НАЗК розпочало 102 моніторинги способу життя, але цифра не остаточна — Ситник про перевірки військкомів

НАЗК розпочало 102 моніторинги способу життя, але цифра не остаточна — Ситник про перевірки військкомів

Війна — це великий біль для одних і джерело збагачення для інших, як би цинічно це не звучало. У воєнний час в Україні, яка відчайдушно мобілізує ресурси і можливості для свого захисту, знаходяться люди у військовій формі з офіцерськими званнями, які наживаються на війні. Усі чули про сумнозвісного одеського полковника Євгена Борисова, який встиг заробити понад 188 млн гривень. "Легендарного" військкома було затримано. А Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) взялося перевіряти спосіб життя військкомів на всіх рівнях. Як саме відбуваються моніторинги та якими будуть наслідки у разі невідповідності способу життя і доходів військових комісарів — про це Українському Радіо розповів Артем Ситник, заступник голови НАЗК.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: Укрінформ

 

Який термін може отримати колишній військком Борисов?

"19 липня 2023 року я затвердив обґрунтований висновок щодо наявності у діях колишнього одеського військкома складу злочину за відповідною статтею Кримінального кодексу. Сума незаконного збагачення перевищила 188 млн гривень. У цей же день матеріали було скеровано до ДБР, яке відреагувало дуже швидко. Буквально сьогодні Євгену Борисову оголошено підозру і вже затримано. Зараз вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Дуже важливо розглянути справу у стислі терміни й отримати справедливе судове рішення, тому що зволікання може викликати негативний резонанс. Тим більше, що з часом кількість справ щодо військкомів буде лише зростати".

Спосіб життя військкомів треба перевірити упродовж 2-3 місяців. На якому етапі перебувають перевірки?

"Аналізувати спокійно такі речі дуже важко. НАЗК ще до створення спеціальної комісії при Міноборони фокусувало увагу на тому, що це зона підвищеного ризику: військкомати займаються мобілізацією, є багато бажаючих уникнути мобілізації, і військкомати за певну винагороду можуть допомогти це зробити. Зараз ми сформували базу, до якої ввійшли 1800 керівників та заступників керівників ТЦК. Очевидно, що провести перевірки повністю усіх складно, тому ми будемо застосовувати ризикоорієнтований підхід і дивитися в першу чергу ті регіони, що мають найбільші ризики. Незабаром з’являться обґрунтовані висновки щодо наявності кримінальних правопорушень. На сьогодні, після попереднього аналізу матеріалів, розпочато 102 моніторинги способу життя, але ця цифра не є остаточною".

Артем Ситник. Фото: НАЗК

Чи планують перевіряти не лише керівників, а й інших працівників територіальних центрів комплектування?

"Моніторинг способу життя — це первинна перевірка, яка закінчується обґрунтованим висновком, а потім органи досудового розслідування вже більш детально з’ясовують самі обставини корупційної схеми. Тому прогнозувати точну кількість залучених до цих схем важко, це залежить не стільки від НАЗК, скільки від органів досудового розслідування. Процес моніторингу дуже прискорило б відновлення електронного декларування. Сподіваюсь, законопроєкт, поданий до Верховної Ради ще восени 2022 року, народні депутати розглянуть найближчим часом. Йдеться про обов’язкове декларування — коли особа, яка займає посаду з підвищеним корупційним ризиком, зобов’язана подати декларацію. Після відновлення декларування ми отримаємо ще один механізм проведення повних перевірок декларацій. Це буде значно продуктивніше, і ми набагато швидше отримаємо ті відповіді, які нас цікавлять".

Що загрожує тим військовим, у яких виявлять порушення?

"Кримінальний кодекс передбачає відповідальність — позбавлення волі до 8 років, якщо ми говоримо лише про незаконне збагачення. Якщо є вирок суду, то відповідно вирішується питання конфіскації майна та необґрунтованих активів на користь держави. Якщо суми для кримінальної відповідальності не вистачає, тоді НАЗК надсилає матеріали до антикорупційної прокуратури для подання позову до антикорупційного суду про стягнення необґрунтованих активів".

Насамкінець Артем Ситник наголосив: "Хотів би звернутися до всіх, хто не байдужий до цієї теми — громадських активістів, волонтерів, представників ЗМІ. Якщо у вас є інформація про те, що хтось має необґрунтовані активи, закликаємо звернутися з цією інформацією до НАЗК, для того щоб нам полегшити роботу. Хотів би також звернутися до членів парламенту. Якщо б декларування було відновлено раніше, ці процедури проходили б набагато швидше".

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США