Який суд зможе судити Путіна?

Який суд зможе судити Путіна?

Міжнародний кримінальний суд готується порушити дві справи щодо воєнних злочинів Росії в Україні. Про це пише американське видання The New York Times. За його даними, ці справи є першими міжнародними звинуваченнями, висунутими від початку війни. Кремль уже заявив, що не визнає цей суд. Головний військовий прокурор України (2019-2020 років) Віктор Чумак зазначив в ефірі Українського Радіо, що наразі є вдосталь доказів воєнних злочинів Росії. Тобто МКС є що розслідувати. Стосовно того, кому з обвинувачених росіян МКС може видати ордери на затримання, логічно розпочинати з виконавців, а не організаторів, констатує Чумак. Адже наприклад Володимир Путін як чинний глава держави користується імунітетом у більшості країн світу. Хоча, зауважує Чумак, імперії розпадаються, політико-правові системи міняються, і нинішня війна — каталізатор розпаду Російської імперії.

0:00 0:00
10
1x

На фото: Володмир Путін, aussiedlerbote.de

"Про які справи точно йдеться — поки що ніхто не знає"

Є повідомлення у New York Times, що йдеться про дві справи — викрадення або примусове переселення дітей на територію Російської Федерації та атаки на українську цивільну інфраструктуру, що є воєнними злочинами, зазначає Віктор Чумак. "Прокурори Міжнародного кримінального суду не зобов'язані робити публічні заяви. Це стане, скоріш за все, відомо тоді, коли будуть готові обвинувачення, які прокурори передадуть попередній палаті з розгляду справ, яка, можливо, буде розглядати ці звинувачення і зібрані докази, щоб дати санкції на затримання і арешт винних осіб", — пояснює він.


На фото: Віктор Чумак, ФБ-сторінка

"Доказів воєнних злочинів Росії достатньо"

"Є достатньо доказів того, що російські ракети потрапляли в цивільну інфраструктуру і розбивали її, а також свідчень, здійснених об’єктивними засобами контролю, що ці ракети запускалися з території Російської Федерації або з її літаків. Також ми бачимо дуже багато публічних роздумів росіян про те, для чого вони їх робили. І це стосується саме завдання шкоди цивільному населенню. Те, що говорили пропагандисти, — це прямі докази того, що ці питання розглядалися у вищому або військовому керівництві Росії, і це є достатніми доказами того, що такі накази віддавалися", — зауважує Чумак.


На фото: зруйнований 16 березня 2022 року російським авіаударом драмтеатр Маріуполя, azov.org.ua

"Зараз логічно йти від виконавців, а не від організатора"

Росія не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Водночас якщо буде визнана достатність доказів для затримання і приведення до суду винних і будуть виписані ордери на затримання і арешт, тоді понад 120 країн, які підписали Римський статут, ратифікували його і визнають юрисдикцію МКС, повинні будуть затримати цих людей, якщо вони з'являються на їхній території, і доставити до Міжнародного кримінального суду. Щодо того, кому МКС може видати ордери на затримання, Віктор Чумак вважає нелогічним починати з осіб, які, на думку більшості країн світу, мають імунітет. "Глави держав і особи, які обіймають політичні посади, користуються імунітетом у більшості країн світу. Тож виписувати передусім їм ордери було б нелогічно. Я думаю, особи, які безпосередньо вчинювали ці злочини, встановлені. Я впевнений, що нашою розвідкою та Офісом генпрокуратура України встановлені особи, які здійснювали пуски ракет. Установлені також екіпажі літаків та кораблів у Чорному морі. Також установлено тих, хто здійснював безпосередньо переселення українських дітей до Росії. Тож зараз логічно йти від виконавців, а не від організатора", — пояснює Чумак.

Як змусити Росію виконувати рішення суду?

Поки Російська Федерація існуватиме з таким політико-правовим режимом, як зараз, то, скоріш за все, ми можемо дістатися до цих людей, які будуть звинувачені у злочинах, з їх власної необережності, зауважує Чумак. Вони можуть кудись поїхати й бути затриманими та переданими Міжнародному кримінальному суду. Але ж імперії розпадаються, політико-правові системи міняються, і зараз наша війна — це каталізатор розпаду імперії. І, скоріше за все, цей політико-правовий режим зміниться. За словами Чумака, військово-політичне керівництво Росії можна притягнути до відповідальності за злочин агресії та розв'язання агресивної війни. Хоча на це у МКС немає юрисдикції. Тому можлива поява Спеціального трибуналу, ідею створення якого вже підтримали 32 держави світу, констатував Віктор Чумак.

"Злочини проти міжнародного права чинять конкретні люди, а не абстрактні суб'єкти"

Щодо російських воєнних злочинців теоретично можуть створити Спеціальний міжнародний трибунал — схожий на Нюрнберзький над воєнними злочинцями нацистської Німеччини. Але для створення такого трибуналу потрібна спеціальна міжнародна угода.

На сьогодні в Україні зареєстровані 70 тисяч російських воєнних злочинів. Хоча наразі відомо далеко не про всі злочини агресорів, адже частина території України тимчасово окупована.


На фото: генпрокурор України Андрій Костін та прокурор МКС Карім Хан (праворуч) оглянули місця скоєння воєнних злочинів на Київщині, 01.03.2023, Офіс генпрокурора України

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан нагадав на конференції "United for Justice", яка відбулася цього місяця у Львові, висновок Нюрнберзького трибуналу, що злочини проти міжнародного права чинять конкретні люди, а не абстрактні суб'єкти. "Ми бачимо багато заяв про різні порушення: катування військовополонених, звинувачення в сексуальних і гендерних злочинах, у цілеспрямованих обстрілах... Руйнування пологового будинку в Маріуполі й тамтешнього Драмтеатру, знищення джерел електропостачання... Ми документуємо свідчення, збираємо докази", — наголосив Карім Хан.

Останні новини
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака