Наближення до лінії зіткнення впливатиме на розмір страхової премії – Гетманцев про страхування ЕКА інвестицій

Наближення до лінії зіткнення впливатиме на розмір страхової премії – Гетманцев про страхування ЕКА інвестицій

Зважаючи, що військові ризики дуже високі, наші страхові компанії не можуть надати ринку такі страхові продукти. Тому держава повинна взяти це на себе. Так прокоментував ухвалений закон про страхування інвестицій від воєнних ризиків голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, член депутатської фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. В ефірі Українського Радіо він погодився, що наближення до лінії зіткнення буде впливати на розмір страхової премії. Але той факт, наголосив депутат, що "ми покладаємо ці ризики фактично на державу і стимулюємо розвиток бізнесу, прибираючи найбільшу перешкоду, це дуже важливо". "Без цього ми не зможемо відновити економіку і не зможемо говорити про те, що в таких складних умовах бізнес буде розвиватися. Тому це необхідна передумова", – акцентував Гетманцев.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото:  Урядовий кур'єр 

Наші страхові компанії не можуть надати ринку такі страхові продукти

Законопроєкт №9015 про введення механізму страхування військових ризиків для вітчизняних товаровиробників. У чому його важливість?

Це дуже важливий законопроєкт. Він про те, щоб наші вітчизняні товаровиробники, вітчизняні інвестори, наш бізнес, міг страхувати військово-політичні ризики, так звані. Інакше кажучи, це ризик прильоту ракети на територію заводу, який ти будуєш. Сьогодні це найбільші ризики для будь-якого інвестора, який хоче побудувати фабрику, розширити виробництво, чи якимось чином інвестувати гроші в економіку України. Але якщо для іноземців, і наш уряд працює над цим, є механізми для такого страхування, то для нашого бізнесу таких механізмів взагалі немає. Ми передбачили, що Експортно-кредитне агентство, ця організація вже успішно функціонує в Україні, наділяється додатковими повноваженнями для того, аби страхувати такого роду ризики.

За яких умов запрацює цей документ? 

Він запрацює, бо він вже прийнятий і передбачені навіть кошти в бюджеті наступного року на зазначені програми. Тому, я думаю, що з наступного року почнеться таке страхування. Дуже важливим є ще через один момент. На жаль, зважаючи на те, що військові ризики дуже високі наші страхові компанії не можуть надати ринку такі страхові продукти. Або якщо і нададуть, то вони будуть надто дорогими. І тому держава в таких умовах повинна взяти на себе це страхування. Саме тому цей закон є таким важливим.

Фото:  Facebook "Верховна Рада України"

Наближення до лінії зіткнення буде впливати на розмір страхової премії

Наскільки можливе таке страхування підприємств у прифронтових регіонах? 

Розмір страхової премії – це ціла наука. Це достатньо складні математичні формули і наближення до лінії зіткнення, безперечно, буде впливати на розмір страхової премії. Але, так чи інакше той факт, що ми покладаємо ці ризики фактично на державу і стимулюємо розвиток бізнесу, прибираючи найбільшу перешкоду, це дуже важливо. Так будуть і страхові випадки, на жаль. Безперечно будуть втрати, безперечно кошти бюджету підуть на відновлення цих потужностей. Але без цього ми не зможемо відновити економіку і не зможемо говорити про те, що в таких складних умовах бізнес буде розвиватися. Тому це необхідна передумова.

Якщо якесь підприємство потрапить в окупацію, що тоді? 

Напевно, такий ризик не буде на початку передбачений зазначеною програмою. Буде передбачено лише руйнування внаслідок військових дій. Але таке також можливо, хоча будемо розраховувати на наших військових і на те, що ми будемо звільняти території, а не віддавати їх.