Селезньов: Щоб закрити небо над Україною потрібно щонайменше 13 Patriot, але перспективи — примарні

Селезньов: Щоб закрити небо над Україною потрібно щонайменше 13 Patriot, але перспективи — примарні

Щоб надійно закрити небо над Україною потрібно щонайменше 13 систем комплексу протиповітряної оборони типу Patriot. Ми ж на сьогодні маємо лише дві батареї і перспективи отримання додаткових систем дуже примарні. Констатував Українському Радіо військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ  Владислав Селезньов. Певною мірою питання закриття неба в перспективі вирішать винищувачі F-16, які дуже ефективні під час виконання завдань щодо прикриття повітряного  простору. "Але це питання перспектив. Я думаю, що не раніше, ніж кінець першого кварталу наступного року ми отримуємо першу партію цих винищувачів," — додав експерт.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото:  АрміяInform

Питання закриття неба над Україною в перспективі вирішать винищувачі F-16

РФ неодноразово змінювала тактику обстрілів наших територій. Чи є досі атаки для нас несподіваними, чи навчилися ЗСУ протистояти таким маневрам?

Від початку повномасштабної навали ворог почав використовувати величезну кількість ракет. Потім до них доєдналися ударні дрони та дрони-камікадзе. Зараз ми перебуваємо у вирі подій, коли ворог здійснює масштабні ракетні та дронові атаки. Очевидно, що ворог шукає шляхи та можливості для того, щоб "відпрацьовувати" нашу систему протиповітряної та протиракетної оборони для того, щоб досягти визначених цілей. Ситуація дуже динамічна. І її розвиток залежить від того, як швидко і в яких кількостях ми отримуємо від наших західних партнерів додаткові системи ППО. Днями ми почули добрі новини від наших німецьких друзів, які обіцяють нам передати найближчим часом ще одну систему комплексу IRIS-T. Це надзвичайно потужна і дуже ефективна система. Але ми маємо розуміти, що площа України надзвичайно велика, і для того, щоб надійно закрити небо над Україною потрібно щонайменше 13 систем комплексу протиповітряної оборони типу Patriot. Ми ж на сьогодні маємо лише дві батареї і перспективи отримання додаткових систем дуже примарні. Але очевидно, що над цим кейсом все одно треба працювати нашим дипломатом, нашому вищому військово-політичному керівництву. Бо це питання захисту, в першу чергу, цивільного населення на всій території країни.

Певною мірою питання закриття неба над Україною в перспективі вирішать винищувачі F-16, які дуже ефективні під час виконання завдань щодо прикриття повітряного простору. Але це питання перспектив. Я думаю, що не раніше, ніж кінець першого кварталу наступного року ми отримуємо першу партію цих винищувачів. А це час, який ворог буде використовувати для того, щоб нищити нашу критичну енергетичну інфраструктуру, щоб занурювати Україну в темряву, в холод, залишати нас без зв'язку. Ситуація досить складна. Тому всі ми маємо бути напоготові. Цивільному населенню, як завжди, дотримуватися норм та правил поведінки, як тільки чуємо сигнал повітряної тривоги. Мати в запасі павербанки, ліхтарики, свічки і теплі речі. Ну, а нашим операторам систем ППО, досвіду точно не бракує. Нам би ще ракет та відповідних систем ППО, щоб нищити всі ворожі повітряної цілі.

Які основні нюанси роботи системи Patriot, яким чином вона захищає наше небо?

Це сучасна, дуже високотехнологічна і надзвичайно ефективна система протиповітряної оборони, яка закриває, зокрема, небо над Києвом. Де знаходиться друга батарея, мені достеменно не відомо. В будь-якому разі, це система, яка спроможна шукати в повітряному просторі ворожі цілі, зокрема дрони-камікадзе, ворожі ракети й літаки, є надзвичайно ефективною. Звісно, її ключовий фактор — це вартість. Одна батарея комплексу Patriot коштує 1 мільярд 100 мільйонів (доларів — ред.). А кожна ракета, в залежності від типу, від 1,5 до 2 мільйонів доларів. Однак, ключова місія, яка покладається на цю систему, це збереження життя та здоров'я. І тут питання навіть не про гроші, бо людське життя навряд чи можна виміряти в якомусь грошовому еквіваленті.

Крім Patriot, є чимало інших сучасних, дуже ефективних систем — IRIS-T, SAMP/T-Mamba, комплекси HAWK. Вони хоч і 70-х років виготовлення, але достатньо ефективні. Ми готові приймати будь-які системи протиповітряної оборони від наших західних партнерів, адже це питання безпеки.

А вони можуть інтегруватися між собою?

Досвід української армії насправді є унікальним. Чому? Тому що нам вдалося поєднати сучасні засоби протиповітряної оборони, які є на озброєнні в країнах НАТО, з системами, які нам дістались у спадок з часів Радянського Союзу. Тобто ми поєднуємо, чесно-густо, не поєднуване. І це дозволяє нам досягати визначених результатів. Тут ми маємо розуміти, що це, з одного боку, надзвичайне навантаження на наших операторів системи ППО, а з іншого боку, нам треба в будь-який спосіб досягти цієї важливої мати — закрити небо над територію України. Бо війна триває, ворог має ще чималу кількість ресурсів. Бачимо попередні зведення щодо бюджету РФ на наступний рік. Він щонайменше на 70% буде більший, ніж цього року. Ну і співвідношення сил та засобів, і спроможності в російського бюджету і українських сил оборони неспівставні. Там співвідношення 1 до 4. Це погана новина. Але треба шукати шляхи, щоб мати баланс хоча б по ключових напрямках.


Фото: Facebook-сторінка Владислава Селезньова

Зараз посилилися атаки саме дронами. Яка найбільш ефективна зброя проти них, а також проти ракет?

З дронами чудово працюють наші мобільні системи, типу Gepard. Звісно, що витрачати на дрони, вартістю близько 50 тисяч доларів, ракети, які коштують щонайменше мільйон, нераціонально. Але українська армія має можливості, зокрема, за рахунок використання зенітних гармат, великокаліберних кулеметів, нищити ворожі дрони. Хоча бачимо, що коли ворог використовує масовані дронові атаки, часто-густо четверта-п'ята частина цих дронів досягає цілей. Тому найбільш раціональний варіант — це працювати над збільшенням тих самих мобільних пунктів, які зможуть працювати по ворожих дронах-камікадзе. До речі, досвід другої світової війни свідчить, що активне використання саме відносно недорогих систем, великокаліберних кулеметів є найбільш раціональним варіантом. Тому ми маємо розуміти, що ворог спромігся створити промислові потужності, щоб виготовляти у великі кількості ті самі дрони. А це значить, що він і далі буде досить активно використовувати їх на рівні 20, 40 і навіть більше одиниць тих самих "Шахедів" під час однієї атаки. І таких атак може бути досить багато, бо ворогу дуже важливо досягти успіху на полі бою. Зокрема, за рахунок того, щоб використовувати саме масштабні ракетні та дронові атаки.