Чекаємо на ефект доміно: Петухов про визнання Росії державою-спонсором тероризму

Чекаємо на ефект доміно: Петухов про визнання Росії державою-спонсором тероризму

Парламентська асамблея ОБСЄ, де представлені депутати з країн-членів цієї організації, виявилася прогресивнішою за саму ОБСЄ. Таким чином заступник міністра юстиції України (2015-2019 роки) Сергій Петухов прокоментував Українському Радіо те, що Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Росію державою-спонсором тероризму, а ПВК "Вагнер" терористичною організацією. Такі рішення не мають прямих юридичних наслідків, зазначає Сергій Петухов. Але вони можуть спричинити ефект доміно, коли країна за країною почнуть ухвалювати у себе подібні статуси щодо Росії.

0:00 0:00
10
1x

Постійна рада ОБСЄ у Відні, Австрія. Фото: AP

Користь від ОБСЄ під час розв'язаної РФ 2014 року гібридної війни була, але організація досі не наважилась виключити Росію зі свого складу

ОБСЄ розшифровується як Організація з безпеки і співробітництва в Європі, нагадує передусім Сергій Петухов. Її створили у 1970-ті роки саме для забезпечення мирного співіснування на європейському континенті. Очевидно, з моменту повномасштабної російської агресії в 2022 році стало зрозуміло, що, як мінімум, одну з основних своїх цілей ця організація не досягла. Бо не змогла зупинити велику війну в Європі, зазначає ексзаступник міністра юстиції України. За його словами, багато рішень ОБСЄ ухвалюють одноголосно, і Росія може заблокувати діяльність цієї організації в багатьох аспектах. "Наприклад, Росія не продовжила діяльність місії ОБСЄ в Україні, яка спостерігала за зоною розмежування і була присутня на непідконтрольних уряду України територіях, які Росія окупувала з 2014 року. Тож якщо раніше ми мали незалежних спостерігачів, які були присутні на непідконтрольній території, на лінії розмежування, і це стримувало Російську Федерацію, то з моменту підготовки повномасштабного вторгнення вони вигнали співробітників ОБСЄ, а деяких з українців, які працювали в цій організації, затримали як людей, котрі нібито здійснюють шпигунську діяльність. Тобто користь від цієї організації була", — каже він. Петухов наголошує: "оскільки Росія викинула ОБСЄ з території України, заблокувала продовження мандату місії і загалом почала обструкцію цій організації, Україна порушила питання виключення Росії з ОБСЄ, що наразі не підтримано".

Жорсткі резолюції Парламентської асамблеї ОБСЄ щодо Росії

"Парламентська асамблея, де представлені депутати з країн ОБСЄ, в цьому випадку виявилася більш прогресивною, тому що на зустріч, яка була в Ванкувері, Канада просто не запросила російських делегатів. Вони туди не доїхали, заблокувати там нічого не змогли. Тому парламентарі з усіх 50 країн ОБСЄ змогли прийняти декілька досить жорстких щодо Росії резолюцій. У них зокрема визнано, що Росія є державою-спонсором тероризму, що Росія вчиняє воєнні злочини на території України, що руйнування Каховської дамби є екоцидом, що ПВК "Вагнер" є терористичною організацією. І це важливий політичний крок, який символізує спільну позицію багатьох держав щодо злочинів Російської Федерації", — коментує ексзаступник міністра юстиції України.


 Сергій Петухов. Фото: law.ukma.edu.ua

"Чекаємо на ефект доміно"

Треба відрізняти статус країни-спонсора тероризму, який в законодавстві США, є юридичним терміном і має низку наслідків для будь-яких торговельних відносин з цією країною. І саме тому США наразі не готові визнати Росію державою-спонсором тероризму, бо вони вважають, що це унеможливить зернову угоду, а також співпрацю щодо космосу і безпеки у сфері виробництва та експлуатації атомних електростанцій, де Росія, на жаль, досі утримує монополію. Але інші твердження, які ухвалюють міжнародні організації, є політичними твердженнями, зазначає Петухов. І додає: "вони не мають прямих юридичних наслідків, під це не підв'язані конкретні санкції або обмеження. Це є політичним твердженням держав, які входять в конкретну організацію, в цьому випадку ОБСЄ, яке далі має бути імплементоване через національні парламенти". За його словами, ідея та сенс Парламентської асамблеї країн ОБСЄ у тому, що ці резолюції далі будуть прийняті національними парламентами, які мають повноваження обмежувати торговельну діяльність, культурні обміни, співпрацю з Російською Федерацією та її агентами. Тому далі завданням депутатів, зокрема українських, є простежити за тим, щоб країни, які входять в ОБСЄ, реалізували ці резолюції в їхньому національному законодавстві. Тому будемо чекати на ефект доміно, коли країна за країною почнуть ухвалювати на національному рівні подібні статуси.

Росія як держава повністю відповідальна за дії ПВК "Вагнер"

"ПВК "Вагнер" було визнано терористичною організацією на рівні Парламентської асамблеї ОБСЄ. Але в цьому контексті важливішим є не сам заколот з точки зору міжнародного права, а те, що сталося після нього — твердження Путіна та інших офіційних осіб РФ, що це ніяка не приватна військова компанія, тому що вона напряму фінансується з російського бюджету. І Путін назвав навіть конкретні цифри — це мільярди російських рублів. А це означає, що "Вагнер" є продовженням російської армії, російської держави, і Росія як держава несе пряму відповідальність за всі ті злочини, які вчиняє ця компанія в Україні, а також в багатьох інших державах, зокрема в Сирії, Центральній Африканській Республіці та ще близько 10 африканських країнах", — резюмує Сергій Петухов.

Першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом, була Парламентська асамблея Ради Європи. Відповідну резолюцію вона ухвалила у жовтні минулого року.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко