліків: онкохворі, люди, хворі на епілепсію, хворобу Паркінсона. Їх було приблизно 2 мільйона. Зараз, враховуючи тривожні стани, кількість переміщених осіб, осіб, які втратили близьких, осіб, які повернулися з війни, думаю, що нині це не менше 6 мільйонів людей.

Потребують ліків на основі медичного канабісу в тому чи іншому вигляді: комусь потрібні ліки з більшою кількістю ТГК, комусь, навпаки, з більшою кількістю канабідіолу (наприклад, при епілепсії).

Ми готуємо програму для навчання лікарів, щоб вони розуміли, при якій хворобі які ліки виписувати. Не можна вживати будь-який канабіс при будь-якій хворобі. Є дослідження наших українських вчених в Канаді, де вони чітко зазначають, що рослина з такою кількістю канабіноїдів, а їх в рослині близько 120, дуже добре працює при онко захворюванні підшлункової залози або при менструальних болях. Інші країни давно це легалізували, стандартизували і описали практики. Ми тільки можемо нарешті до них долучитися.

Хто саме навчатиме лікарів?

Геннадій Шабас: Громадські організації, які займаються питаннями впровадження закону: наша організація, Пацієнти України, БФ "100 відсотків життя" – всі, хто були залучені до цього процесу.

Які пацієнти насамперед потребують ліків на основі медичного канабісу?

В'ячеслав Копецький: В світі нині є певна невизначеність в питання комбінації канабіноїдів. Важко сказати, що дозволять в Україні в першу чергу. Нагадаю, що Кабінет міністрів кілька років тому дозволив обіг кількох препаратів на основі медичного канабісу. Але це синтетичні препарати, і вони настільки дорогі, що майже недоступні пацієнтам. Який саме пацієнт отримає користь від цього законопроєкту, зараз важко сказати: у нас є пацієнти і з посттравматичним стресовим розладом,  онкологічні, з епілепсією. Сам законопроєкт буде стимулювати той чи інший напрямок, але сказати точно, хто виграє від цього законопроєкту, сказати важко. Точно не всі. Бо це дуже складний процес виготовлення ліків, досліджень концентрації тощо.

Чи існують протипоказання? За віком, або через якісь інші хвороби?

Геннадій Шабас: Я точно можу сказати, що немає критичної дози канабісу, від якої будуть негативні чи навіть трагічні наслідки. Існують деякі обмеження для людей з високим тиском або серцево–судинними захворюваннями. Будь-які ліки потрібно приймати під наглядом лікаря.

В'ячеслав Копецький: Справді, не існує летальної дози канабісу, це пов'язано з кількістю канабіноїдних рецепторів в організмі людини. Тобто можна вжити більше речовини, але рецепторів більше не стане. Тут справа навіть не в протипоказаннях, а в показаннях. Є певні побічні дії, такі, як сонливість. Важливий правильний підбір препарату. Всі радіють підписанню законопроєкту, а я думаю, яким чином буде реалізоване виготовлення препаратів. Якщо сировину будуть експортувати, або вирощувати – це буде прописано в законі, і з цим все зрозуміло. А от як будуть проробляти процедуру виготовлення ліків, мені важко уявити.

Чи можна вживати ліки на основі медичного канабісу дітям?

В'ячеслав Копецький: Все залежить від показань. Якщо ми лікуємо дитячу епілепсію, то обмежень за віком немає. Все також залежить від того, про який канабіноїд йдеться. Я вам спробую пояснити, як все відбувається. Ми не можемо, умовно кажучи, взяти сировину, запакувати її в медичні упаковки і роздати пацієнтам. Так лікарська спільнота не діє. Все відбуватиметься так: нам дають якийсь препарат і кажуть тут є таке співвідношення ТГК і тетраканабінолу, або інших канабіноїдів, яких, як ми зауважили, близько 120. Після цього ми вивчаємо літературу, вже проведені дослідження і зауважуємо, що цей препарат, наприклад, підходить дітям з епілепсією. Іншу партію з іншим співвідношенням ми так само вивчаємо і робимо висновки, яким пацієнтам його можна призначати.

Чому так довго ми йшли до цього законопроєкту?

Геннадій Шабас: Ми всі маємо радянське минуле,  де все було під забороною. Була така догма, що конопля – це найстрашніше, що може бути в твоєму житті. Нині оновився склад депутатів, вони почали більше в цьому питанні розбиратися і розуміють, що не все так, як казали в Радянському Союзі. Через 10–15 років це буде впроваджено в усьому світі.

В'ячеслав Копецький: Однозначно можна сказати, що причиною зволікання була не медична складова. Світовій тенденції протистояла не медична спільнота.

Законопроєкт ухвалений в першому читанні, і може трапитися так, що в другому читанні ми побачимо зовсім інший законопроєкт, який може нас здивувати. Мені здається, тут є політична складова. Медики погані лобісти, тому їх так довго і не чули. І, швидше за все, поки і не почують. А ті, хто лобіює ці речі, їх точно цікавить не медична складова.

Дмитро Разумков на порталі "Українська правда" 11 липня опублікував статтю "Легалізація медичного канабісу: що не так із законопроєктом 7457", в якій висловився за легалізацію медичного канабісу, але проти самого законопроєкту, назвавши його "фікцією". Чи ідеальний, на вашу думку, законопроєкт?

Геннадій Шабас: В законопроєкті є деякі питання, які потребують уваги і внесення змін. Наприклад, там передбачена нульова квота, тобто не можна завозити сировину і тут виробляти з неї ліки до 2028 року. Цю правку внесли для того, щоб ніби спонукати український бізнес виробляти сировину і передавати її фармацевтичним компаніям для виробництва ліків.

На мою думку, це 100 відсотків не правильно. Спочатку треба завезти сировину, виготовити ліки, зареєструвати їх, вивчити попит і з'ясувати кількість пацієнтів. Тоді буде зрозуміло, чи можуть наші аграрії, наприклад, зробити дешевшою цю сировину, більш якісною.

Чи готова Україна до вирощування такої сировини, чи закладені на це кошти?

Геннадій Шабас: А тут не потрібно ніяких коштів. Це питання обговорювали і з аграріями, і з біологами. Для цього не потрібні величезні площі, як для пшениці чи інших культур. Йдеться про вирощування в закритих приміщеннях, це своєрідна лабораторія з виготовлення ліків. В процесі чітко контролюється світло, яке повинно бути різним на різних стадіях вирощування. Потрібно вчасно зібрати, правильно висушити, і лише потім використовувати, як сировину.

Тобто ті коноплі, які ми бачимо в селах вздовж доріг, в парках – це не медичний канабіс?

Геннадій Шабас: Це, найімовірніше, технічний канабіс, вирощування якого у нас не заборонене. З насіння виробляють конопляне масло, їжу, також виробляють одяг з коноплі. Це технічний канабіс, в якому взагалі немає ТГК – одного з основних інгредієнтів ліків. Він діюча речовина в ліках. А от його кількість і співвідношення з іншими канабіноїдами – це завдання для тих, хто буде виробляти ліки.

Де брати посадковий матеріал? Чи можна ввозити насіння з-за кордону?

Геннадій Шабас: Не можна ввозити будь-яке насіння, його потрібно зареєструвати, внести в перелік дозволених насінь. Потім офіційно його купувати, звітувати в Держлікслужбу про кількість купленого насіння, про кількість вирощеної сировини. Всі процеси будуть фіксуватися в спеціалізованому реєстрі Держлікслужби.

Також буде створений офіційний офіс канабісу при Міністерстві охорони здоров'я, який буде займатися ліцензійними умовами тощо.

Чи розуміють українські лікарі, які обсяги рослини нині необхідно виростити, щоб сировини було достатньо?

В'ячеслав Копецький: Я не знаю, впораються наші лабораторії чи ні. Запит насправді не дуже зрозумілий, і показання незрозумілі. А саме від показань буде формуватися запит. Я хочу, щоб всі зрозуміли: не буде так, що до лікаря, приміром, прийде військовослужбовець і скаже, що у нього посттравматичний синдром, а лікар йому дасть медичний канабіс. Або, приміром, прийде до лікаря пацієнт з хронічним онкологічним болем, але при цьому він не отримував навіть першу лінію лікування звичайним парацетамолом, а лікар дасть йому одразу медичний канабіс. Спекулювання на цій темі може призвести саме до таких наслідків, коли пацієнти не будуть отримувати базову терапію, а одразу будуть намагатися перестрибнули на те, що більш нове в інформаційному полі. До речі, створення в МОЗ офісу медичного канабісу про це і свідчить. У нас в країні більшість людей гине від неправильного вживання антибіотиків, але офісу антибіотикотерапії в МОЗ немає. Тобто, дуже багато невизначеності з цією темою загалом, і з лікуванням зокрема.

Тобто спочатку потрібно буде звертатися до традиційної терапії, а вже потім до медичного канабісу. Чи правильно я розумію, що ці препарати застосовуються у вкрай важких випадках?

В'ячеслав Копецький: Для кожного стану, при якому призначається медичний канабіс, є певні показання для його призначення. Є базова терапія, яка є більш доступною. Якщо канабіс доведе свою фармакоекономічність, наприклад, при епілепсії, і буде конкурувати з іншими препаратами, звісно, він займе якусь свою нішу у призначеннях. Але зараз немає досліджень і переконливих даних для більшості станів, що медичний канабіс реально діє. Є стани, де він точно діє, і це доведено. А є стани, де невизначеностей більше, ніж фактів.

Законопроєкт чітко визначає не тільки де і за яких умов будуть вирощуватися рослини, а й їхній подальший шлях від лабораторій до того місця, де будуть виготовлятися ліки. Розкажіть про це детальніше.

Геннадій Шабас: Так, законопроєктом передбачена так звана простежувальність: якщо десь виробляється медичний канабіс, кожен кущ маркується штрих-кодом, і цей унікальний штрих-код буде супроводжувати весь шлях рослини. Будь-який перевіряючий орган на будь-якому етапі може перевірити за штрих-кодом навіть ліки в кишені пацієнта.

Як пацієнти будуть отримувати ці ліки?

В'ячеслав Копецький: Я цього не знаю. Бо це питання цим законом не регламентується.

Геннадій Шабас: Ліки на основі канабісу вносяться в спеціальну таблицю, спеціальний список, і ліки на основі медичного канабісу окремо вписуються в нормативні документи, як окремий дозвільний елемент.

Чи будуть доступними ліки на основі медичного канабісу?

Геннадій Шабас: Ті, які дозволені зараз, дуже дорогі. Ті, які з'являться, будуть фінансово доступними.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Держава вміє контролювати виготовлення таких препаратів — лікар-онколог про легалізацію медичного канабісу
Штрих-код на кущі, відеонагляд і контроль у спецлабораторіях: медичний канабіс легалізовано
Українка намалювала комікс на підтримку медичного канабісу
Марися Нікітюк: "Я, Ніна" — це потужний заряд від онкопацієнтів "вигризання" себе у смерті й бажання жити"
Стефанишина: Очікуємо у II читанні "законодавчого спаму" у 1000 правок для блокування проєкту закону про медичний канабіс