Військову підготовку ХАМАСу, які здійснили атаку на Ізраїль, могли готувати інструктори Тегерану і Москви — Мусієнко

Військову підготовку ХАМАСу, які здійснили атаку на Ізраїль, могли готувати інструктори Тегерану і Москви — Мусієнко

Військову підготовку ХАМАСу, які здійснили атаку на Ізраїль, могли готувати інструктори Тегерану і Москви. Про це в ефірі Українського Радіо зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Водночас він зауважує, що номенклатура зброї у пакетах військової допомоги для Ізраїлю та України збігається лише на 20%.

0:00 0:00
10
1x

Дим здіймається після того, як ракета, випущена з сектора Газа, влучила в будинок в Ашкелоні, на півдні Ізраїлю, в суботу, 7 жовтня 2023 року. Фото: AP/Tsafrir Abayov

"Військову підготовку ХАМАСу, які здійснили атаку на Ізраїль, могли готувати інструктори Тегерану і Москви, адже тут явно простежується і російський слід — через Іран, безпосередньо напряму, через можливу фінансову допомогу для ХАМАСу з боку Росії. Якщо ми візьмемо Іран в цьому ланцюгу, то якщо Ізраїль зважиться до завдання ударів по військових об'єктах Ірану, які, наприклад, виробляють балістичні ракети, які можуть постачатись до Росії, то тут Україна теж може бути зацікавлена. Це є наш спільний інтерес і об'єднавчий фактор", — каже Олександр Мусієнко.

Водночас експерт зауважує, що номенклатура зброї у пакетах військової допомоги для Ізраїлю та України збігається лише на 20%, але це різні типи війни.  

"Щодо зброї, яка потенційно може бути як розширена допомога для Ізраїлю, то ми перетинаємося на 20% по номенклатурі. Для Ізраїлю зараз пріоритетними є ракети для нарощення "Залізного купола". Адже треба виробити велику кількість ракет, бо атак дуже багато, і це виснажує ракетний потенціал Ізраїлю. Потім надається зброя та ракети для авіації, а також ще деякі елементи озброєнь, які не є нашими першочерговими потребами. Тому в сенсі військової допомоги Україна та Ізраїль не дуже перетинаються. Наприклад, для Ізраїлю не будуть надавати великі пакети артилерійських снарядів, тому що дещо інший тип війни та їм зараз потрібне інше", — коментує керівник Центру військово-правових досліджень", — пояснює він.