Понад 3 тисячі шахраїв щомісяця намагаються обдурити шукачів роботи — Пилипенко

Понад 3 тисячі шахраїв щомісяця намагаються обдурити шукачів роботи — Пилипенко

Зараз склалася хороша ситуація для шукачів роботи. Бо пропозицій на ринку праці є достатньо. "Ми повертаємося до рівня 24 лютого 2022 року". Так прокоментував в ефірі Українського Радіо ситуацію щодо пошуку роботи піар-директор сайту пошуку роботи Максим Пилипенко. Але трапляються і шахраї. Якщо ви шукаєте роботу на загальновідомих офіційних майданчиках, то там шахрайські схеми моніторяться і відстежуються модераторами сайтів. Як правильно знайти роботу і не потрапити на шахраїв? Далі у програмі.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне 

Роботи є багато, спостерігається навіть дефіцит кадрів

Для шукача роботи на сьогодні склалася хороша ситуація, розповідає Максим Пилипенко, робота є. "На нашому на сайті пошуку роботи розміщено понад 100 тисяч вакансій. Ринок праці майже відновився, ми досягли рівня до повномасштабного вторгнення.  Чим більше роботи є на ринку, тим більше шукачів її знаходять". Максим Пилипенко зауважує, що на ринку праці зараз менше працездатного населення, бо багато громадян працюючого віку виїхало за кордон, багато є мобілізованих. І роботодавці вже зіштовхуються із дефіцитом кадрів". 

Модератори щомісяця блокують понад 3 тисячі спроб обдурити шукача

Загальновідомі офіційні майданчики з розміщення вакансій роботи моніторяться і відстежуються щодо надійності вакансій. Також перевіряються і роботодавці. Модератори щомісяця блокують понад 3 тисячі спроб обдурити шукача, наголошує Максим Пилипенко. Шахраїв доволі багато і вони дуже винахідливі. 

Шукайте роботу на перевірених майданчиках

В оголошеннях з пошуку роботи повинна насторожити надвисока зарплата, вища середньої у понад 17500 грн і те, що ви нічого не вмієте, але вас навчать, розповідає Максим Пилипець. "Обов'язково  треба перевірити роботодавця, відгуки про нього. Якщо роботодавець пропонує внести певні кошти, заплатити за якісь курси чи страхові внески, варто задуматися. Не потрібно передавати свої дані невідомим людям. Якщо у пропозиції до вакансії написано, що розігруються дорогі телефони, або ми платимо вам гроші за сам факт працевлаштування, треба задуматися. Треба шукати роботу на перевірених майданчиках". 

Схеми шахраїв

"Останнім часом в телеграм каналах поширюється інформація про те, що існують телеграм групи, у яких платять від 1000 доларів зарплати, де не потрібно ні вмінь, ні знань, а просто отримувати гроші. Це схема, щоби заманити користувача в телеграм канал. І далі адміністратори або продають цей телеграм канал, або продають рекламу роботодавцями цього телеграм каналу. Бо на фоні дефіциту кадрів роботодавці шукають різні канали пошуку фахівців і купують рекламу в соцмережах. Це такий бізнес у адміністраторів телеграм каналів". 

Існує ще одна схема, коли роботодавець пропонує вакансію — а це зазвичай стосується віддаленої роботи — може пропонувати фахівцю, який пройшов співбесіду і якого нібито вже беруть на роботу, що "у нього недостатньо досвіду, тому треба пройти ось такі курси. Або ми вам даватимемо комп'ютер, тому треба заплатити страховий внесок за цей комп'ютер". 

Максим Пилипенко називає серед шахраїв і шлюбні агенції, які пропонують роботу менеджерів зі створення пар. "Треба вести переписку від імені українських жінок, з якими хочуть познайомитися іноземці. Іноземці за відкриття переписки платять гроші".

Існують так звані офіси. Робота їхня полягає в тому, щоби виманювати гроші у людей і змушувати їх брати кредити.

Уявний роботодавець також пропонує роботу користувачу із розміщення оголошень на різних майданчиках. Потім треба покупця переводити на продавця. 

Коли роботодавець пропонує роботу, то часто наполягає, що треба оформити саме в цьому сервісі картку для виплат. Це робиться для збільшення бази користувачів цього сервісу. 

Криптошахраї активні на ринку праці, і також виманюють гроші. 

Зарплата у 200 тисяч грн — переважно вигадана 

Щоби привернути увагу шукачів і отримати більший потік користувачів, реальні роботодавці вказують широкий діапазон зарплат від 10 тисяч до 200 тисяч, каже Максим Пилипенко. "Така вакансія буде потрапляти в топ. Але при цьому ставка може бути 10 тисяч грн, а все інше — це гроші, як бонус, який може реально заробити користувач. Але таку зарплату може отримати лише найкращий працівник компанії. В більшості випадків це вигадана сума. Наші модератори встановили можливий ліміт. Якщо низький — 10 тисяч, то верхній може становити 30 тисяч. І це адекватний діапазон".