ЗСУ готують поле майбутньої битви в Криму — Селезньов

ЗСУ готують поле майбутньої битви в Криму — Селезньов

Сили оборони України з початку осені регулярно завдають ударів по тилах росіян в окупованому ними Криму. Таким чином ЗСУ готують поле для майбутньої битви на півострові, розповів в ефірі Українського Радіо військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов. Про те, що залишилося від Чорноморського флоту РФ після атак дронів та удару високоточними ракетами по командуванню в штабі в Севастополі далі.

0:00 0:00
10
1x

Штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі, 22 вересня 2023 року. Фото: AFP/Planet Labs PBC

Адмірал, офіцери, персонал, комунікації, будівля та антенні поля — що знищено або зруйновано в штабі ЧФ РФ в Криму в Севастополі

Будівля штабу Чорноморського флоту в Севастополі, по якому філігранно вдарили високоточними ракетами ЗСУ, серйозно понівечена, констатував Владислав Селезньов. Суттєво постраждав офіцерський склад, персонал штабу, комунікаційні лінії зв'язку, частково антенні поля. Владислав Селезньов нагадує, що вперше до штабу ЧФ РФ в Севастополі "завітав" саме український дрон-камікадзе, раніше ЗСУ також нанесли удар по запасному командному пункту Чорноморського флоту, який знаходився неподалік від Севастополя в селищі Верхньосадове. 1996 року, під час розподілу фондів, понад 70% найкращих об'єктів забрали собі росіяни. "До деокупації Криму навряд чи ця будівля буде використовуватися за призначенням. Розбаланс в системі управління Чорноморського флоту стався". Щодо самого адмірала Соколова, командувача Чорноморського флоту РФ, то надходить досить суперечлива інформація щодо його цілісності (спочатку нібито адмірал загинув/був поранений, потім він з'явився на засідання по відеозв'язку у Шойгу — ред.). Селезньов переконаний, що ми скоро дізнаємося правду. Бо така медійна особа не може довго перебувати поза кадром.

ЗСУ готують поле майбутньої битви на території тимчасово окупованого Криму та Севастополя

Зараз українські сили оборони реалізують важливу місію: вони готують поле майбутньої битви на території тимчасово окупованого Криму та Севастополя, переконаний Селезньов, бо настільки масованих ракетних та дронових атак до того не було. "ЗСУ набувають відповідних можливостей, чітко та послідовно реалізовують план: спочатку нищать ППО Росії, а далі починається рутинна бойова робота щодо руйнації об'єктів військової, логістичної інфраструктури ворога. Кожна ціль є законною, і вона має бути зруйнована". Журналісти-дослідники кажуть, що в Криму російських військових об'єктів нараховується 232. І що не всі вони ще й досліджені, тому їх може бути і півтисячі. 

ЗСУ є над чим працювати в Криму. ЧФ РФ там вже частково недобачає… 

Росіяни забрали з акваторії бухт Севастополя великі десантні кораблі і перемістили їх ближче до Новоросійська, в акваторію Азовського моря, каже військовий експерт. Але у росіян ще є ресурси: два фрегати, три корвети, три підводні човни. Тому, за його словами, є над чим працювати силам української оборони. "Росіяни встановлюють бонові загородження від українських морських дронів. Це створить додаткові проблеми для руху українських дронів-камікадзе. ЗСУ позбавили свого часу Чорноморський флот РФ можливості спостерігати за північно-західною частиною акваторії Чорного моря після того, як було знищено ракетний крейсер "Москва", як було звільнено острів Зміїний та взято під контроль так звані "вишки Бойка". Ворог зараз в цій частині трохи недобачає. Тому ми можемо в цій частині моря діяти більш рішуче". 

Російський Чорноморський флот втрачає, а Україна набуває можливостей, щоби тримати ситуацію в акваторії Чорного моря під контролем

Певні окремі елементи комплексів ППО С-400 в Криму ЗСУ наполегливо руйнують: вже знищено 5 об'єктів, дотичних до комплексу С-400 "Тріумф". Але ресурси в них ще є, переконаний Селезньов. За півтора роки війни росіяни перекидали в акваторію Азовського моря всього декілька катерів. Ворог буде шукати будь-які можливості підсилити свій флот в Криму. "Російський Чорноморський флот втрачає, а Україна набуває можливостей, щоби тримати ситуацію в акваторії Чорного моря під контролем. Ворожі кораблі вже не наважуються виходити з-за рогу миса Тарханкут, західної частини Криму, ближче перебувають до південно-східної частини Чорного моря, тиснуться до Кавказького узбережжя Чорного моря". Остаточно кораблі з Криму будуть виводиться, коли буде ризик для існування цих кораблів. Кораблі Чорноморського флоту вже зараз вдало атакуються українськими дронами-камікадзе під час свого чергування. 

"Для проведення масштабної операції з висадкою десанту із закріпленням на визначених плацдармах ЗСУ потрібні ресурси. Українська армія неодноразово доводила, що вона спроможна діяти асиметрично і завдавати малими силами таких руйнівних втрат ворожій армії, що часто-густо дивуєшся: як це вдається робити? Але всупереч військовій науці, попри спротив ворога нам це таки вдається".