"PON-технології для зв’язку, телеграм-канали ― для інформації": як українцям жити в період блекаутів?

"PON-технології для зв’язку, телеграм-канали ― для інформації": як українцям жити в період блекаутів?

Попри тривалу підготовку до чергової зими, під час потенційних відключень світла можливості користуватися мобільним зв’язком будуть обмежені. Найкращим виходом для того, щоб залишатися на зв’язку, є  фіксований зв’язок, тобто звичайний дротовий інтернет, розповіла в ефірі Українського Радіо членкиня Нацкомісії державного регулювання у сферах електронних комунікацій Вікторія Трощенко. За її словами, чимало операторів фіксованого зв’язку використовують технологію PON, яка дозволяє підтримувати зв’язок тривалий час навіть при відключенні електроенергії. Для українців, які в свою чергу не мають можливості скористатися цією технологією та будуть покладатися на мобільний зв’язок, Трощенко радить використовувати інформаційні телеграм канали, аби бути в курсі подій в країні. "Цей додаток потребує менше трафіку і можливість ним користуватися буде", зазначила експертка.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Dreamlike Street/Unsplash

По всій Україні 8 тисяч критичних точок зв’язку

"Перший виклик постав перед державою, суспільством наприкінці минулого року, коли стало очевидно, що треба щось робити, аби люди залишалися на зв’язку, а держава могла виконувати свої функціональні обов’язки. Було визначено, що буде достатньо 3 днів блекауту і цей час і держава, і люди, і виробництва повинні мати певний зв’язок, наскільки це можливо в таких умовах. Був відповідний указ Президента та розпорядження РНБО щодо того, що постачальники електронних комунікаційних послуг мають забезпечити сталий зв’язок протягом 3 діб. Задля цього вони повинні закупити генератори, запастися паливом на цей час та застосувати організаційні адміністративні правила забезпечення зв’язком. Це людський ресурс, підживлення генератора паливом. Мали бути певні бригади фахівців, які в цей час мали би розвозити по визначених точках, де розташована інфраструктура постачальників послуг, ці матеріали", — розповіла Вікторія Трощенко. 

За словами членкині Нацкомісії державного регулювання у сферах електронних комунікацій, починаючи з минулого року, було проведено багато нарад, тож координація була достатньою для того, щоб постачальники послуг змогли вчасно виконати цю вправу і забезпечити зв’язок: "Тому, починаючи з березня цього року, Комісія почала перевіряти, яким же чином оператори змогли виконати вимоги і як  підготувалися до можливих майбутніх блекаутів. Адже сьогодні ми готуємося до такого ж періоду, як пережили минулої зими".

"Ми були дуже здивовані, що при наданні перших приписів щодо виконання, які мають певний термін часу, протягом якого постачальник має виправити свої помилки, не всі виконують і встигли підготуватися до наступної зими для того, щоб забезпечити певну кількість точок. Таких точок, які були визначені критичними, по всій Україні 8 тисяч", — пояснила Трощенко. 

Вона додала, що наразі складно сказати, чому оператори не виконали вимоги держави: "Ми дали достатньо часу для того, щоб генератори можна було закупити. Адже вирішити це питання за місяць-два неможливо, але пройшов майже рік, тож при бажання ці процеси можна було забезпечити". 

"LifeCell" у Рівненській області не підготувався навіть на 50 %

Є випадки, як продовжила Трощенко, коли оператори зв’язку не виконали вимоги держави навіть наполовину: "Прикрим став факт щодо товариства“LifeCell” у Рівненській області, де вони не змогли ту кількість точок з критичних, яка припадає на Рівненську область, забезпечити навіть на 50 %. Проте ми будемо сподіватися, що вони виконають приписи в повному обсязі". 

Як українцям підготуватися до можливих відключень світла?

"Користуватися мобільним зв’язком так, як ми користуємося сьогодні, навряд чи буде можливо. Мобільний зв’язок також залежить від електроживлення. По-друге, коли вимикається світло, то вимикається і фіксований зв’язок, тобто всі споживачі послуг, які були вдома або на роботі з вай-фаєм, перемикаються на базову станцію. І перевантаження користувачами базової  станції призводить до того, що у вас ніби повна можливість користуватися певною мобільною послугою, але зв’язку немає. Це відбувається тому, що мобільний зв’язок залежить від кількості абонентів, які підключаються до базової станції", — розповіла Вікторія Трощенко. 

Посадовиця додала, що найголовніше — щоб ми не втратили інформаційний простір, розуміли, що відбувається в цей час і не залишилися в інформаційному вакуумі: "Задля цього дуже розвинувалася система телеграм-каналів, які постійно постачають інформацію. Цей додаток потребує менше трафіку і буде достатньо можливості використовувати телеграм-канали, але можуть бути певні питання щодо перегляду відео, які перевантажують мережу". 

"Мобільний зв’язок залежить і від погоди, і від забудови та інших факторів. Він достатньо вразливий. Більш стійким залишається фіксований зв’язок. Оператори фіксованого зв’язку — а це нас звичайний дротовий інтернет — мають технології, які потребують менше дій для підтримки під час відключення. Є така технологія як PON і багато операторів фіксованого зв’язку на сьогодні перейшли на цю технологію. Вона дозволяє з меншим застосуванням ресурсів підтримувати достатньо довгий час зв’язок, коли відсутнє електроживлення. Для абонента в такому випадку буде достатньо звичайного павербанка для того, щоб тривалий час бути на зв’язку. В цьому випадку кожен має запитувати в свого оператора, перейшов він чи ні на цю технологію", — підсумувала Вікторія Трощенко. 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США