"Майже чверть монахів мають намір перейти до ПЦУ" — Кошкіна про ситуацію у Києво-Печерській лаврі

"Майже чверть монахів мають намір перейти до ПЦУ" — Кошкіна про ситуацію у Києво-Печерській лаврі

Сьогодні, 30 березня, УПЦ МП мала б виїхати з території заповідника "Києво-Печерська лавра", оскільки договір оренди напередодні закінчився. Але цього не відбувається. На вулицях і подвір’ях заповідника залишаються різні люди, до того ж вони не дають потрапити на територію членам спеціальної комісії з приймання-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", про що написав на своїй ФБ-сторінці міністр Олександр Ткаченко. Крім того, священники УПЦ МП провели сьогодні у Лаврі богослужіння, хоча не мали б цього робити. І верхівка заявила, що не збирається залишати територію Києво-Печерської лаври. Крім того, сьогодні в Лаврі московський священник вдарив журналістку Суспільного та пошкодив камеру. Голова правління Суспільне Мовлення Микола Чернотицький повідомив, що компанія звернеться до поліції через перешкоджання журналістській діяльності. Цю непросту ситуацію навколо Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" прокоментувала Українському Радіо Соня Кошкіна, шеф-редакторка видання LB та авторка численних статей про релігійне життя.

0:00 0:00
10
1x

Фото: lavra.ua

"300 років тому Лавра була українською"

Соня Кошкіна нагадала, що трохи більше, ніж 300 років тому Печерська лавра була українською. "У 1988 році, коли вже було зрозуміло, що Радянський Союз падає, у Лавру зайшов Філарет (Денисенко). Після смерті московського патріарха Пімена він мав дуже високі шанси очолити всю РПЦ, на виборах не вистачило буквально кількох голосів, після чого Філарет повернувся до Києва. І незабаром було створено Київський патріархат. Увесь цей час Лавра справді перебувала під юрисдикцією Московського патріархату, у них був безстроковий договір оренди, укладений у 2013 році за часів уряду Азарова. Юридична формула про безстрокову оренду — некоректна і незаконна. Це є однією з підстав розірвання цієї угоди. Наголошую, що все майно і споруди на території заповідника належать державі, а не Лаврі. Звісно, протягом 30 років перебування вони обросли майном. Наприкінці минулого року заповідник розірвав угоду оренди МП на об’єкти Верхньої лаври — це Успенський собор та багато інших споруд. А на величезній території Нижньої лаври точилося чернече життя, там постійно живуть ченці, харчуються, навчаються, там ціла екосистема. Стало відомо, що договір оренди Нижньої лаври також розривають, і до 29 березня вони мали остаточно виселитися. Те, що зараз відбувається, це просто агонія, оскільки ключові речі вони давно звідти вивезли".

 

Чи можливо ченцям залишитися жити у Нижній лаврі?

"Саме так і буде. Вони там залишаться, тому що перейдуть у ПЦУ. Але станом на сьогодні в Лавру не пустили державну комісію (що підтвердив на своїй ФБ-сторінці міністр Олександр Ткаченко — ред.). Представники УПЦ МП не можуть, як нормальні люди, виконати закони України, розвернутися і піти. Натомість вони будуть чіплятися, кожного дня служити. Якщо уважно дивитися відео, то переважна більшість тих, хто б’ють себе в груди і кричать про захист Лаври, це не місцеві прихожани — у них дуже виразний буковинський акцент. Нагадаю, що Буковина — це вотчина митрополита Онуфрія, вони звідти привезли публіку, яка створює масовку. Ті монахи, які для себе ухвалили рішення залишитися з "Пашею Мерседесом", вже звідти все позабирали і залишатимуться фізично скільки треба, але це вже ні на що не вплине. Тому що комісія зайде якщо не завтра, то післязавтра, будинок за будинком будуть досліджувати, описувати і зачиняти. Вчора описали і зачинили вже два житлові корпуси на території Нижньої лаври. Цей процес триватиме місяць чи два, і буде кінцевий результат. Ясна річ, що Павлу (Лебедю) зараз вигідно провокувати протистояння, щоб показати картинку для Москви, яка зможе використати цей аргумент на захист від нібито утисків релігійних громад".

Спуск до території Нижньої лаври, де розташовані більшість господарчих приміщень ченців УПЦ МП. Київ, 28 березня 2023 року. Жінка несе предмети побуту до виходу з території заповідника. Фото: Владислав Мусієнко/Суспільне

Чи дослухається братія до заклику виконувача обов’язків настоятеля Києво-Печерської лаври архімандрита Авраамія перейти до ПЦУ?

"Безперечно, частина братії дослухається. Тому що там багато людей, які провели у Лаврі все своє життя, вони люблять це місце і хочуть там молитися. У Павла є бізнес-оточення, це десь 10% від братії, вони створили там бізнес-імперію, з якої мають непогані прибутки, тому вони так чіпляються за Лавру. Є десь 10-15% активних і голосних прихильників "руского міра", причому вони бідні, як церковні миші. Це прості батюшки, які себе активно проявляють, тому здається, що їх багато. А більшість братії спостерігають, як будуть розвиватися події, частина з них мають намір перейти до ПЦУ. Це трохи менше чверті монахів. Є насельники, які постійно там проживають, а є такі, що просто там рахуються. Павло називає цифру 220, я би відштовхувалась від цифри 160. Тобто більше 100, але менше 200".

Які можливі виходи із ситуації станом на сьогодні?

"Певний час Павло і компанія будуть борсатися, але це не триватиме вічно. Очільник РНБО Олексій Данілов правильно зазначив, що силою з Лаври не виганятимуть. Але коли все вивезено і неможливо нормально повноцінно служити, то вони самі там не залишатимуться. Це триватиме може тиждень-два, викликатиме увагу медіа, але в якийсь момент все припиниться природним чином. А комісія робитиме свою роботу. І лише після того, як вона завершить роботу, буде розглядатися питання про те, що там постане повноцінний монастир ПЦУ. Адже мало просто зареєструвати монастир, проголосити його, потрібні приміщення і потужності, щоб там відбувалося чернече життя. Звісно, в українській Лаврі має бути українське чернече життя і лунати українська молитва".

Чи справді з Лаври "вивезли все"?

"Вони вивозили свої речі та меблі, яких у них справді багато. Точну інвентаризацію мають провести музейники, міжвідомча комісія, і тоді ми будемо знати напевне. Якісь ікони зняли, якісь залишились, і це власність нашої держави, а не МП. Але вони жили там 30 років і багато чого на свій лад поміняли. Мене найбільше бентежить, хто понесе відповідальність за 36 незаконних забудов на території Києво-Печерської лаври. Коли це який нещасний кіоск — це одне, його можна швидко прибрати. А інша річ, коли нереальним чином вони руйнували тисячолітній мур, коли в підвалі маленького будиночка, де жив покійний Володимир (Сабодан), облаштували лазню. Будинок малесенький і має статус охоронюваної пам’ятки. А що говорити про кондиціонери на історичних фасадах чи новозбудований готель. Хто понесе відповідальність? Думаю, юристи заповідника мають добре попрацювати".

Священнослужителі УПЦ (МП) вивозять речі з Нижньої лаври — території заповідника, термін оренди якої Мінкульт завершив ще у грудні 2022-го, Київ, 28 березня 2023 року. Ченцям дали час виїхати до 29 березня. Фото: Владислав Мусієнко/Суспільне

Чи є розуміння майбутнього Почаївської лаври?

"Там термін оренди до 2052 року. Але Кабмін цілком може цей договір розірвати. Думаю, треба до кінця довести історію з Печерською лаврою і потім масштабувати цей кейс на Почаїв. Там просто канонічний заповідник "руского міра". Відомо, що греко-католики заявили свої права на Почаїв, тому що саме вони відбудували його в такому вигляді, який є зараз. А ПЦУ створила свій чоловічий монастир у Почаєві. Гадаю, не буде серйозної проблеми, якщо ПЦУ та УГКЦ між собою домовляться і будуть там мирно співслужити чи навіть вести чернече життя. Це був би добрий приклад братньої любові, поваги і взаємної підтримки, як і має бути у Христовій церкві".

Останні новини
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка