Романенко: "Головне для ЗСУ — вистояти ще місяць в обороні та підготувати резерв для контрнаступу"

Романенко: "Головне для ЗСУ — вистояти ще місяць в обороні та підготувати резерв для контрнаступу"

Російська влада вже тривалий час говорить про великий наступ своїх військ на Україну, проте для пересічного українця досі залишається незрозумілим, чи він вже почався і не вдається, чи все ще попереду. Що має робити українська армія для пришвидшення перемоги? Чи буде повторна хвиля мобілізації в РФ? І чим ще можуть допомогти ЗСУ союзники України, зокрема США? Українськe радіо говорило про це з генерал-лейтенантом у відставці, засновником благодійного фонду “Закриємо небо України”, заступником начальника генерального штабу ЗС України 2006-2010 років Ігорем Романенком.

0:00 0:00
10
1x

Фото: УНІАН

Російський наступ: вже був чи ще буде?

 

"Наступ відбувається з кінця січня на фронті, протяжністю більше 1200 км, де йдуть запеклі бої та є великі втрати. В першу чергу, звісно, це стосується ворога. Наші сили проводять оборонні дії, але бої дуже важкі й наші військові гинуть. На рівні тактичних дій відбувається невелике просування ворога, проте на більше сил в російської армії не вистачає. Й тут також головне те, яким чином ЗСУ дають відсіч противнику, адже його треба зупинити, "обезкровити" і перевести до стану оборони. Крім того, нам треба формувати свої стратегічні резерви для контрнаступу", — розповів Ігор Романенко. 

 

Чи не буде повторна мобілізація для Росії фатальною?

 

"Юридично вони оголосили про 300 тисяч, а призвали вже більше пів мільйона людей, з яких 350 тисяч — завели на фронт. Наші солдати розповідають, що знищують солдатів противника цілодобово, але з’являються нові. Й так відбувається по всій лінії фронту — 1200 км. Це дуже суттєво і йдеться лише про 500 тисяч росіян, яких призвали", — пояснив експерт. 

Відтак, як додав Романенко, в РФ залишається 150-200 тисяч резерва, який вони готують на полігонах Росії та Білорусі: "Можливо, вони думають саме про застосування цього резерва, під який знімається бронетехніка. Безумовно, це сила, яку треба знищувати нашим оборонцям. 

Разом з тим, РФ не йде і можливо й не піде зовсім на майбутню мобілізацію. Росія оголосила збір ще 400 тисяч добровольців, яких будуть забирати примусово. Це ресурсна країна, яка зможе зібрати “гарматне” м’ясо в досить суттєвій кількості". 

"Українська армія сильна тим, що ми об’єктивно оцінюємо противника, оцінюємо свої сили і будуємо відповідним чином бойові дії. Тому, незважаючи на наступ РФ, ми перемагаємо, знищуємо противника та звільняємо свої землі. ЗСУ вже звільнили 50 % від того, що захопили росіяни від 24 лютого минулого року й, думаю, що це буде відбуватися й надалі. Головне — ще біля місяць вистояти в оборонних діях, підготувати стратегічний резерв, яких має бути до трьох корпусів по 20 тисяч людей з технікою та підготовленими екіпажами для цієї техніки. 

Зараз виконуються важкі завдання оборонної стратегічної операції, адже противник може готувати відповідні резерви і треба встояти в цій боротьбі. Також треба готуватися й до подальших контрнаступальних дій", — наголосив Романенко. 

 

Чи допомогло б нам надання Україні касетних боєприпасів?

 

"Американці попри все бояться ескалації та втягнення своїх військ у війну, застосування зброї масового знищення з боку росіян. Ані США, ані Росією, ані Україною не підписані угоди щодо застосування касетного озброєння. Відповідно в США є снаряди під HIMARS, під LMRS, але росіяни таку зброю використовують, а нам поки що зась, оскільки американці багато чого ще не подолали", — зазначив експерт. 

Проте Романенко дивиться в майбутнє з оптимізмом, зазначаючи, що певні зрушення в питанні постачання касетного озброєння для України є: "Хоча ракети від цих касетних снарядів зараз використовуються в Україні, просто касетну боєголовку замінили на авіаційну бомбу. На жаль, поки що цієї зброї ще мало і її дальність складає до 120 км, проте невеликими кроками ми зрушуємо цю ситуацію".