Важливо розуміти, де миротворчість липова, а де реальна — посол України в Японії

Важливо розуміти, де миротворчість липова, а де реальна — посол України в Японії

Візит Прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіди до Києва і в той же час перебування у Москві лідера Китаю Сі Цзіньпіня – як вони можуть вплинути на досягнення справедливого миру для України у розв'язаній Росією війні? Свою думку з цього приводу висловив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо Посол України в Японії Сергій Корсунський. За його словами, було важливо продемонструвати світу, що є брехливий шлях і є конкретні кроки, які виходять із чіткого розуміння, хто агресор, а хто об’єкт нападу. "Україна не жертва, ми – держава, яка дає відсіч надзвичайно сильному і підступному агресору й дуже важливо, щоб в Азії було розуміння, що миротворчість є липова, а є – реальна”, — зазначив дипломат.

0:00 0:00
10
1x

На фото мер Бучі Анатолій Федорук (праворуч) показує японському прем'єру наслідки окупації міста/фото Associated Press

Сі Цзіньпін у Москву, Кішіда – у Київ

Над візитом Прем’єр-міністра Японії до Києва працювали тривалий час, поновлювали запрошення і сподівалися, що він відбудеться, розповів Сергій Корсунський. "Не було сумніву, що візит відбудеться до того, як у травні в Хіросімі зберуться глави держав G-7. Проте було питання забезпечення змістовного наповнення та безпеки, бо не можна порівнювати візити до України західних лідерів. Маршрути їхніх літаків пролягають над безпечною територією, яка контролюється демократичними державами, НАТО, ЄС. Коли ж йдеться про схід, то ми розуміємо, що між Японією та Україною є території, які не дуже безпечні. Тому все треба було зробити вчасно і правильно. Я дуже щасливий, що візит відбувся", – наголосив посол. За його словами, основними темами перемовин між Японією та Україною зараз є розвиток двосторонніх відносин іпитання, яке стосується допомоги Україні у війні проти Росії: "Японія однозначно і беззастережно стоїть на нашому боці з першого дня.

Цими днями відбувався також візит лідера КНР до Москви і в той же час є коаліція держав демократичного табору, які об’єдналися у формат "Рамштайн+". Японія також бере в ньому участь: на жаль, не постачає зброю, проте вона в курсі, що роблять держави демократичного табору. В цьому плані було важливо продемонструвати всьому світу, що насправді є такий брехливий шлях до миру, коли говорять красиві слова, роблять заяви, нічим не підкріплені. А є конкретні кроки, які виходять із чіткого розуміння, хто є агресор, а хто – країна, яка стала об’єктом нападу. Україна не жертва, ми – держава, яка дає відсіч надзвичайно сильному і підступному агресору й дуже важливо, щоб в Азії було розуміння, що миротворчість є липова, а є – реальна".  "Японія має дуже позитивний імідж країни, яка багато допомагала у післявоєнних відбудовах і Кореї, і В’єтнаму, і Китаю та іншим країнам регіону. Тому те, що Японія сьогодні підставляє плече Україні, – це важливий геополітичний меседж та запорука того, що Японія буде з нами у відбудові України", – наголосив Сергій Корсунський.

Прем'єр Японії Фуміо Кішіда і Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Києві/фото Офіційне інтернет-представництво Президента України

"Прем'єр Кішіда генетично знає, що таке ядерний тероризм"

Принагідно посол розповів про фінансову допомогу Японії для України, зазначивши, що до 30 млн доларів, які Токіо виділило Україні раніше, додається пакет 470 млн доларів грантової допомоги на енергетичні та інші об’єкти інфраструктури, які будуть виділені найближчим часом: "Це чималі гроші й дуже важливі технічні рішення, щоб українські міста могли триматися і функціонувати нормально в умовах безкінечних атак дронами і ракетами". 

Що стосується Хіросіми, то родина прем'єра родом із цього міста, яке зазнало ядерного бомбардування. "Він дуже добре генетично (я б так сказав) відчуває, що таке ядерний тероризм, що таке загроза застосування ядерної зброї, яку ми з вами неодноразово чуємо від бандитів, які при владі у Кремлі", – заявив Сергій Корсунський. Він має на увазі терористичну діяльність Росії, яка стосувалась Чорнобильської АЕС рік тому, а зараз – окупованої Запорізької. Ця діяльність не лише неприйнятна, але й суперечить духу і букві міжнародного права, а також баченню Японією світу, вважає дипломат. "Тому ми дуже сподіваємося разом працювати над змістом рішень, які ухвалять на саміті. Дуже важливо, що президент України запрошений на нього і ми готові забезпечити будь-який варіант його участі. Ми працюємо над тим, щоб якомога ширше взяти участь у всіх заходах, які відбуваються у "сімці". Я переконаний, що для членів нашого уряду дуже важливо спілкуватися з найбільш розвинутими країнами світу, своїми колегами і розуміти, які рішення ухвалюють. Адже сьогодні йде формування нового світового порядку", – констатує Сергій Корсунський. 

"Світ враховує думку України щодо глобальних питань"

"Ще недавно Росія входила у "вісімку", потім її звідти справедливо викинули. Сьогодні ж той факт, що Україна є державою, думка якої враховується не тільки в двосторонніх питаннях, питаннях безпеки, але й в питаннях глобального світоустрою – реформування системи ООН, реформування системи глобальної безпеки – надзвичайно важливо. Тому я вірю, що цей рік пройде під знаком нашої дуже тісної співпраці з Японією у всіх аспектах G-7 та приведе до того, що наша позиція буде врахована у тих рішеннях, які демократичний світ буде просувати", – підсумував Посол України в Японії.