Кількість F-16 буде відома, коли вони зайдуть в Україну. Стефанчук про підсумки візиту в Польщу

Кількість F-16 буде відома, коли вони зайдуть в Україну. Стефанчук про підсумки візиту в Польщу

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив у Сеймі Польщі та взяв участь у відкритті Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві, почесним гостем якого цьогоріч є Україна. Голова Верховної Ради подякував Польщі за підтримку і можливість українським видавництвам під час війни представити свої видання у Польщі і таким чином поділитись культурою та інтелектом української нації з польським народом.

У бліц-інтерв’ю Світлані Мялик, яке прозвучало в ефірі Українського Радіо, Стефанчук підбив підсумки свого офіційного візиту до Польщі.

 

0:00 0:00
10
1x

Руслан Стефанчук. Фото Світлани Малик 

"Формування польотної коаліції — питання номер один"

Що стосується виступу в Сеймі польського парламенту разом на спільному засіданні Сейму і Сенату, то там ми обговорили ті питання, які хвилюють нас. Ми дякували за допомогу, але і просили подальшої підтрими, зокрема в частині формування польотної коаліції. І питання номер один — надання Україні літаків F-16. Це не перша країна в моєму візиті. І мені дуже приємно, що всі попередні країни практично вже дали згоду. Данія першою погодилася на підготовку наших льотчиків на літаках F-16. Після цього Норвегія дала згоду. Потім у нас були дуже потужні перемовини у Швеції, і ми говорили про їхні літаки "Гріпени". І тут сьогодні в Польщі ми теж говорили про F-16, про підготовку наших пілотів.

Крім цього, у мене була зустріч з президентом Анджеєм Дудою, з прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким, з двома маршалками Сейму і Сенату. На всіх цих зустрічах обговорювалось питання військової допомоги Україні, зокрема надання літаків. Я не можу все розголошувати, про що ми домовилися, але я думаю, що оскільки наші льотчики найближчим часом починають своє навчання на F-16, то далі буде наступний крок. Щодо літаків, то їх кількість побачать, коли вони зайдуть в Україну. Буквально за кілька днів, можливо, тижнів — і почнуться навчання з нашими партнерами. Щодо участі Польщі є питання, але я думаю, що за результатами зустрічей і перемовин будуть суттєві прискорення процесів.

Ми домовлялися, щоб Польща не зменшувала поставки Україні всього озброєння, яке вона надає. Це і їхні "Краби", "Росомахи", бронемашини. Звичайно, це і питання боєприпасів для України, навчання українських воїнів, українських пілотів, продовження поставок танків "Леопардів" та інших речей, які доформують ударний блок.


F-16. Автор фото: Capt. Tana R.H. Stevenson, U.S. Air Force

"Україна сподівається, що Польща не матиме жодних обмежень щодо нашого зерна"

Щодо зернових домовленостей, ми дуже сподіваємося, що після 5 червня жодних обмежень для України не буде. Тому що саме з українського зерна, з українського експорту формується бюджет України. А я хочу нагадати, що бюджет України, йде на нашу перемогу, йде на Збройні Сили України. Мені здається, що я був почутий. І взаєморозуміння ми знайдемо найближчим часом.

Фото Світлани Мялик 

"Вільнюський саміт НАТО принесе нам добрі новини"

Я дуже сподіваюся, що Вільнюс зламає свою традицію — приносити для України не дуже добрі новини. Тому що 10 років тому Вільнюс трошки перекреслив нашу європейську інтеграцію, тому я дуже сподіваюсь, що пам'ятаючи про це, Вільнюс зробить все для того, щоб принести Україні євроінтеграційні успіхи.

Останні новини
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
Поява F-16 в Україні буде сюрпризом для росіян — Жирохов
"Бодай по одній батареї на місто-мільйонник", – Мусієнко про потреби України в системах ППО
Україні потрібна сучасна ППО дальнього радіусу дії – Лакійчук
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі