Це точно не в інтересах Китаю та Туреччини така терористична поведінка Росії — Ольга Трофімцева

Це точно не в інтересах Китаю та Туреччини така терористична поведінка Росії — Ольга Трофімцева

Після нічних обстрілів РФ українських портів та терміналів "відповідні сигнали будуть йти в бік Росії від Туреччини і Китаю щодо неприйнятності подібних кроків з боку Росії". Про це заявила в ефірі Українського Радіо екс-посол з особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева. Китай і Туреччина залежні від стабільності постачань зерна на свої території та, відповідно, цін на агропродукцію. А ціни на зерно, від якого залежить ціна на свинину та курятину на внутрішньому ринку цих країн, можуть суттєво зрости через вибухи на півдні України. Тому будемо очікувати, що Пекін звертатиметься за технічними консультаціями до Москви, а Туреччина вирішуватиме свої економічні питання на зустрічі із країнами Перської затоки, де зараз перебуває з візитом Реджип Ердоган.

0:00 0:00
10
1x

Ракети влучили в зерновий термінал на Одещині. Фото: ОК "Південь"

Економічна ситуація в Туреччині залежна від ціни та імпорту пшениці з України

Після того, як РФ кілька ночей поспіль обстрілює порти та термінали із агропродукцією на півдні України, Ольга Трофімцева сподівається, 

що будуть ухвалені відповідні кроки, які захистять не тільки українських фермерів, а й півсвіту від терористичної поведінки РФ. І "відповідні сигнали будуть йти в бік Росії від Туреччини і Китаю щодо неприйнятності подібних кроків". 

Ольга Трофімцева вважає, що для Туреччини такі питання, як робота зернового коридору та стабільний аграрний експорт з України, в першу чергу, зерновий та олійний, безпосередньо пов'язані із її внутрішніми економічними темами. Бо внутрішня економічна ситуація в Туреччині залежна від того, за якою ціною та яку кількість з України вони можуть імпортувати пшениці, яку активно переробляють у себе вдома. Цими днями президент Туреччини Реджеп Ердоган перебуває в країнах Перської затоки, які є важливими для нього з точки зору партнерства в політичному і економічному сенсі. Тому, екс-посол з особливих доручень МЗС України переконана, тема безпеки там буде порушуватися теж. "Країни Перської затоки є також серед немаленьких покупців нашої аграрної продукції. Я думаю, що вони будуть обговорювати можливості впливу на Росію та свої реакції на це".

Ми не побачимо активності Китаю в публічній площині

Як і чи взагалі публічно відреагує Китай на нічні обстріли одеських портів та терміналів? Ольга Трофімцева вважає хорошим знаком те, що днями закінчила свою роботу українська делегація в Китаї на чолі із заступником міністра економіки паном Качкою.  "Якщо Китай і буде щось робити, то ми не маємо очікувати якоїсь публічної відповіді та активності від них. Будуть контакти Пекіна та Москви, можливо будуть їхні консультації на технічному рівні. Але навряд чи ми зараз побачимо щось у публічній площині". Їхня зацікавленість не менша в цьому питанні, каже екс-посол, бо ми бачимо, скільки зерна пішло зерновим коридором до Китаю. Тому для них важлива стабільність, і "щоб не було різких стрибків з цінами, а це цілком можливо після вибухів. Бо зі стабільними поставками зерна для тваринництва в Китай можуть зрости внутрішні ціни на свинину та курятину. Китай є інвестором в українському АПК. Тут працюють їхні державні компанії, вони мають інфраструктурні об'єкти в Україні. Це точно не в їхніх інтересах така терористична поведінка Росії", — сказала Ольга Трофімцева.