Чорнобиля і Фукусіми не буде. Експерт про апокаліптичний сценарій для ЗАЕС

Чорнобиля і Фукусіми не буде. Експерт про апокаліптичний сценарій для ЗАЕС

Не буде на ЗАЕС такого вибуху й аварії, як на Фукусімі або Чорнобилі — настільки великої шкоди нереально завдати ані людям, ані довкіллю. Але російські окупанти можуть зробити все, щоб Україна після своєї перемоги довго повертала ЗАЕС до експлуатації, або повернення стало взагалі неможливим. Такий прогноз висловив в ефірі Українського Радіо ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков. Він вважає дії окупантів на Запорізькій АЕС міжнародним ядерним тероризмом і намаганням сповільнити наступ ЗСУ. 

0:00 0:00
10
1x

 Окупована російськими загарбниками ЗАЕС. Фото AP

 

"Міжнародний ядерний тероризм і намагання сповільнити наступ ЗСУ"

— На Запорізькій АЕС окупанти перевели енергоблок №5 у стан "холодного зупину", а 4-й енергоблок у "гарячий зупин". Що це означає?

По-перше, це порушення всіх норм ядерної та радіаційної безпеки. Це порушення умов ліцензій на Запорізькій атомній електростанції. По-друге, вже є повідомлення від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що це переведення було плановим. Але мені дуже важко зрозуміти, як на окупованій атомній електростанції з початку березня минулого року можуть бути якісь планові переходи. І тому є ризик того, що на четвертому енергоблоці, який був переведений у стан "гарячого зупину", може піти щось не так. Тому що, по-перше, атомна електростанція залишається на одній лінії живлення для власних потреб. По-друге, є зруйноване Каховське водосховище і зруйнована Каховська гребля. І найбезпечнішим для всіх шести атомних енергоблоків є стан "холодного зупину". Тому, на мій погляд, це, по-перше, міжнародний шантаж і міжнародний ядерний тероризм, а по-друге, я думаю, вони намагаються сповільнити наступ наших Збройних сил.

"Ризик на 4-му енергоблоці"

— "Гарячий зупин" означає, що реактор працює, в ньому протікає ядерна реакція, але він не виробляє електроенергії?

Це приблизно 0,5-1% його проєктної потужності, але цей енергоблок можливо перевести в стан мінімально контрольованого рівня. Крім того, для цього енергоблоку необхідна більша спроможність ставка-охолоджувача і більше води, аніж для тих енергоблоків, які є в стані "холодного зупину". Рівень ставка-охолоджувача дуже повільно, але все ж таки випаровується. На атомній електростанції є альтернативні можливості для того, щоб надати йому потужності. Це і зливний колектор Запорізької ТЕС, але там також зменшується рівень води, а також це свердловини, які є на Запорізькій атомній електростанції. Тому на цьому енергоблоці ймовірність запроєктних або непроектних подій вища, ніж на тих енергоблоках, які є в стані "холодного зупину".

"Окупанти використовують ЗАЕС для психологічного тиску"

— Вибухи на території атомної електростанції зараз носять більше психологічний ефект?

Я думаю, що так. Атомні електростанції не проєктуються для ведення бойових дій – або поблизу АЕС, або на самому об'єкті. Тому я думаю, що це дійсно психологічний тиск, бо росіяни розуміють, що наші Збройні сили вже поряд з атомною електростанцією та що окупантів буде далі чекати. Звільняти ЗАЕС воєнними діями також дуже небезпечно, але "котел" можна зробити на Запорізькій атомній електростанції, географічно це нашим Збройним силам дозволяється. Отже, АЕС може опинитися фактично в облозі ЗСУ.
 

Григорій Плачков. Фото: Media Center Ukraine-Ukrinform

"Чорнобиля і Фукусіми не буде"

— Яким є ймовірний апокаліптичний сценарій?

На мій погляд, росіяни зроблять такі технічні дії, що потім ми нашу ЗАЕС будемо або дуже довго ремонтувати, щоб повернути її до комерційної експлуатації, або не зможемо її зовсім повернути. Бо якщо станеться така ситуація, як заплавка активних зон реактора, то практично неможливо повернути ці атомні енергоблоки до об'єднаної енергосистеми України. Тому не буде такого вибуху й аварії, як на Фукусімі або Чорнобилі. Тому п'ять енергоблоків – у стані "холодного зупину", а один – у стані "гарячого зупину". Тож такої великої шкоди не можливо завдати ані людині, ані екології. Але окупанти можуть зробити все так, що потім ми будемо ЗАЕС або довго повертати до експлуатації, або не зможемо повернути взагалі. А коли ми переможемо, ЗАЕС буде нам необхідна і для проходження осінньо-зимових максимумів, тому що більше половини електроенергії в Україні виробляється з атомних енергоблоків. І ЗАЕС необхідна буде, щоб ми змогли відновити нашу економіку і нашу промисловість.

В Україні до початку війни було переведено шість енергоблоків на альтернативне паливо. І необхідно і європейській спільноті, й іншим державам, які залежать від ядерних технологій, переходити на альтернативних постачальників і на альтернативні технології. І ще дуже важливий момент, який вплине на країну-агресора, — запровадження санкцій проти "Росатому". Тому що це єдина велика державна корпорація РФ, яка залишається більш-менш вільною на світовому ринку. Тому я думаю, що потужні санкції проти такої корпорації дуже вплинуть і на ситуацію на ЗАЕС.