Посол Зварич: членство України в НАТО буде доданою вартістю для Альянсу

Посол Зварич: членство України в НАТО буде доданою вартістю для Альянсу

Для України членство в ЄС і НАТО – це стратегічна ціль. Це те, за що борються наші військові на передовій. На цьому вкотре акцентував Посол України у Польщі Василь Зварич на X-му ювілейному Варшавському безпековому форумі. В інтерв’ю журналістці Українського Радіо Світлані Мялик дипломат зазначив, що на заході делегація України представлена на рівні віцепрем'єр-міністерки з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Відтак, цьогоріч "дискусія буде практична і дуже конкретна. І ми сподіваємося, що вона допоможе нам ще більше консолідувати міжнародну спільноту на підтримку України і на нашу спільну перемогу", – резюмував посол.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото:  Facebook. Посольство України у Польщі
Василь Зварич і Ольга Стефанішина на 10-му Warsaw Security Forum 

Членство України в НАТО буде доданою вартістю для НАТО 

Хто приїхав від нас на цей форум, з якою позицією тут Україна?

Це X-й ювілейний Варшавський безпековий форум. Це справді один з найбільших або навіть найбільший форум в регіоні Центрально-Східної Європи. Сьогодні делегація України представлена тут на рівні віцепрем'єр-міністерки з питань європейської і євроатлантичної інтеграції, пані Ольги Стефанішиної. Ми говоримо виключно про Україну, про нашу перемогу і про наші перспективи членства в Європейському Союзі і членства в НАТО. Дуже важливо, що зараз практично кожна панель стосується України, чи то енергетичної безпеки, чи безпеки військової, чи політичної. Тому нам дуже важливо використати цей форум для того, щоб ще більше сконсолідувати міжнародну підтримку. Ми бачимо, які голоси тут лунають. І ці всі голоси тільки за Україну, тільки про перемогу України і про майбутнє членство України в НАТО і в ЄС.

Що ми очікуємо від цих дискусій? На які результати, домовленості можна розраховувати? 

Це майданчики для дискусії, щоб знайти додаткові аргументи на користь того, чому, наприклад, ми вважаємо, що членство України в НАТО буде доданою вартістю для НАТО, передусім. Чому членство України в ЄС також відповідає інтересам європейської спільноти. І, безумовно, що ми тут займаємо дуже чітку позицію. Для України членство в ЄС і НАТО – це стратегічна ціль, стратегічна мета. Це те, за що борються наші військові на передовій. І ми зробимо все для того, щоб Україна була і в ЄС, і в НАТО. Важливо тут здобути певне політичне рішення з боку європейської спільноти. Це має бути консенсусне рішення. І, власне, над досягненням такого консенсусу всі ми працюємо, зокрема, і на таких дискусійних майданчиках. Чим більше аргументів, чим більше ми зможемо доступитися до громадської думки в цих європейських країнах, тим швидшою буде наша дорога до НАТО і ЄС.

Минулого року на форум приїжджала Олена Зеленська, перша леді України. Це був доволі неочікуваний для багатьох візит, а її виступ тут був дуже сприйнятий позитивно.  Цього року ще хтось приїде від України? 

Цього року, як я сказав, це буде на рівні віцепрем'єр-міністра. Я думаю, що це достатній рівень. І, насправді, віцепрем'єр-міністерка займається цими питаннями, які охоплюють тематику цьогорічного форуму. Тобто це інтереси України щодо НАТО, щодо ЄС. Тому цьогоріч дискусія буде практична, дуже конкретна. І ми сподіваємося, що вона допоможе нам ще більше консолідувати міжнародну спільноту на підтримку України і на нашу спільну Перемогу.