В Україні понад 100 виробників дронів і щомісяця з’являються нові — експерт

В Україні понад 100 виробників дронів і щомісяця з’являються нові — експерт

Тисячі одиниць БПЛА і відповідного обладнання потребують ЗСУ прямо сьогодні. Таким чином співзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко прокоментував Українському Радіо рішення уряду дати старт масовому виробництву дронів в Україні. "Замість витрачання місяців на непотрібну бюрократичну роботу — прискорений допуск БПЛА до експлуатації, їх закупка та постачання на фронт", — запевнив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, глава Мінцифри Михайло Федоров. Валерій Яковенко назвав це рішення уряду "революційним кроком". За його даними, виробників дронів в Україні є понад 100. Ці компанії виробляють саме безпілотне авіаційне обладнання. Але ще є комплектувальні, системи радіозв’язку і протидронової роботи. "Раніше були тонни паперів, кілометрові "простирадла", які потрібно було заповнювати, проходити десять кіл пекла. Зараз документальне оформлення набагато простіше, розробників моделей, прийнятих на озброєння, стало значно більше. І щомісяця з’являються нові", — констатував Яковенко.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: ФБ-сторінка "Національна гвардія України"

"Це революційний крок"

Валерій Яковенко зазначив, що сьогодні формуються можливості для прозорої діяльності у сфері виробництва дронів для українського війська: "Це гарантує прозорість та можливість економічного обґрунтування створення такого бізнесу. І забезпечує сталу можливість для залучення іноземних інвестицій у цей сектор. А це, фактично, революційний крок, як і зазначив міністр Михайло Федоров".

Імпорт обладнання дронів та виробництво дронів в Україні — два різних питання

"Імпорт обладнання дронів в Україну та виробництво дронів в Україні — це абсолютно два різні питання. Щодо імпорту обладнання, ті великі компанії, які достатньо системно працювали у цьому напрямку, не мали жодних питань щодо імпорту обладнання подвійного призначення протягом останніх 9-10 років. Просто важливо було мати певні документи, правильно оформлені, мати у власному штаті митного спеціаліста, що знається на цьому питанні, також потрібно завжди мати сертифікати кінцевого користувача, кому надходить це обладнання. Компанії, які імпортували це раніше, не мали таких проблем. Але маленькі новітні компанії, якісь стартапи справді стикалися з необхідністю видобувати купу документів. Це створювало перепони та певні ускладнення. Щодо деталей, з яких збирають дрони, то ніколи під час війни ми не мали проблем у питанні імпорту. Просто зараз це зробити легше, дешевше і швидше. Але й до цього ніхто не обмежував імпорт. Це було питання якісної підготовки документації та уваги до роботи".

Рішення Кабміну дають змогу прискорити розвиток "довгих рук у небі"

"На сьогодні говоримо про два сегменти дронів. Є дрони, які імпортують. Зазвичай це популярні дрони для короткої дії на дистанції 5-10 км, і найчастіше це розвідувальне обладнання. Воно має користувацький сегмент, його ми імпортуємо. Але Україна також і виробляє нові сучасні дрони — аеророзвідники, "довгі руки". Це фактично обладнання, створене з нуля в Україні. І останні рішення Кабміну дають змогу прискорити розвиток саме цього сегменту — "довгих рук та очей" у небі. Особливо коли йдеться про дистанції понад 50 км".

В Україні працюють понад 100 виробників дронів

"Важливо розуміти, що дрони — це лише одна з частин сучасної робототехніки, яка допомагає боронити українську державу. Це роботи в повітрі. У цьому сегменті компаній зараз дуже багато. Лише виробників дронів в Україні понад 100. Ці компанії виробляють саме безпілотне авіаційне обладнання. Але ще є певні додаткові комплектувальні, окремі камери, системи радіозв’язку, системи протидронової роботи. Раніше були тонни паперів, кілометрові "простирадла", які потрібно було заповнювати, проходити десять кіл пекла, щоб це було підписано. Зараз документальне оформлення набагато простіше. І справді, коли ми говоримо про кількість розробників моделей, прийнятих на озброєння, їх стало значно більше. І щомісяця з’являються нові".

Фото: Drone.ua

"Тисячі одиниць такого обладнання нам потрібно прямо сьогодні"

"Дрони — це завжди "очі в небі", можливість мати оперативну картинку на полі бою, передавати дуже швидко інформацію, щоб ухвалювати оперативні рішення. І тут треба розділяти дрони короткої дії до 10 км і дрони дії до 50 км. Це два сегменти, яких потрібно найбільше. Я б сказав 10-50 км — це найголовніший сегмент. Тому що ми працюємо зараз із достатньо далекобійною сучасною світовою зброєю. І навіть понад 50 км нам потрібно коригувати вогонь, знаходити цілі. За кількістю — тисячі та десятки тисяч одиниць такого обладнання нам потрібно прямо сьогодні".