Агентство відновлення побудує 150-кілометровий водогін до населених пунктів, постраждалих від підриву Каховської ГЕС — Найєм

Агентство відновлення побудує 150-кілометровий водогін до населених пунктів, постраждалих від підриву Каховської ГЕС — Найєм

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України побудує 150-кілометровий водогін до населених пунктів, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив сьогодні, 3 липня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм. За його словами, якщо не вжити необхідних заходів, "майже півтора мільйона людей за кілька місяців можуть залишитися без води".

 

0:00 0:00
10
1x

Один із прилеглих до Каховської ГЕС районів через кілька днів після її підриву. Фото: ФБ-сторінка "Хортиця Національний заповідник - Khortytsia National Reserve"

 

Як зазначив Мустафа Найєм, водогін спорудять у Дніпропетровській і Запорізькій областях. Він сприятиме відновленню централізованого водопостачання та забезпечення якісною питною водою жителів Кривого Рогу, Мар’янського, Марганця, Нікополя, Покрова, Томаківки. В цих населених пунктах виникли труднощі із водозабезпеченням через підрив росіянами Каховської ГЕС, вчинений 6 червня нинішнього року. Водозабір здійснюватимуть з Інгульця та Дніпра. Агентство відновлення побудує 3 ланки магістрального водогону протяжністю 150 кілометрів:

1)    Інгулець – Кривий Ріг протяжністю 26,9 км

2)    Марганець – Нікополь – Покров, протяжністю 40,9 км

3)    Запоріжжя – Томаківка – Марганець, протяжністю 76,7 км.

Щоб розпочати будівництво на всіх трьох ланках водопроводу потрібні:

1)    геодезичні та проєктно-вишукувальні роботи

2)    розчищення та поглиблення водоканалу

3)    перенесення кабелів 

4)    спорудження насосних станцій.

Потім здійснять монтаж трубопроводів за маршрутом проходження водогону.

Мустафа Найєм. Фото: ФБ-сторінка Mustafa Nayyem

"Майже півтора мільйона людей за кілька місяців можуть залишитися без води"

Як наголосив Українському Радіо Мустафа Найєм, "На цій стадії головний пріоритет Агентства відновлення ― це виживання і перемога. Цей пріоритет дуже чітко окреслює, що необхідно. У першу чергу, це стосується всього, що необхідно на прифронтових і фронтових територіях щодо забезпечення життєдіяльності мешканців, тобто довезення товарів першої необхідності, їжі та медикаментів, і довезення наших чутливих, тобто військових, вантажів. Отже, говоримо тут про наші дороги, мости, критичну інфраструктуру. Дуже важлива історія напередодні опалювального сезону ― захист критичної інфраструктури та енергетичних об’єктів розподілу та генерації. А після катастрофи на Каховській ГЕС постало питання водопостачання постраждалих регіонів. Це майже півтора мільйона людей, які за кілька місяців можуть залишитися без води. Ми зараз будуємо водогін, який, сподіваюсь, буде завершений вчасно, і ми довеземо всі необхідні товари, насоси і труби, щоб відновити водопостачання. Це головний напрямок діяльності на сьогодні. І дуже важлива проблема ― це забезпечення житлом тих людей, які втратили помешкання внаслідок бойових дій. Таких запитів із регіонів ― це більше 40% всього, що нам зараз потрібно відбудовувати. І це величезна проблема. Сподіваюся, що в цьому році ми розпочнемо велику історію з відбудови і приватного сектору, і багатоквартирних будинків. А також стоїть питання компенсацій тим, хто частково або повністю втратив житло".

За ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України уряд виділив 1,5 мільярда гривень із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії для будівництва магістральних водопроводів. Відповідає за реалізацію цього проєкту  Агентство відновлення.