"Треба повністю вбити попит на нелегальну деревину" — Болоховець про цифровізацію лісової галузі

"Треба повністю вбити попит на нелегальну деревину" — Болоховець про цифровізацію лісової галузі

Напередодні було презентовано стратегію цифровізації держпідприємства "Ліси України". Головний пріоритет — боротьба з корупцією у цій галузі. Що саме планується зробити, у які терміни та чи допоможе це боротися з тіньовим сектором — незаконною вирубкою лісів? Українському Радіо ці питання прокоментував Юрій Болоховець, виконувач обов'язків генерального директора Держпідприємства "Ліси України".

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: ns-plus.com.ua

 

Які кроки передбачає стратегія цифровізації?

Ми покладаємо великі надії на те, що цифровий ланцюг в усіх напрямках виробництва унеможливить корупційні прояви і дасть можливість створити більш якісний та швидкий сервіс усіх бізнес-процесів. Найочікуваніша річ, над якою ми працюємо вже понад два роки, це цифровий ланцюг прослідковуваності легальності деревини. Він складається із 7 пунктів.

1. Вихідні дані, з якими ми працюємо. Раніше вони отримувалися в ручному режимі, а сьогодні ми плануємо використати сучасну технологію — лідарну зйомку, яка дасть нам повну картину того, що у нас є у лісі. І за площами, і за запасами деревини. Були певні обмеження щодо літаків і заборони цивільної авіації у воєнний час, але ми знайшли рішення за рахунок використання дронів. І цьогоріч вже будемо розпочинати лідарну зйомку.

2. Електронний лісорубний квиток. Він починає працювати з 1 січня в онлайн-форматі через електронний кабінет. Це важливий крок вперед у частині детінізації процесів.

3. Механізація лісової заготівлі. Ми плануємо вкладати кошти у закупівлю сучасної заготівельної техніки, яка дає безпеку праці та повну інформацію про заготовлену деревину. Зробити маніпуляції фактично буде неможливо.

4. Електронна транспортна накладна і фотофіксація деревини, яку везуть транспортом. Сьогодні це відбувається у тестовому режимі, до кінця року механізм працюватиме у загальному режимі.

5. Електронний облік деревини для всіх лісокористувачів. У нашій країні 10 млн гектарів лісів. ДП "Ліси України" працює на 7 млн гектарів, а 3 млн гектарів — це ліси інших користувачів, на які не поширювалися цивілізовані правила, і це була величезна ніша для зловживань. Сьогодні електронний облік працює для всіх лісокористувачів та є обов’язковим.

6. Електронне декларування. Цей пункт ще планується. Звісно, він стосується порядного бізнесу, який має задекларувати всю деревину, котру він отримав для переробки та подальшої реалізації. Це суттєво вплине на ланцюг прослідковуваності руху деревини від заготівлі до готових виробів.

7. Електронний сертифікат походження. Він уже в роботі. Підприємство чи підприємець, який хоче реалізувати деревину, має обов’язково підкласти під неї електронний сертифікат походження деревини, який підтягуватиме всю інформацію, озвучено вище. Таким чином ми повністю знищимо попит на нелегальну деревину. І якщо траплятимуться якісь нелегальні рубки, то вони матимуть лише побутовий характер.

Чи вимірювали ефект від уже запроваджених кроків цифровізації?

Так, вимірювали. Рентабельність нашого підприємства і дохідна частина зросли суттєво. Але повний ефект ми отримаємо в результаті виконання усіх семи пунктів. Наше завдання — не ганятися за кожним лісорубом, а повністю вбити попит на нелегальну деревину. Тобто деревину, здобуту нелегальним шляхом, ти не зможеш ніде реалізувати, хіба що топити свою піч. За рік рентабельність виробництва збільшена удвічі, прибуток — у 10 разів і податки — на 35%. Це конкретні тверді цифри. Але попереду, звісно, багато невирішених питань і проблем.

Чи були вже випадки притягнення до кримінальної відповідальності через незаконну вирубку лісів?

У нас є 1700 переданих справ до правоохоронних органів. Але довести провину через слідчі дії та суди надзвичайно складно. Відсоток доведених справ — у межах 2%, це питання до правоохоронців. У нашій галузі 30 тисяч людей, переважна більшість із них є матеріально відповідальними особами, які мають доступ до ресурсу, тож можливі певні корупційні моменти. Тому створено окремий департамент безпеки, який напряму співпрацює з усіма правоохоронними органами, і в разі виникнення якихось підозр ми всі матеріали одразу передаємо до правоохоронців. У нашій галузі відбулася реформа. Ми не могли стандартизувати і масштабувати всі наші позитивні кейси, тому що у нас було 360 окремих лісгоспів, які умовно слухали Київ, але не чули. Сьогодні ситуація інша, і я переконаний, що після війни не буде жодної можливості повернутися до старих схем.

Що ще передбачає стратегія цифровізації лісової галузі?

Стратегія цифровізації галузі передбачає побудову сучасної системи, яка дасть можливість отримувати актуальні дані у повному обсязі. Якщо ти маєш актуальні дані, то можеш ухвалювати правильні управлінські рішення. Крім того, одним із важливих напрямків є збереження самосійних лісів, які нам теж вдалося ідентифікувати завдяки цифровізації. Ми дешифрували космічні знімки, наклали маски лісів і протягом року провели відповідну роботу. Станом на сьогодні маємо 1,7 млн гектарів самосійних лісів, які вважаємо за необхідне зберегти. Вже більше 15 тисяч гектарів таких лісів переведено до ДП "Ліси України". Ці можливості дала саме цифровізація. Наголошу також, що сьогодні 3 млн гектарів лісів є потенційно забрудненими вибуховими речовинами, уламками тощо. Кожен обстріл, який ми маємо у лісовому масиві, закінчується як мінімум пожежею, яку треба локалізувати. Завдяки, в тому числі, цифровізації ми працюємо над швидким виявленням таких пожеж і можемо локалізувати їх на початковій стадії. Тож навіть у цей складний рік нам вдалося знизити кількість пожеж у 30 разів.

Насамкінець Юрій Болоховець зазначив: "На сьогодні ДП "Ліси України" є найбільшим лісовим господарством у Європі. А коли ми закінчимо реформування, то це буде ще й найефективніше підприємство, тому що ми взяли найкращі практики скандинавських та інших країн й адаптовуємо їх у нас".