Після скандалу з одеським воєнкомом Борисовим перевірка воєнкомів буде системнішою — НАЗК

Після скандалу з одеським воєнкомом Борисовим перевірка воєнкомів буде системнішою — НАЗК

Перевірка воєнкомів в Україні відбувалася б набагато швидше, якби відновили електронне декларування. Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо виконувач обов'язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник. На його думку, тільки наївний може думати, що з приходом війни корупція зменшується. Це стосується і сфери оборони. Але відновлення електронного декларування не відбувається, тому працюємо в наявних умовах ― без декларацій, констатував виконувач обов'язків голови НАЗК. Після скандалу з одеським воєнкомом Євгеном Борисовом моніторинг воєнкомів буде системнішим, запевнив Ситник.

0:00 0:00
10
1x

 

Артем Ситник. Фото: Реанімаційний Пакет Реформ

 

Після того, як в одеського воєнкома Євгена Борисова знайшли нерухомість на мільйони доларів, президент Зеленський дав доручення створити комісію для перевірки воєнкомів в усіх регіонах України. Який алгоритм перевірки майнового стану воєнкомів та їхніх заступників?

"Моніторинг щодо цієї особи (воєнкома Євгена Борисова ― ред. ) НАЗК розпочала ще раніше на підставі наявної на той момент інформації. Стосовно механізму проведення моніторингу, він достатньо стандартний. Один із інструментів ― це моніторинг способу життя, тобто зіставлення доходів та витрат чиновників. У разі, якщо ми з’ясовуємо, що витрати чиновника не пояснюються законними джерелами походження, тоді НАЗК вживає певних заходів. Або складається обґрунтований висновок про наявність кримінального правопорушення. Або, якщо йдеться про активи, вартість яких не перевищує 7 млн гривень, ці матеріали скеровуються до Антикорупційної прокуратури для підготовки позову до Антикорупційного суду з метою стягнення усіх необґрунтованих активів. Саме такий алгоритм використовуватимемо при перевірці воєнкомів. Нам виділили одного представника від НАЗК, який включений у цю комісію. Ми вже подали запити на списки воєнкомів, адже напрямок вивчення і подолання корупційних ризиків саме у сфері оборони є для нас пріоритетним. Тому цей моніторинг ми розпочали трохи раніше. Але зараз робота буде системніша завдяки залученню інших державних та правоохоронних органів".

Начальник Одеського Територіального центру комплектування Євген Борисов. Фото: Цензор.нет

Чи очікуєте перешкод під час перевірок?

"Перешкоди ― це завжди вказівка, що ми на правильному шляху.  Ми не боїмося перешкод і маємо певний алгоритм, який використовували раніше. Скільки на це знадобиться часу? Залежить від конкретної ситуації. Враховуючи те, що це питання набуло великого резонансу, то очевидно, що суспільство чекає відповіді, й ми рухатимемося швидко та якісно".

Чи матимуть час "заплямовані" воєнкоми, наприклад, приховати свої корупційні вчинки або звільнитися?

"Звільнення ― це точно не спосіб уникнення відповідальності, у цьому не буде ніякої користі для суб’єкта моніторингу. Але процес відбувався б набагато швидше, якби було відновлено електронне декларування. Тому що здійснювати моніторинг, маючи вже електронну декларацію, набагато простіше. Зараз бачимо очевидні проблеми з корупційними ризиками, в тому числі у сфері оборони. Але відновлення електронного декларування не відбувається, тому працюємо в тих умовах, які є ― без декларацій. Думаю, що більший корупційний ризик на певній посаді, тим менша імовірність, що ця особа подасть декларацію. Я переконаний, що більшість воєнкомів декларацій не подавали, отже, перевірку це трохи розтягне у часі".

Які очікуються масштаби порушень з боку воєнкомів?

"Ризики, пов’язані з посадою воєнкома, у мирний час та у воєнний час ― це різні ризики. Зараз іде мобілізація, відбувається контрнаступ, і армія потребує нових військовослужбовців. Тільки наївний може думати, що з приходом війни корупція зменшується. Насправді вся світова історія показує, що з приходом війни корупція зростає. Тому що певні речі замовчуються, аби не зашкодити країні та не підігрувати ворожим наративам. Цим користуються недоброчесні чиновники. Тому говорити про те, що корупційні ризики знизилися через війну, не доводиться".

Кейс одеського воєнкома Борисова

Розслідування журналістів інтернет-видання "Українська правда" виявило, що родина одеського воєнкома Євгена Борисова під час повномасштабної війни Росії проти України придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів. Президент України Володимир Зеленський дав термінове доручення Головкому ЗСУ Валерію Залужному негайно звільнити з посади одеського військкома Борисова після скандалу з майном у Іспанії. Про це Зеленський повідомив у своєму вечірньому зверненні 23 червня. "Цієї людини точно не має бути в системі комплектування Збройних Сил. Дуже неприємно, відверто аморально і неправильно, що ця людина попри все залишалася на своїй посаді", — зазначив глава держави. Також він доручив перевірити всіх керівників центрів комплектування.

ОНОВЛЕННЯ

Одеського воєнкома Євгена Борисова звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Про це в ефірі 24-го каналу повідомила керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк, передає Укрінформ. Поки що обов'язки керівника цього ТЦК виконує заступник Борисова, поки не призначать нового начальника. Наразі Борисовим займаються правоохоронці. За словами речниці ОК "Південь", оперативне командування надає всю необхідну інформацію, запитану офіційно, та не втручається в роботу правоохоронних органів. Слідчі працюють та формують доказову базу.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США