80% продуктів виробляють в Україні, новорічного дефіциту не буде — Непран

80% продуктів виробляють в Україні, новорічного дефіциту не буде — Непран

80% продуктів, які є на полицях магазинів, виробляють в Україні. Тож, зокрема, попри блокаду вантажівок на польсько-українському кордоні, дефіциту харчів не буде. У цьому переконує перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран. В ефірі Українського Радіо він також зауважив, що й традиційні новорічні страви будуть на столі українців, адже більшість інгредієнтів не імпортні. Непран додає, що не очікується й дефіциту цитрусових, які завозять із Туреччини через Молдову та Румунію.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

Традиційні новорічні страви будуть на столі українців

— Чи будуть на українському столі традиційні страви, до яких ми звикли, наприклад, салат Олів'є? Загалом туди входять ті продукти, які потрібні нам і які, напевне, пов'язані зі складною ситуацією на кордоні.

— Я думаю, вони мінімально пов'язані. Практично всі харчові продукти, окрім ковбаси, виробляються та вирощуються в Україні, зокрема морква та картопля. Я говорив з м'ясопереробниками, то вони кажуть, що свого м'яса вистачає. А от при виробництві ковбаси може бути спеціальна харчова плівка, певні інгредієнти, ароматизатори, спеції. Вони 100% завозяться. Тому можуть бути перебої, якщо далі триватиме (блокада вантажівок на польсько-українському кордоні — ред.). Врешті-решт будь-яка господиня придумає ще кілька рецептів цього салату, зокрема, з куркою, з телятиною, з язиком.

Інша популярна страва — холодець, і він гарантовано буде, бо кури є. 70% населення Києва — це кияни у першому поколінні. Тобто вони поїдуть в село, де батьки дадуть курку. Тож хтось зварить холодець із курятини, а хтось — зі свинини.

Третя страва — оселедець під шубою. І тут можуть бути питання, бо у нас практично вся морська риба імпортується. Поки що в магазинах оселедець є, якщо хтось переживає, що не домовляться наші чиновники до нового року, може піти купити собі оселедця. Бо морква, буряк, картопля — це все в нас вродило. І ціна є достатньо лояльною, навіть впала порівняно з минулим роком.

Останнє — цитрусові. 100% ми будемо з цитрусовими на Новий рік, тому що їх везуть не через Польщу. Наш основний постачальник цитрусових — це Туреччина. Тому мандарини, апельсини везуть через Румунію та Молдову. На сьогодні перебоїв немає, тому дефіциту не буде. Тож традиційний український стіл буде у повному асортименті, який був у нас всі роки.


Михайло Непран. Фото: gmk.center

80% продуктів на полицях магазинів виробляють в Україні, тож дефіциту не буде

— У чому за майже місяць блокування українсько-польського кордону вже є дефіцит?

— Поки що, я б сказав, що дефіциту як такого ще немає. Хто починає дуже переживати — це кондитери. Тому що в кондитерці основа шоколаду — це какао-боби. Какао-боби теж в Україні не ростуть, вони стовідсотково імпортуються. Тому поки що запаси є, але вони закінчуються. І глава асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк говорив мені, що вони вже зараз потрошку починають переживати, тому що перебої з какао-бобами, можливо, не призведуть до дефіциту, але головне, аби гроші були. Шоколад — це не дуже дешеве задоволення. Загалом 80% харчової продукції виробляється в Україні. Тому ми можемо бути автономно. Навіть коли почалася повномасштабна війна і коли були перебої з логістикою, у нас не було якихось значних дефіцитів. Хіба що у перші дні, коли були хвилювання і люди розбирали традиційно сіль, цукор, макарони. Але буквально за кілька тижнів все повернулося на круги своя. Тож, враховуючи те, що ми 80% харчів, які є на полицях магазинів, виробляємо самі, я не думаю, що в нас буде якийсь дефіцит. Ми будемо забезпечені 100%.