Україна стає членом Глобального Заходу — дипломат Войтко

Україна стає членом Глобального Заходу — дипломат Войтко

Україна поступово стає членом Глобального Заходу, констатував Українському Радіо експерт-міжнародник, дипломат Ярослав Войтко. Таким чином він підбив підсумки візитів в Україну на День Незалежності та заяв іноземних лідерів, які зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським. Водночас Ярослав Войтко високо оцінив результати цьогорічного саміту Кримської платформи, до якого долучилися понад 60 держав, а також низка міжнародних організацій. Окремо Ярослав Войтко виділив візит до Києва президентки Угорщини Каталін Новак. "Вона має дещо відмінну позицію від Віктора Обрана", – відзначив дипломат, маючи на увазі угорського прем'єра.

 

0:00 0:00
10
1x

У межах третього саміту міжнародної Кримської платформи президент України Володимир Зеленський мав зустріч із президенткою Угорщини Каталін Новак, 23 серпня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України 

Рівна серед рівних

"Україна поступово стає членом глобального Заходу і про це свідчать ці візити: спершу нас відвідав президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза, потім – наш великий друг Гітанас Науседа, президент Литви, який вже не вперше нас відвідує. Дуже цікаво, що нас відвідала й президентка Угорщини Каталін Новак, яка має дещо відмінну позицію від Віктора Обрана. Також у нас побували міністр оборони Нідерландів, старший радник президента Туреччини, генеральний секретар ГУАМ, директор секретаріату Дунайської комісії, Голова президії Боснії і Герцеговини, прем’єр-міністр Фінляндії, прем'єр-міністр Молдови. Всього цього року в засіданні Кримської платформи взяли участь 67 країн, хоча ми передавали запрошення 100 країнам-учасникам", – розповів Ярослав Войтко. Він додав, що саміт відбувався напередодні Дня Незалежності України і значна частина лідерів інших країн не просто долучилась онлайн, через відеозвернення, а відвідала Київ фізично: “Незважаючи на те, що приїздити в Україну в цей період небезпечно, ми отримали фізичну підтримку багатьох європейських лідерів.  Також показово, що до платформи долучилися такі країни, як ОАЕ, які нещодавно стали членом організації БРІКС+, Бахрейн та інші. Це означає, що для України буде підтримка. Передусім ми звісно розраховуємо на Європу, США, Канаду, тому що, як заявляв прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, всі західні лідери усвідомлюють, що ця війна надовго, відтак підтримка України має бути довготривалою. Нам треба допомога не лише для того, щоб ми перемогли агресора на полі бою, але й пізніше, коли відбуватиметься відбудова", – наголосив експерт. 

RyanAir, Sky Up, Join Up, Vodafone готові інвестувати

 Крім того, за словами Ярослава Войтка, допомога іноземних країн та компаній вже зараз переходить в практичну площину: "На саміті йшлося про те, що буде залучено багато зарубіжних компаній в таких галузях, як готельний бізнес, банкінг, авіабізнес, промисловість, телекомунікації, технології. Такі відомі компанії, як RyanAir, Sky Up, Join Up, Vodafone та багато інших вже готові підписати документи щодо інвестування у вільний та український Крим і не лише. Тому ми дуже розраховуємо, що не лише наша перемога на полі бою, але й відбудова йтиме з допомогою міжнародного співтовариства".

Водночас, продовжив Ярослав Войтко, частиною гарантій, які нам надають країни Заходу, зараз скористатися буде складно. Серед них й Декларація країн G-7: "В найближчій перспективі досить проблематично скористатися цими гарантіями, тому що для цього нашою перемогою має закінчитися війна. Проте як символічний акт нам це дуже потрібно, тому що на G7 припадає 45% світового ВВП і якщо ще 30 країн сказали, що будуть нам допомагати, то це підтримка, спрямована в майбутнє".

Дипломатам не варто спочивати на лаврах

"Але не варто спочивати на лаврах, адже ми маємо питання у відносинах з тією ж Польщею чи іншими європейськими країнами, які діють зі своїх інтересів. Зокрема, в Польщі 15 жовтня відбудуться вибори і зараз там обговорюються проблеми з транзитом українського збіжжя. Тож нам треба буде працювати з ЄС і використовувати ті механізми, які існують", – зазначив Ярослав Войтко. 

Наостанок експерт додав, що Україна має поступ у відносинах з країнами поза ЄС, які безсумнівно слід поглиблювати: "Наприклад, до БРІКС, де є Росія, приєднуються такі країни, як Аргентина, Емірати, Саудівська Аравія. Тож тепер ця організація об’єднуватиме 40% світового ВВП. Переговори, які відбулися з нею кілька тижнів тому і де йшлося про це, що глобальний Південь теж повинен не просто нейтрально спостерігати чи йти у фарватері російської думки, але й ставати на бік України, можуть нам допомогти. Також треба розраховувати на нашу дипломатію в таких країнах, як Бразилія, Китай, Індія. Якби вони нас підтримати так само, як і колективний Захід, це було би дуже доречно", – підсумував Ярослав Войтко.