НАЗК єдиний орган в Україні, який пройшов міжнародне оцінювання — Новіков

НАЗК єдиний орган в Україні, який пройшов міжнародне оцінювання — Новіков

НАЗК є єдиним органом в Україні, який пройшов міжнародне оцінювання, стверджував в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков. За його словами, звіт міжнародної комісії зафіксував, що НАЗК виконало більшість критеріїв оцінювання. Водночас Олександр Новіков зауважив, що міжнародні експерти жодного разу не були в Україні, не ознайомилися з документами. "Ми наполягали, щоб вони приїхали в Україну, але на відміну від керівників урядів вони не знайшли можливості", – заявив голова НАЗК. Він переконує, що агентство відкрито навіть під час війни. Із Олександром Новіковим спілкувалася журналістка Українського Радіо Світлана Мялик. 

 

0:00 0:00
10
1x

Олександр Новіков. Фото: nazk.gov.ua

— Стосовно стану НАЗК, який є органом, що формує антикорупційну політику в державі. Ви очолюєте агентство з 2020 року (каденція 4 роки) і восени, я так розумію, вже почнуться конкурси на нового голову. Зовсім нещодавно був звіт міжнародної комісії, в якому дали незалежну оцінку ефективності діяльності НАЗК. 72% критеріїв НАЗК виконало, а 28% – це певні мінуси. Міжнародна комісія не визнала, що НАЗК працювало ефективно, але й не сказала, що неефективно. Вам закидають певне самодержавство в органі й начебто лояльність до органів влади. Що ви можете сказати про цей звіт, як ви його оцінюєте? І те, що вам закидають – недостатній рівень прозорості агентства, серйозні помилки в підході до розробки нормативно-правових актів?

Звіт міжнародної комісії зафіксував, що агентство виконало більшість критеріїв оцінювання. Більше того, НАЗК є єдиним органом в Україні, який пройшов міжнародне оцінювання. НАБУ, наприклад, за 7 років не пройшло його жодного разу. Коли мене на 3-й – 4-й місяць війни, коли Київщина була деокупована, міжнародні партнери запитали, чи ми готові пройти оцінювання, я сказав "звичайно, тому що НАЗК має бути лідером, еталоном публічної організації з точки зору доброчесності організації процесів". І ми пройшли це оцінювання. Щодо висновків самої комісії: Організація економічного розвитку і співробітництва в своїх рекомендаціях з публічної доброчесності зазначає, що будь-які міжнародні рекомендації, будь-який кращий досвід має застосовуватися з урахуванням локального контексту. Міжнародні експерти жодного разу не були в Україні, не ознайомилися з документами. Ми наполягали, щоб вони приїхали в Україну, але на відміну від керівників урядів вони не знайшли можливості. Мені здається, це призвело до того, що не було безпосереднього вивчення предмету аудиту.

— Була така дистанційність?

Очевидно. Аудит, перший в історії України. Ми були відкриті навіть під час війни й замість того, щоб займатися військовими питаннями, ми займалися питаннями аудиту. Але це було наше свідоме рішення, тому що якщо ми кажемо, що всі органи мають бути відкритими, то це якраз про відкритість і ми маємо починати із себе. По-друге, з урахуванням локального контексту має сприйматися цей аудит. І очевидно важливо врахувати, що НАЗК працювало, я за свою каденцію працював лише 2 місяці в звичайних умовах. Потім 2 роки ковіду і 1,5 роки війни.