Знищення Каховської ГЕС є великим воєнним злочином Росії — Сергій Петухов

Знищення Каховської ГЕС є великим воєнним злочином Росії — Сергій Петухов

Україна зробила майже все для збирання доказів, тож у світу не залишиться сумніву, що саме умисні дії Росії призвели до підриву та руйнування Каховської ГЕС. Це констатував в ефірі Українського Радіо колишній заступник міністра юстиції України (2015-2019 роки) Сергій Петухов. Генпрокуратура України вже порушила після руйнування Каховської ГЕС справу за статтею, яка передбачає відповідальність за екоцид. Водночас справу стосовно цього руйнування розглядатиме і Міжнародний кримінальний суд. У Римському статуті, що регулює діяльність МКС, немає окремого злочину екоциду, але є один із воєнних злочинів — знищення критичної інфраструктури без чіткої військової необхідності. Підрив Каховської ГЕС — саме один із класичних прикладів великих воєнних злочинів, наголосив Сергій Петухов.

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: Тимчасово окуповане росіянами місто Олешки на лівому березі Херсонщини, 7 червня 2023 року — наступного дня після підриву Каховської ГЕС. Фото: із соцмереж

 

Що повинна була зробити Україна у перші години вчинення екоциду?

"У перші години, як стало відомо про підрив Каховської дамби, Україна мала повідомити про нього весь світ і надати необхідні докази, бо, на жаль, не всі були переконані, що цей теракт став результатом дій РФ. А також треба було розпочати власне розслідування екоциду — злочину, який полягає в умисному знищенні флори та фауни на певній території у великих масштабах. У принципі Україна зробила майже все, що могла у цих обставинах. І я впевнений, що після збирання всіх необхідних доказів ні в кого у світі не залишиться сумніву, що саме умисні дії Росії призвели до підриву та руйнування Каховської ГЕС".

Сергій Петухов. Фото: law.ukma.edu.ua

Хто може долучитися до процесу збирання доказів?

"Перше, що треба пам’ятати — ми не маємо доступу до Каховської ГЕС. Ми не можемо безпосередньо оглянути місце злочину та зібрати докази на місці. Тобто і Україна, і міжнародні слідчі покладаються на непрямі докази, які можна отримати шляхом спостережень, вивчення сейсмічних даних, які зафіксували вибув у певний момент, шляхом аналізу супутникових знімків. Це має робити передусім Україна, адже це сталося на нашій території. Українська прокуратура вже порушила справу за статтею, яка передбачає відповідальність за злочин екоциду. Водночас цю справу розглядатиме і Міжнародний кримінальний суд (МКС). У Римському статуті, що регулює діяльність цього суду, немає окремого злочину екоциду, але є один із воєнних злочинів, що полягає у знищенні критичної інфраструктури без чіткої воєнної необхідності. Тобто знищення Каховської ГЕС, яке насправді не дало Росії значної військової переваги, а натомість призвело до загибелі людей, великої кількості тварин, значного затоплення територій, знищення флори і фауни нижньої течії Дніпра та зміни цілої екосистеми — це один із класичних прикладів великих воєнних злочинів. Тому, можливо, після розгляду справи МКС ми побачимо ще один ордер на арешт.

Росія вочевидь відмовляється співпрацювати з міжнародним правосуддям, а ми не маємо доступу до Каховської ГЕС. За цією територією ведеться постійний моніторинг. Усі заяви Росії про руйнування дамби внаслідок начебто артилерійського обстрілу з боку України жорстко розбиваються об той факт, що жодного відео про обстріл Каховської ГЕС тієї ночі немає, не було і не буде надано. Тому що обстрілу не було. Повторюся — ми можемо спиратися лише на непрямі докази. Сейсмічні станції, розташовані в Румунії, зафіксували чіткий поштовх, тому що вибух був такої сили, що його вловили числові датчики навіть за межами України. Плюс аналіз супутникових знімків, гадаю, може дати достатньо інформації для того, щоб зробити висновки. І ми не полишаємо надію знайти свідків тих подій — людей, які безпосередньо бачили, що відбувалося на станції в ту ніч або напередодні, також людей, які мали доступ до станції від початку повномасштабного вторгнення і бачили, що там робили росіяни. Цих людей може допитати МКС і на основі цього зробити висновок про необхідність порушення справи і видачу ордера на арешт".

Які країни можуть надати супутникові знімки?

"Є країни, що мають власні супутники, і є комерційні супутники, які періодично фотографують поверхню землі, тож можуть надати знімки. Хоча те, що сталося вночі, набагато гірше відображається на таких знімках. Але фахівці, аналізуючи навіть наслідки руйнувань, можуть встановити, що стало причиною. Руйнування візуально відрізняються, залежно від причини руйнувань. Одна річ — артилерійські обстріли, інша річ — вибух всередині машинної зали. Якщо вибухівка була прилаштована до опор дамби, характер руйнувань буде зовсім інший. Насправді за фотографіями із дронів та супутників можна зробити оцінку, яка б розбила будь-яку версію РФ і надала б факти підтвердження російської відповідальності за цей злочин".

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Фото: commons.wikimedia.org

Яке може бути покарання за цей злочин?

"За цей злочин нестиме відповідальність окремо Росія як держава, тому що злочин було вчинено військовими за наказом вищого керівництва РФ. Наслідком такої відповідальності є необхідність компенсувати шкоду, завдану природі, людям, їхньому майну. Це державна відповідальність РФ, яку держава Україна доведе в суді й отримає компенсацію. А також є кримінальна відповідальність тих людей, які безпосередньо здійснювали цей вибух, керували й віддавали накази. Вони можуть нести відповідальність або за українським законодавством за злочин екоциду, або муситимуть відповідати перед МКС за воєнний злочин. Там передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років. Для нас головне, що процес у МКС допоможе остаточно встановити факти та обставини цієї справи і довести відповідальність не лише конкретної особи, а цілої держави Росія. Маючи вирок МКС щодо своїх громадян, Росія не зможе відмовлятися від сплати компенсацій, і на неї буде значно сильніше тиснути міжнародне співтовариство. Тобто тут матиме місце комбінація відповідальностей — Росія як держава та індивідуальні злочинці-виконавці".

Чи можуть подавати до суду окремі громадяни України з метою отримати відшкодування?

"Українці мають право судитися з Росією і мають право на індивідуальну компенсацію. Але в сьогоднішніх умовах це зробити дуже складно. Зрозуміло, що немає сенсу подавати позови у російські суди, там буде однозначна відмова. Враховуючи те, що Росія вийшла з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини, оскаржити такі відмови у російських судах зараз буде неможливо. Виглядає так, що найбільш перспективною на сьогодні є участь у державній програмі відновлення, де постраждалі українці можуть повідомити про руйнування їхнього майна, описати його та увійти до переліку тих, хто має право на компенсацію. А потім Україна консолідує всі вимоги і сама буде позиватися до Росії, для того щоб від імені всіх громадян отримати компенсацію. А до того моменту Україна сама компенсуватиме людям шкоду, заподіяну їхньому майну".

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов