"Наступний саміт НАТО, що відбуватиметься в США, буде для України переможним" — Олексій Данілов

"Наступний саміт НАТО, що відбуватиметься в США, буде для України переможним" — Олексій Данілов

За підсумками саміту НАТО у Вільнюсі, який тривав 5-12 липня, наша країна отримала скасування плану дій щодо членства в Альянсі, новий орган — Раду "Україна-НАТО", нову зброю, програму тренування пілотів на F-16 і не лише. Водночас ми не почули формальне запрошення з конкретними часовими проміжками і датами приєднання до НАТО. Про результати вільнюського саміту та безпекові гарантії від G7 для України Українське Радіо розмовляло із секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Кореспондент.net

Жодна країна не ставала членом НАТО, коли на її території триває війна

Чи доречно порівнювати саміт у Вільнюсі 2023 року з бухарестським самітом 2008-го? Чи виправдалися ваші очікування від цього саміту?

Ми дуже багато отримали від цього саміту. Звичайно, хотілося б, як завжди, більше, але навіть те, що ми отримали, це велика перемога для нас, нашого народу, нашого президента. По закінченню саміту вчора президент Байден зробив дуже важливу заяву, де чітко артикулював те, що наша країна буде членом Альянсу. 

Звичайно, коли ми знаходимось в стадії війни, стати членом Альянсу майже неможливо. Не було в такій історії моментів, починаючи з моменту створення НАТО 1949 року, щоб країна, яка була в стадії такої війни, в якій є наша країна, отримала членство в НАТО. Тому нам треба набратися терпіння, треба робити своє домашнє завдання для того, щоб всі без виключно сектори, які мають відношення до критеріїв членства НАТО, у нас були виконані на відмінно.

В нас робота, що стосується військового компоненту, військових, переходу на озброєння, стандарти НАТО, зрушена з мертвої точки і рухається з великою швидкістю. Але є ще певні критерії, які треба привести у відповідність для того, щоб поставити остаточну крапку згідно нашої Конституції, що наша країна – член НАТО.

Що Україна має встигнути зробити до наступного саміту? Чи були конкретні рекомендації від країн-членів Альянсу, від самого Альянсу до нас?

В НАТО дуже ретельно відносяться до багатьох сфер життєдіяльності країни, яка є членом Альянсу і нам за цим критерієм треба відповідати. У нас дехто звик вважати, що НАТО – це лише військовий союз. Проте насправді це інша спільнота, яка втілює у собі переконання, що її членом має бути демократична країна, з відповідним судочинством та багатьма іншими критеріями, у яких нам треба працювати, трансформуватись, щоб відповідати всім високим стандартам, які є в країнах НАТО.

Відповідаючи на запитання про результати саміту, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що його "не влаштовує тільки один момент — що в самому тексті комюніке немає чітких слів, що Україну запросять до членства, умовно, завтра". Чи поділяєте думку пана Кулеби?

Я погоджуюсь зі своїм колегою, у його трактуванні цього питання. Проте я впевнений, що наступний саміт, що відбуватиметься в наступному році в США, буде максимально переможним. Ми докладемо до цього максимум зусиль, але це спільна робота всього нашого суспільства. Це не завдання тільки якогось окремого міністра, це наше спільне завдання. Це велика робота, яку не треба боятися, тому що в світі немає нічого неможливого.

Ви пам'ятаєте і весь світ пам'ятає, що перед 24 лютого уявлення про нашу країну у багатьох, якщо не сказати у всіх майже країн, було трошки інакше. Що ми неспроможні будемо боротися, що у нас немає інституційних можливостей дати відсіч такому агресору. Як вони казали, що це війська №2 в світі, тим не менш ми довели всьому світові, що немає нічого неможливого своєю звитягою, своїм героїзмом.

Що стосується скасування для України вимог щодо виконання плану дій щодо членства НАТО, то пан Столтенберг заявив: "Це змінить шлях України до членства з двокрокового на однокроковий процес". Тож все-таки ПДЧ, як бачимо, можна було скасувати. Чому таке рішення ухвалили дійсно саме зараз? І наскільки для нас це важливо, що тепер залишається один крок?

Генеральний секретар має рацію. Справа в тому, що за цей час ми стали дорослими, і багато речей, які ми б мали проходити по ПДЧ, ми вже пройшли. В НАТО це розуміють, тому на сьогоднішній день у нас є однокроковий план.

Ми здатні це зробити, тому що для нас бути членом Альянсу — це значить мати запоруку стовідсоткової безпеки  від агресії Російської Федерації. Якщо ж ми не будемо членами Альянсу, то рано чи пізно імперські амбіції, незалежно від того, хто там на Росії буде правити, можуть повернутися, і росіяни так само можуть повернутися до гарячої фази відносин з будь-яким сусідом, тим паче з нами.

У Вільнюсі остання надія Путіна з відновлення Російської імперії була похована. Російська імперія Не може  існувати без нашої країни. Росіяни це розуміють і тому вони постійно зазіхали на нашу країну. Зараз в нас є історичний шанс, врешті-решт, побудувати свою вільну, демократичну, незалежну країну і не мати впливу Московії на нашу територію, на наших громадян, на нашу історію і на багато інших процесів, які постійно заважали нам розвиватися.

Пане Олексію, не можу не запитати вашої думки і реакції на твіт Володимира Зеленського, президента України, що призвів до дуже широкого резонансу. Цей твіт був певною мірою емоційний, але він радше допоміг чи можливо нашкодив?

На наступний день після закінчення саміту президент Байден, перебуваючи в Фінляндії, зробив заяву, що наша країна обов'язково буде членом НАТО. Ця заява дуже дорого коштує для нас, тому що, перш за все, це відповідальність. Це слова американського президента, які він сказав, вітаючи одну із країн, яка нещодавно стала членом Альянсу. Коли Путін активно починав свою агресію 24 лютого, йому йшлося про недопущення НАТО до своїх кордонів.  Зараз він матиме 1300 км додаткового кордону з членами Альянсу. Тому давайте не коментувати ті речі, наслідки яких ми можемо і не побачити.

Я не думаю, що наш президент виступає, не розуміючи, що за його спиною стоїть велика країна, яка знаходиться в стані війни, коли у нас кожного дня, на жаль, гинуть люди. Емоції ж інколи допомагають розуміти, як у нас болить, коли щодня російські нелюди вбивають дітей. Адже більше ніж 500 дітей загинули під час цієї війни. Що вони такого зробили, що їх цей сучасний Гітлер на прізвище Путін відправив на небеса?

І ми б дуже хотіли, щоб весь світ про це говорив щодня, щоб світ розумів, в якому пеклі знаходиться наша країна. На превеликий жаль, я можу сказати, що є країни, які це усвідомлюють, а є країни, які роблять вигляд, що вони розуміють, що відбувається.

Весь світ спілкується англійською мовою

В якому форматі нам спілкуватись з країнами, які висловлюють "мовчазну непідтримку"? Як нам бути з цими країнами? Адже від деяких рішень їхніх політиків залежатиме й наше майбутнє.

Нам треба з усіма спілкуватися.

Справа в тому, що переважна кількість підручників історії, по яких вчаться в Оксфорді, в Стенфорді, в інших університетах на Заході були написані росіянами. Там була спаплюжена історія по відношенню до нас, до нашої нації, до нашої країни й ці підручники не були вилучені. А там написано "Росія – велика країна, яку перемогти неможливо". І от коли ті чи інші країни, ті чи інші люди ухвалюють ті чи інші рішення, вони залежні від інформації, яку почерпнули з тих підручників.

Нам треба доносити правдиву історичну інформацію, яка відповідає дійсності, яка валідована для всього світу для того, щоб ця ситуація могла змінитися. 

По-друге, для того, щоб наше суспільство було зрозумілим, без англійської мови не обійтися. Нею мали б володіти всі наші діти з дитячого садочка для того, щоб бути членами вільної світової спільноти. Англійська мова — це мова  бізнесу, політики, мова, яка зрозуміла для всього світу. У нас свого часу, коли була тотальна русифікація, навіть рідну мову не давали вивчати. Тому нині для нас це стратегічне завдання, щоби нас зрозуміли, щоб ми могли пояснювати людям, в якому світі ми живемо і хто ми. Так побудований сучасний світ, що на сьогоднішній день будь-яка інформація з'являється, перш за все, в інтернеті, а там англійська мова є домінантою будь-яких інформаційних ресурсів.

Щодо безпекових гарантій від G7 для України. Ваші думки, що вони в себе включають на практиці, яким чином очікувати безпосередньо підтримки?

Це ще один величезний здобуток, який президент нашої країни отримав під час цього саміту. З кожною окремою країною ми будемо мати угоду про безпеку й ці угоди зараз починають напрацьовуватися. Більш того, я звертаю увагу, що до заяв членів "сімки" можуть долучитися будь-які країни, і вони вже долучаються до цього процесу. Ми будемо мати з кожною країною свою угоду про співпрацю й ці угоди будуть забезпечувати захист нашої країни, а відповідно  й розвиток.

Це будуть угоди, які будуть доповнювати одна одну. В такий спосіб ми якомога скоріше станемо членами цієї спільноти. Тож це ще одна додаткова річ, яка буде нас штовхати вперед на шляху до НАТО.

Щодо чергових пакетів допомоги: номенклатура озброєнь досить таки серйозна від кожної з країн. Ми бачимо, що та ж Німеччина сказала про передачу і Patriot, і так само очікуємо і боєприпаси.  Наскільки важливими, окрім тих рішень, які були ухвалені, є оголошення чергових пакетів допомоги?

Допомога, яка йде від наших партнерів, не припиняється. Вона здійснюється щодня і я більш, ніж впевнений, що ті зобов'язання, які брали країни щодо допомоги нам, обов'язково будуть виконуватися всіма цивілізованими країнами. 

Олексій Данілов. Фото: ArmyInform.com.ua

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США