Через "зернові коридори" Україна торік отримала понад 8 мільярдів доларів — Павло Коваль

Через "зернові коридори" Україна торік отримала понад 8 мільярдів доларів — Павло Коваль

Через "зернові коридори" Україна торік отримала понад 8 мільярдів доларів. Про це заявив Українському Радіо гендиректор "Української аграрної конфедерації" Павло Коваль. Усупереч блокуванню Росією реєстрацію та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям у рамках "Зернової ініціативи", поновлять. Про це повідомив сьогодні, 19 квітня, віцепрем’єр-міністр України з відновлення, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Чергову спробу Росії блокувати "зернову ініціативу" Павло Коваль вважає невипадковою, такою, що вчинена агресором під час підготовки ЗСУ до контрнаступу. Експерт констатував: блокування суден у Босфорі плюс заборона імпорту українських сільгосптоварів Польщею, Угорщиною та Словаччиною можуть створити серйозні проблеми для українських аграріїв. Хоча напередодні Україна домовилась із Польщею про розблокування транзиту свого зерна.

0:00 0:00
10
1x

На фото: судно із зерном, яке вивозять з України у рамках "зернової ініціативи". Фейсбук Мінінфраструктури

Це все невипадково…

Події навколо "зернових коридорів" синхронізувалися з експортом та транзитом української аграрної продукції залізничним і автомобільним транспортом через європейські країни, каже Павло Коваль. "Це не зовсім випадково так склалося, та ще й на фоні розгортання посівної та підготовки до контрнаступу ЗСУ. "Зернові коридори" та їх ритмічна робота є важливою запорукою економічної стабільності аграрного сектору України". Торік через "зернові коридори" Україна отримала 8,1 мільярда доларів надходжень, розповів експерт. 28 мільйонів тонн аграрної продукції за весь час дії "зернових коридорів" було відправлено за кордон, 600 тисяч тонн йшло в ті держави світу, де є дефіцит харчів. 

2,5 корабля замість 7-ми

Пропускна здатність через Босфор минулого року становила 6-7 суден на добу, каже Павло Коваль. Із січня нинішнього року було різке падіння проходження як в один, так і в інший бік: пропускна спроможність впала до 2,5 корабля: тобто 5 кораблів проходило за 2 дні. "У лютому-березні ми вийшли на рівень 2,7 корабля, що удвічі менше, ніж могли б пропускати. А потім почалися кейси із Польщею, Угорщиною, Словаччиною (заборона імпорту українських сільгосптоварів – ред.), зараз ведуться розмови вже і про Румунію та Болгарію". Це може створити для аграріїв, трейдерів і переробників проблеми, вважає Павло Коваль.

"Говорять про тимчасові заходи до 1 липня. А потім що?"

На запитання журналістки Українського Радіо Наталки Соколенко, що українська продукція могла б бути підкріпленням для українських біженців у Польщі, Павло Коваль каже: "Щоби забезпечити продуктами харчування 3,5 мільйона наших біженців у Польщі, ми б їх хлібом забезпечили за 2 тижні. Але не в цьому проблема. Там наклалося декілька факторів, в тому числі і деякі політичні внутрішні процеси, зокрема в Польщі". Там скоро будуть вибори і вже йдуть попередні заходи, вважає Павло Коваль. На з'їзді правлячої партії Польщі в суботу було оголошено протоколи щодо переліку певних продуктів, і "після цього посипалися заяви і від інших країн. На сьогодні є і позитивні результати щодо "зернових коридорів". На даний момент питання ніби вирішено, будуть запускатися інспекційні процедури. Але ми розуміємо, що у будь-який момент це все може бути поламано". І експерт припускає, що "може це в них така робота, "рваний ритм": пропустили два дні, потім знову заблокували, потім знову пропустили. Але це впливає на нас, як на партнерів на світовому ринку. Через це дорожчатиме наша робота і логістика. Це впливає на очікування фермера, на посівну. Виникає питання, чи сіяти кукурудзу в тих обсягах, в яких планували? Чи будуть проблеми з її експортом? Зараз країни говорять про тимчасові заходи до 1 липня. А потім що?" - запитує експерт. 

На фото: Павло Коваль, ФБ-сторінка

“Створюється враження, що є якась переговорна позиція для чогось…”

Павло Коваль дав коментар Українському Радіо одразу після наради у міністра агрополітики Миколи Сольського, де той сказав, що буде проведена нарада в Єврокомісії й там порушать питання "кейсу і співпраці із нашими польськими друзями". Сподівається Павло Коваль, що ми все одно маємо дружні партнерські взаємини і вирішимо ці питання. "Транзит йтиме Польщею, тепер питання стосуватиметься і розблокування імпорту в Польщі продуктів, які не стосуються зернового ринку: а це вино, овочі, м'ясна і молочна продукція. Є низка питань. Складається враження, що є якась переговорна позиція для чогось… Вона буде на майданчику Єврокомісії порушена: для чого це було зроблено нашими колегами? Тоді буде відповідне рішення".