Heron проти Shahed. Крамаров про допомогу від Ізраїлю

Heron проти Shahed. Крамаров про допомогу від Ізраїлю

Росія майже щодня запускає по Україні дрони-камікадзе. За останньою інформацією на ранок 23 березня від атаки дронами у Ржищеві Київської області загинуло 9 людей. Є багато поранених. Які дрони ще має на озброєнні РФ? Що може натомість протиставити Україна? Про ситуацію розповів слухачам Українського Радіо військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров.

0:00 0:00
10
1x

Фото: gagadget.com, ізраїльський дрон Heron   

Основні Shahed

Андрій Крамаров розповідає, що основними дронами у росіян на озброєнні є і залишаються іранські Shahed-131 та Shahed-136. Їхня бойова частина становить 45 кг. В РФ до жовтня минулого року активно розроблялися дрони розвідувального плану Орлан-10, в яких оптична система була від японської фірми Nikon. Втім, на даному етапі через санкції його виробництво стало неможливим. 

PD-1, PD-2, Лелеки. Українське виробництво

Експерт наголошує на тому, що будь-який розвідувальний дрон, який продається у вільному доступі, може піднімати на собі бойову частину вагою від 10 до 25 кг. Андрій Крамаров додає, що після атаки ввечері 20 березня на Джанкой саме такий дрон і було знайдено. Цей дрон використовують для перевірки пожеж у лісах. З 2014 року саме завдяки волонтерам Україна розробляє дрони від малих розмірів до "великих класу PD-1, PD-2, Лелек: їхня автономність вимірюється до 10 годин польоту, радіус 800 км. Проте Міністерство оборони до 2022 року тримало всі ці розробки "під скатертиною". Лише після 24 лютого 2022 року все це дістали і почали їх виробництво".

Допомагає Захід, Америка та… Ізраїль

Військовий експерт Андрій Крамаров говорить, про поставку дронів Україні західного виробництва. Активно допомагають американці, які надають більше стратегічних дронів. Ізраїль почав співпрацювати з нами і активно допомагати нам, за словами Андрія Крамарова, після того, як Росія почала постачати свої винищувачі Ірану. Ізраїль допомагає Україні дронами лінійки класу Heron: їхня дальність до 150 км, вони компактні, вдвічі менші ніж Bayraktar, але при цьому несуть 4 підвісних елементи по 25 кг кожен. Надають також нам систему протидії дронам та БПЛА, дронові рушниці, засоби радіоелектронної боротьби. "Heron є ефективним проти російських перехоплювальних засобів. На низькій висоті їх важко спіймати радіолокаційними системами. У нас від західних партнерів з'являється все раніше, ніж анонсується. Можливо від Ізраїля ці дрони вже працюють. Або ж це перспектива дуже близького часу".