"Африканська делегація різна, втім всі зацікавлені в отриманні українського хліба і продуктів" ― Кулик

"Африканська делегація різна, втім всі зацікавлені в отриманні українського хліба і продуктів" ― Кулик

Сьогодні Київ відвідала африканська делегація, яка складалася із президента Південно-Африканської республіки Сиріла Рамафоси та інших глав африканських держав і урядів, які в рамках свого візиту презентували власний миротворчий план. Разом з тим, як розповів в ефірі Українського радіо директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, цей план був радше набір побажань, основна з яких ― продовження зернової угоди. Москва ж в свою чергу сьогоднішнім обстрілом Києва показала, що готова йти до кінця.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Укрінформ

"Першочергове завдання ― отримання українського зерна"

"Говорячи про справжні мотиви африканської делегації, варто звернути увагу на декілька моментів. По-перше, це не делегація Африканського союзу, до якого входить 54 країни. Ми ж маємо лише групу на чолі з ключовими, але не всіма людьми, які представляють континент. Разом з тим, це достатньо вагома делегація.

Серед них є ті країни, які мають достатньо дружні відносини із Росією, які є клієнтами РФ в тих чи інших питаннях, наприклад, технологічної модернізації чи безпеки. Але є й така країна як Замбія, яка цілком голосує так, як ми просимо на Генеральній асамблеї ООН, й майже у всьому підтримує Україну. Є також така країна, як Єгипет, яка має особливі відносини і з Україною, і з Росією. Вона намагається провадити політику нейтралітету та самостійну гру, проте Єгипет є й нашим великим споживачем пшениці. До недавніх часів така українська компанія, як "Нібулон" значилася в стратегічних документах про продовольчу безпеку Єгипту", ― розповів Віталій Кулик.

Експерт додав, що кожна із країн в делегації має свої інтереси, проте їх об’єднує те, що всі вони зацікавлені в зерновій угоді та продовженні можливості отримувати українських хліб та продукти: "Це першочергове завдання, з яким вони приїхали, і, так би мовити, корпоративний інтерес в тому, щоб Україна і Росія продовжили зернову угоду". 

Миротворчий план? Набір прохань

"По-друге, плану як такого вони не привезли, адже немає документа під назвою "миротворчий план" з пунктами, підпунктами, часовими рамками. Є просто набір побажань, які привезли ці африканські держави. Можливо це зумовлено тим, що країни в делегації неоднорідні. Крім того, президент ПАР заявив про те, що вони повністю чи в цілому підтримують план Сі Цзіньпіна, який є на папері, він опублікований. Представники країн Африки ж привезли набір прохань, одне з яких ― повпливати на Україну щодо зняття ордеру на арешт Путіна", ― зазначив Кулик. 

Принагідно він додав, що відвідини африканського континенту міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою дає свої результати: "Президент Уганди не приїхав на саміт в Санкт-Петербург, єгипетський президент також не брав участь в саміті. Більше того, рівень представництва африканських країн на саміті "Африка-Російська Федерація", який відбудеться, також не настільки високий, як планувалося раніше". 

"Окрім того, заяви африканських країн, які входять в переговорну групу, вже мають ознаки спроб зберегти маску нейтралітету, рівновіддаленості. Звісно, що нам би хотілося, щоб вони приєдналися до санкційного режиму та засудили агресію, але те, що вони хоча б зберігають показник нейтралітет, ― це заслуга. І те, що вони приїхали в Україні перед тим, як їхати в Росію, є плюсом, оскільки оцю позицію нейтралітету їм доведеться тримати деякий час надалі", ― додав Кулик.  

Африка показує рівновіддаленість

"Росія  "купує" країни Африки риторикою антиколоніалізму: РФ каже африканським партнерам, що "ось, дивіться, вам Захід визискує, корпорації намагаються накинути вам неоколоніалізм, а ми ведемо війну з колективним Заходом і ваше приєднання до іншого центру сили, ваш внесок у різновекторний світ ― це спільне позбавлення гегемонії Заходу". І ця риторика знаходить певною мірою підтримку, оскільки в багатьох країнах Африки при владі достатньо популістські режими і вони цим спекулюють в своїх країнах", ― пояснив експерт. 

Але Україні, як продовжив Віталій Кулик, також є що сказати в контексті антиколоніального дискурсу: "Ми ведемо війну за незалежність від, по великому рахунку, своєї колишньої метрополії. В нас антиколоніальна війна також".

"Сказати, що африканський план узгоджений із Росією не можна, однак консультації ПАР із російськими дипломатами проводив. Перед тим, як висловити ідею миротворчої ініціативи, ПАР була звинувачена в поставках боєприпасів РФ. Був достатньо великий міжнародний скандал і президенту ПАР довелося вибачатися і проводити розслідування, яке нічим не завершилося. Тому цей приїзд, як на мене, це і намагання вийти із незручної ситуації та показати свою рівновіддаленість", ― пояснив гість. 

Обстріл Києва був для африканської делегації несподіванкою

"Обстріл з боку Росії був несподіванкою для африканської делегації. Навряд чи Росія попереджала, що так буде, однак це черговий раз показує недоговороздатність та непередбачуваність самої РФ. Росіяни таким чином показують незворотність своїх цілей, що вони готові йти до кінця, але якщо вдасться про щось домовитися ― це буде приємний бонус", ― підсумував Віталій Кулик.

Віталій Кулик. Фото: UATV