"10% українців — потенційні колаборанти", констатує Віктор Ягун

"10% українців — потенційні колаборанти", констатує Віктор Ягун

Близько 10% українського суспільства досі сприймає російську агресію так, що їх можна назвати потенційними колаборантами. Це констатував Українському Радіо генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ 2014-2015 років Віктор Ягун. Водночас він відзначив, що у виявленні ворожих агентів СБУ активно допомагають під час війни громадяни – через чат-бот "єВорог". Близько 30% інформації, яку надсилають українці туди, підтверджується, констатував генерал. Сьогодні виповнюється 31 рік від дня створення Служби безпеки України, працівники якої в часи війни працюють як у тилу, так і на передовій.

0:00 0:00
10
1x

Фото: СБУ

"Із залишку радянських спецслужб — на захист України"

"У правовому полі з початку повномасштабної війни СБУ кардинально не змінилася, адже вона діє в рамках базового закону 1992 року, відповідно до якого Служба досі залишається правоохоронним органом. Разом з тим, СБУ із залишку радянських спецслужб, які опинилися на території України, перетворилася в захисника, якого ми зараз маємо і бачимо в умовах війни", — розповів Віктор Ягун. Він додав, що з 2014 року, від початку тоді гібридної війни, розв'язаної Росією проти України, СБУ почала активно змінюватися і в умовах великої війни після 24 лютого минулого року ця трансформація розвинулася. "Активність була в більшості зосереджена на виявленні ворожої агентури. Особливо це стосується активної агентури, яка брала участь в бойових діях. Також у нас значно зросла роль військової контррозвідки, яка активно бере участь в бойових діях. Хлопці зі спецпідрозділу "Альфа" (як його називають) перебувають в перших лавах на бойових позиціях". 

"10% українців — потенційні колаборанти"

"Крім того, ми бачимо чи не щодня, як Служба безпеки України працює в тилових регіонах, де виявляється агентура ворога. Адже, на жаль, близько 10% нашого суспільства все одно сприймає ворога так, що їх можна назвати потенційними колаборантами. В першу чергу йдеться про членів так званих проросійських партій, які були заборонені в Україні законом. Вони нікуди не поділися під час війни, залишаються на нашій території і ворог активно моніторить їх, зокрема – через соціальні мережі. Росіяни виявляють і підтримують тих, хто  висловлює промосковські наративи. Я не виключаю, що частина представників цих партій в окремих регіонах були передані російським спецслужбам і вони так само можуть їх використовувати. Частина людей досі не сприймає українську незалежність і це основна база, на якій працюють російські спецслужби, вербуючи собі помічників", – зазначив заступник голови СБУ 2014–2015 років. 

 Фото: Фейсбук-сторінка Віктора Ягуна

Проте, як розповів Віктор Ягун, виявляти ворожу агентуру допомагають СБУ й пересічні українці: "Щодо того, як виявляють російських агентів, то якщо це робота в мережі, фахівці моніторять їх та легко вираховують. Якщо агенти працюють приховано, з використанням месенджерів, за допомогою яких передають інформацію, то треба працювати від об’єктів.  Якщо є об’єкт, котрий підлягає охороні, і якщо в оточенні цього об’єкту є підозрілі особи, з ними працюють. У цьому СБУ допомагають і громадяни – через чат-бот "єВорог". Близько 30% інформації, яку надсилають українці туди, підтверджується". 

Як народилася СБУ

А щодо 31-ї річниці створення СБУ, як зазначав Українському Радіо голова Служби зовнішньої розвідки у 2005-2010 роках, генерал армії Микола Маломуж, в останні дні існування СРСР, коли Росія спробувала взяти під контроль усі спецслужби України, патріотична частина тоді ще КДБ, а потім новоствореної Служби безпеки України чітко визначилися як патріоти України. "Хто з цим був не згодний – йде у відставку! Або їде у Росію, або йде на пенсію (ми надавали тоді таку можливість). А молоді співробітники, молоді керівники СБУ відстоювали тоді позицію незалежних від Росії спецслужб – включаючи СБУ і Службу зовнішньої розвідки. І на той момент (коли ще існував СРСР), ми навіть агентуру свою приховали, те, чого хотів Голушко (Микола Голушко – останній голова КДБ Української РСР. Із 20 вересня до 6 листопада 1991 року – в. о. голови Служби національної безпеки України. Потім Голушко переїхав до Москви, де працював начальником секретаріату КДБ СРСР, а з 24 січня 1992 року – заступник міністра безпеки Російської Федерації – ред.) – хотів перевезти в Москву.

Ми це заперечили. Усі картотечні дані ми забрали до себе. Я особисто цим займався. Розповім історію – ці справи, які намагалися забрати у Москву, ми знищили на Обухівській картонажній фабриці у великих басейнах кислоти. Щоб вони не потрапили у Росію. Але агентурні дані, картотеку залишили в Україні, не дали тодішньому керівнику Голушку це зробити (перевезти їх у Москву). Паралельно в Україні розбудовували свою Службу, здійснювали повну верифікацію кадрів, усіх структур. Сформували нову концепцію розвідки і Служби безпеки в тому числі. При цьому в Україні ухвалили відповідні нові закони. Все робилося тоді на користь нової держави – України", – переконував Микола Маломуж.