60% ліків мають відпускатися за рецептом — НСЗУ

60% ліків мають відпускатися за рецептом — НСЗУ

З 1 квітня в Україні почнуть діяти електронні рецепти для рецептурних препаратів. Насправді цей перехід був планомірним із 2019 року, каже директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ Дмитро Черниш, ще коли стартувала програма "Доступні ліки". Рівно 4 роки тому, так само 1 квітня. Зараз вишикувалися довгі черги в містах за ліками. І в цьому є вся небезпека, а саме в неконтрольованому самолікуванні, бо ці ліки в майбутньому можуть погано відобразитися на здоров'ї, вважає Дмитро Черниш.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Українське Радіо

Змінюється форма рецепта. Електронний буде зручнішим, ніж паперовий

Поступовий перехід на електронні рецепти для рецептурних ліків був планомірним з 2019 року, каже Дмитро Черниш. Перший електронний рецепт з'явився 1 квітня 2019 року, коли стартував такий рецепт на певний перелік лікарських засобів у програмі "Доступні ліки". Потім були електронні рецепти на інсулінові препарати, на ліки для розладів психіки та поведінки. Електронний рецепт розвивався і у 2022 році, коли було повномасштабне вторгнення: тоді було введено електронний рецепт на антибіотики, наркотичні засоби, а зараз і на всі інші рецептурні препарати, каже Дмитро Черниш. Бо Міністерство охорони здоров'я разом із НСЗУ говорили про те, що готується з 1 квітня 2023 року перехід на електронні рецепти. "Правила щодо того, які саме препарати мають випускатися у рецептурній формі, залишаються незмінними. Жодної зміни того чи іншого препарату, що він від завтра має відпускати виключно за рецептом, немає. Від завтра стартує можливість для пацієнта отримати препарат не тільки в паперовій формі, а і в електронній. Змінюється форма рецепта. І це буде вибором самого пацієнта. Або електронний варіант, на який прийде СМС, або паперовий. В електронному вигляді це набагато зручніше, швидше і… весь світ так робить". 

Перший раз треба з'явитися до лікаря, а далі рецепт отримується дистанційно

Українці, на жаль, люблять займатися самолікуванням, констатує Дмитро Черниш, тому це буде можливістю відстежувати і ухвалювати рішення щодо масового самолікування, "ми зможемо аналізувати ситуацію щодо затребуваності ліків, географічного та вікового розподілу. Паперовий обіг не дозволяв аналізувати, що відбувається на ринку лікарських засобів". Каже, що є хороший показник рецептури "Доступних ліків", за які МОЗ отримує великий відсоток задоволених відгуків від цієї програми. "Перший раз треба з'явитися до лікаря, щоби він зафіксував те, що пацієнт страждає на певне хронічне захворювання і потребує тих чи інших ліків. А потім рецепт отримується дистанційно". 


Фото: Українське Радіо

60% лікарських засобів в Україні потребують рецептурного відпуску

На заспокійливі та знеболювальні ліки встановлено обов'язок не електронного рецепта, а в принципі рецепта, звертає нашу увагу Дмитро Черниш. "До сьогодні ніхто не звертав уваги на те, що 60% лікарських засобів в Україні потребують рецептурного відпуску. Всі ці ліки, які зараз масово скуповують, мають відпускатися за рецептом, коли є клінічна картинка". 

Не потрібно лікуватися, якщо цього можна уникнути

З точки зору держави, яка дбає про своїх громадян, каже Дмитро Черниш, важливо, щоби пацієнти не хворіли. Не потрібно лікуватися, якщо цього можна уникнути. "Механізм електронного рецепта, як опція, має бути націлена на те, щоби боротися з самолікуванням. Зараз пацієнти отримують ліки, всім добре, бо можна зайти в аптеку і купити їх в необмеженій кількості, всі  вважають, що це прекрасно. А ці ліки через певний час потім відбиваються на здоров'ї". Треба, щоби ліки приймалися при показаннях, а не хаотично, каже Дмитро Черниш. І рецептурність тут саме про це. А от в якій саме формі… 

Щодо ВПО, то немає прив'язки в плані отримання електронного рецепта. Будь-який лікар первинної медичної допомоги може виписати електронний рецепт, резюмував експерт.

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
За 5 років в Україні виписали понад 72 мільйони електронних рецептів — МОЗ
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною
"Польські фермери — заручники гібридної війни РФ". Хоменко про блокаду кордону
Блокування польського кордону на вартість пального в Україні не впливає, крім скрапленого газу — Куюн
"Картопля може коштувати 40 гривень за кілограм" — Лариса Гук