Психолог розказала про те, як боротися з осінньою хандрою

Психолог розказала про те, як боротися з осінньою хандрою

Осіння хандра – це нормально. Біологічний годинник наказує нам готуватись до зими, до зимової сплячки.

Мало нам викликів воєнного часу, так ще й осінь намагатиметься найближчим часом зіпсувати настрій похмурою погодою, дощами і дефіцитом тепла і сонця. Чи можна якось запобігти осінній депресії, чи це природня людська особливість – починати хандрити з настанням осені, – розбираємось з психологинею, кандидаткою медичних наук Соломією Коломієць.

 

Фото ілюстративне

Чому виникає осіння депресія?

Потрібно розділяти поняття, тому що є так званий "сезонний афективний розлад " – це різновид депресії, загострення якого стається у певний сезон. А може бути просто осінній смуток – хандра, іншими словами. Кінець літа викликає асоціації з дитинства: закінчився активний відпочинок, закінчилось вільне життя і потрібно йти в школу. Це буває майже в кожного, і це просто осінній смуток.

Сезонний афективний розлад або депресія – це серйозніший стан. До нього треба ставитися набагато уважніше.

Як розрізнити ці стани?

Якщо дуже різко змінюється настрій, з’являється дратівливість, порушується сон чи харчові звички; якщо цей стан триває більше двох тижнів» якщо ті види діяльності які зазвичай приносять задоволення, ніяк не радують – це може говорити про певний збій в біологічному годиннику (коли з’являється дисбаланс мелатоніну й серотоніну) і свідчити про сезонний афективний розлад.

І в цьому всьому винна погода? Що робити в такому випадку, як покращити настрій?

Так, погода може впливати, оскільки сонячне проміння регулює наш гормональний стан, зокрема відповідає за вироблення серотоніну – так званого гормону радості і щастя.

Але в першу чергу потрібно пам’ятати, що прогулянки, свіже повітря, спорт не залежать від погоди, вони мають бути присутні в нашому житті регулярно. Все одно є якась діяльність, яка викликає позитивні емоції.

Якщо у вас є можливість – можна зробити відпустку восени, щоб зламати депресивно-асоціативний ряд: мовляв, відпустка лише літом, а восени треба працювати.

Якщо стан триває більше двох тижнів, повторюється з року в рік і впливає на працездатність – тоді потрібно звертатись до спеціаліста. Якщо цей стан триває менше і настрій при цьому варіюється від поганого до хорошого – ми можемо зазвичай самостійно з цим справлятися.

І яким чином?

Не потрібно закривати себе вдома при хандрі. Можна погуляти, сходити в кіно, на виставку, в гості. Але якщо не хочеться кудись виходити, вдома також можна знайти корисну активність: почитати книгу, попіклуватись про своє харчування, запросити гостей до себе.

Восени менше сонця і може бути менше активності, ніж влітку, коли всі вихідні були заповнені. Але й восени можна багато чим зайнятись.

Зрозумійте одне: осіння хандра, тобто зниження активності – це нормально. Біологічний годинник наказує нам готуватись до зими, до зимової сплячки. День може зменшуватись, але це не означає, що все має йти в занепад.