Україна не зможе швидко отримувати багато зброї від партнерів, як було раніше — Киричевський

Україна не зможе швидко отримувати багато зброї від партнерів, як було раніше — Киричевський

Україна не зможе швидко отримувати багато зброї від партнерів, як було раніше. Про це свідчить низка негативних сигналів, переконаний оглядач Defense Express Іван Киричевський. Зокрема, в ефірі Українського Радіо він зазначив: "є ймовірність, що через внутрішньополітичні суперечки США відмовляться давати Україні техніку та озброєння просто так і переведуть "ізраїльський варіант". Водночас й Велика Британія вичерпує свої ресурси і буде вимушена перейти до прямого пошуку зброї у своїх партнерів у різних куточках світу. А німецькі партнери пропонують Україні обирати між ракетами TAURUS та засобами ППО, зокрема для захисту портів Великої Одеси.

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua 

"Є ймовірність, що через внутрішньополітичні суперечки США відмовляться давати Україні техніку та озброєння просто так"

Про масштаби, наскільки ми критично залежні, свідчить те, що США давали нам навіть стрілецьку зброю, зазначає Іван Киричевський. "Звісно, ніколи не називали кількість поставлених штурмових гвинтівок М4 та радянських автоматів Калашникова, викуплених, де тільки можна, і патронів до них. Навіть історія, що центральне командування армії США виділило нам один мільйон конфіскованих патронів, взагалі демонструє, наскільки ми в поставках залежимо саме від США по ширині номенклатури зброї. І йдеться не лише про високоточні ракети ATACMS чи засоби протиповітряної оборони, бронетехніку чи літаки. В нас залежність по поставках зброї для піхоти, починаючи з автоматів і гранатометів. Це наскільки вагома була і є частка, що ми її самі замістити ніколи не зможемо, зважаючи на масштаби того, наскільки ми розгорнули війська. І в країнах Європи стільки немає. Тому, судячи з усього, все набагато гірше, аніж можуть собі зараз уявити люди, які дуже щільно займаються міжнародною тематикою", — каже оглядач.

Вже весною цього року деякі профільні аналітичні центри в США починали висловлювати припущення, що якщо будуть політичні суперечки в США, то вони обов'язково ударять по тих чи інших формах підтримки України. І тому обговорювався варіант запустити для України програму пільгової закупівлі техніки. Тобто, умовно кажучи, БМП Bradley по символічній вартості — 1-2 мільйони євро за одиницю. "Тому цілком можливо, що через пертурбації у внутрішньополітичному консенсусі США відмовляться давати нам просто так прямо техніку та озброєння, як це відбувалося раніше, і переведуть на умовний ізраїльський варіант, де можуть давати ще якісь фінансування, але далі самі ворушіться з розробкою, виробництвом, закупівлею озброєння. Тобто все-таки треба прийняти цю історію, що все-таки почалися певні проблеми, і ми не зможемо отримувати зброю в тих обсягах і настільки швидко, як ми звикли раніше, що там буквально ухвалили рішення, і вже літаки полетіли у польський Жешув вивантажувати гаубиці та снаряди", — додає фахівець.

Весь пакет військової допомоги США — це один мільйон конфіскованих іранських патронів

Уряд Сполучених Штатів 2 жовтня передав Україні понад мільйон конфіскованих іранських боєприпасів. "Один мільйон патронів — це не те, що б нам дозволило закрити наші потреби. Влітку вже ексміністр оборони Резнікова говорив, що ми маємо патронів дефіцит у розмірі 64 мільярди. Водночас на складах центрального командування армії США насправді лежить набагато більше конфіскованих іранських патронів, автоматів, гранатометів і протитанкових комплексів. Чому вирішили дати саме зараз? Об'єктивна причина, що тільки зараз вдалося вирішити бюрократичні питання з ООН, щоб замість того, щоб утилізувати цю зброю, віддати її кому слід. З іншого боку, це теж такий жирний і негативний сигнал щодо того, що наразі немає доступного, що можна було б дати тут і зараз. Крім того, в західних ЗМІ були повідомлення про те, що начебто Пентагон готує на цьому тижні новий пакет військової допомоги, а раптом виявилося, що весь пакет військової допомоги — це один мільйон конфіскованих іранських патронів. Також наклалося повідомлення, що на наступному тижні планується формат "Рамштайн". А якщо зустріч оголосили менше ніж за місяць від попереднього засідання, це свідчить, що щось йде не так і треба це терміново вирішувати. Тому пропоную ще раз прийняти ту структуру реальності, що тепер зброєю в нас стане набагато гірше, і хто хотів ленд-ліз, він його отримає, але за нього нам доведеться платити з власної кишені", — коментує Киричевський.

Британія проситиме ракети для України у партнерів?

"Якщо від Великої Британії йде мова про те, що вони готові нам давати зброю, очевидно, ще якісь запаси по легкій бронетехніці вони можуть перекрити. Також нарешті можуть дати дрони для знищення російської логістики, які пафосно обіцяв ще взимку цього року Бен Воллес (член парламенту Великої Британії), який тепер розповідає — "мобілізуйте всіх". Тобто один з наших надійних партнерів спочатку обіцяв дрони для далекобійних ударів по російській логістиці, дронів не було, а тепер розповідає — "мобілізуйте всіх", — це теж доволі показова історія.

Щодо засобів протиповітряної оборони, йдеться про вичерпання поточного запасу або зенітних ракет, або ракет "повітря-повітря", які можна було поставити на пускові установки й відстрілювати. Тому виходить, що те, що там ззовні буде звучати просто як готовність Великої Британії підтримувати нас далі й давати зброю, в підсумку це може бути те, що Велика Британія буде вимушена перейти до прямого пошуку зброї у своїх партнерів, союзників, сателітів в різних куточках світу, навіть на Близькому Сході. Уже ж були прецеденти, коли світилися ракети аж з Йорданії до радянських комплексів "Оса-АКМ". Очевидно, на таких варіантах далі доведеться виїжджати. Можливо, таким чином Заходу вдасться вкотре виграти час, щоб знову створити подушку безпеки, аби її коштом нас далі підтримувати. Тому що це вже третя за півтора року криза, коли знову виникає питання, що треба створювати заново якісь оборонні запаси, тому що попередні були інтенсивно витрачені у боях проти РФ", — аналізує оглядач Defense Express.

Німці ставлять вибір: або ракети, або ППО

У останньому пакеті військової допомоги від Німеччини йдеться про установки IRIS-T. "Це буде поставка саме для того, щоб прикривати судна, які будуть йти в наші морські порти. Це необхідно для того, щоби ми могли активізувати морську торгівлю і вивозити самостійно не тільки зерно, але й інші експортні товари, відповідно, більше накопичувати грошей, зокрема на самостійну купівлю, замовлення або розробки зброї. Говорити про те, що батарея ЗРК IRIS-T та шість зенітних танків Gerard в масштабах країни є радикальним підсиленням, поки не доводиться. Але якщо говорити саме про такий сегмент, як прикриття Великої Одеси — це саме те, що нам потрібно. Крім того, щодо ракет TAURUS, якщо стоїть дилема — або засоби протиповітряної оборони, або ракети, а саме — спробувати ударити десь по росіянах без відчутного результату, але при тому отримати збитки від ударів з повітря, то все-таки краще розміняти це на додаткові засоби протиповітряної оборони, щоб мінімізувати збитки. Уряд Німеччини вимушений ставити питання — або те, або те. Бо вони зброю не на 3D-принтері друкують, і гроші теж вони друкувати не можуть. І відповідно доводиться поки виходити з такої обмеженої ресурсної бази", — резюмує Киричевський.