Андрющенко: "Росіяни перекидають резерви через Маріуполь з інших напрямків оборони"

Андрющенко: "Росіяни перекидають резерви через Маріуполь з інших напрямків оборони"

В Маріуполі налічується 55 тисяч мігрантів. Це, в основному, трудові резерви. Їх приваблюють штучними високими зарплатами, які в кілька десятків перевищують середні зарплати по Росії: 75 тисяч рублів проти 200 тисяч в Маріуполі. Останнім часом таких мігрантів зачищають, відвозять до військкомату та ставлять їх на облік. Так прокоментував в ефірі Українського Радіо ситуацію в Маріуполі радник маріупольського міського голови Петро Андрющенко. Він також зазначив, що зараз активізувалося перекидання через Маріупольський район резервів та військової техніки РФ, яка переїжджає з першої лінії оборони інших напрямків. Бо російські солдати мають брудну форму, вони втомлені та їдуть на брудній техніці. Це говорить про те, що окупантам не вистачає рук та техніки, а це, в свою чергу, йде ЗСУ на користь.

0:00 0:00
10
1x

Маріуполь, обшуки та перевірки місцевих жителів, серпень 2023 р. Фото: Telegram/Петро Андрющенко

Свої резерви росіяни перекидають через Маріуполь з інших  ліній оборони 

На початку тижня спостерігалося певне сповільнення перекидання військової ворожої техніки та резервів через Маріуполь. Це означало, що у росіян немає "свіжих" резервів. Зараз там відбувається певне пожвавлення, констатує Петро Андрющенко, все повернулося до стану, який існував до початку наступу росіян в районі Авдіївки. Перекидання відбувається "з напрямку Бердянська, можливо із Херсонської або Запорізької області, можливо з Криму. І перекидають на північ Донецької області короткими шляхами, не в об'їзд, іноді навіть не через місто, а через Маріупольський район". Петро Андрющенко додає, що у росіян є постійна необхідність в резервах. Але це не новий резерв, завезений із РФ. "Місцеві розповідають, що російські підрозділи виглядають так, ніби їх зняли з другої або навіть і першої лінії фронту оборони з тимчасово окупованих територій. Це солдати не з таборів підготовки і не з резервів: брудна форма, змучені обличчя, брудна техніка". За словами радника маріупольського голови боєкомплекти везуть з території Росії, інженерну техніку везуть в бік Бердянська. Також росіяни активно почали тренування. "На тренувальні бази, яких багато між Маріуполем та Бердянськом, завезли нові підкріплення, саме там триває артилерійська підготовка. Це означає, що в Авдіївці вони не збираються сповільнюватися. І не лише в Авдіївці. Росіяни десь концентруються, а взимку намагаються створювати певний тиск на певних ділянках фронту". 

Вихід ЗСУ до узбережжя Азовського моря та перерізання траси Новоазовськ-Крим. Після цього картина війни стане іншою

Коло у приблизно 30 км навколо Маріуполя становить собою Маріупольський район, розповідає Петро Андрющенко. І на цій 30- кілометровій смузі були споруджені фортифікаційні споруди. "По кордону Запорізької області — а це і Бердянський, і Розівський район — розбудували лінію оборони в першому кварталі цього року. Щодо самого Маріуполя — то він укріплений давно: там полагодили частину споруд, які залишили ЗСУ, частину збудували нову. Де окупантам було простіше ввійти у місто, вони побудували там сильнішу оборону. Взяли під контроль мости та місця, де можна розгорнути понтонні переправи. Єдина частина міста, яка не укріплена — виїзд до Новоазовського району, тобто в Росію". З осені почали будувати ще одну лінію оборони після того, як російські війська відійшли від Урожайного до селища Нікольського. Посередині між кордоном Запорізької області і Маріуполем, розповідає Петро Андрющенко. "Ця оборона не буде давати змоги вийти українській армії на лінію узбережжя Азовського моря, і для того, аби ЗСУ не перерізали трасу Новоазовськ-Крим. Якщо ЗСУ це вдасться, тоді картина війни стає іншою. Тоді буде морський контроль Україною, відкритий шлях до атак морськими дронами Керченського мосту з боку Азовського моря. І тоді можна взяти під вогневий контроль частину аеродромів. А сама логістика окупантів зазнає змін". 

Триває фільтрація щодо власників авто, які мають українські номери та українську реєстрацію, та тих, хто досі не має російського паспорта

Петро Андрющенко переконаний, що після того, як 23 жовтня у Бердянську підірвали чотирьох ФСБ-ків, а партизанська мережа між собою активно продовжує спілкуватися, відбувається повторна фільтрація мешканців Маріуполя на лояльність до російського окупаційного режиму незалежно від наявності російського паспорта. А також незалежно від того, що у кожної людини, хто має реєстрацію в Маріуполі, є папірець про те, що він раніше проходив фільтрацію. "Це відбувається при в'їзді в місто з боку Мангуша і з боку Нікольського району. Такі заходи розширюються, вони перейшли і на територію Маріуполя. Стосуються такі перевірки тих, у кого авто на українській реєстрації і хто не має досі російського паспорта". 

Трудових мігрантів в Маріуполі доставляють у військкомати

В районі площі Свободи в Маріуполі розташований так званий "ринок рабів" (трудові мігранти-ред.), розповідає Петро Андрющенко, звідки російські підрядники забирають таких людей працювати. "Нещодавно там проходила велика зачистка, після якої мігранти були доставлені у військкомати і поставлені на військовий облік. Кількість приїжджих зростає, бо їх приваблюють штучними високими зарплатами. Якщо середня зарплата по Росії становить 74 тисячі рублів, то в Маріуполі це 200 тисяч рублів". Проводиться інвентаризація окупантами всього житлового фонду як квартирного, так і приватного, вирішується, що є вільним. Табори їм вже не будують. Нового житла не вистачає, його немає. Таким чином  заселяють трудових мігрантів в квартири тих людей, які виїхали через окупацію з міста". Петро Андрющенко називає цифру у 55 тисяч мігрантів. Каже, що українці виїжджають із Маріуполя. "Виїжджає більше, ніж повертається." 

Після морського балкера треба очікувати щось більшого

Щодо російського морського балкера, який нещодавно пришвартувався в порту Маріуполя, то, за словами Петра Андрющенка, він обладнаний власними кранами та може забрати на себе від 25 тисяч тонн вантажу. "Він вже пішов з порту Маріуполя не завантаженим. І розвантаження ми також не побачили. Якщо він щось і привіз, то цього було небагато". Петро Андрющенко вважає, що це був тестовий варіант заходу в порт великого судна і що воно пройшло успішно для окупантів. "Це погано для нас. Бо ми повинні очікувати щось великої вантажності, яке перевозитиме танки, техніку та ракети".