"Україна виграє інформаційну війну" – Микола Княжицький

"Україна виграє інформаційну війну" – Микола Княжицький

Як "Рамштайн" дратує і лякає російську пропаганду? Як росіяни можуть впливати на постачання західної зброї для ЗСУ? Які держави недостатньо підтримують Україну? Чи можна вважати Угорщину, Австрію, Грузію проросійськими? Як Україна протистоїть російській інформаційній віійні? На ці та інші запитання відповів в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, представник фракції партії "Європейська Солідарність" Микола Княжицький.

0:00 0:00
10
1x

"Рамштайн" як подразник для російської пропаганди

Росіян лякає підтримка, яку Україна отримує від союзників, переконаний Микола Княжицький. "Нам хочеться її більше і вчасно, але ми розуміємо, що вона існує. Росіяни відчувають, що завдяки цій підтримці вони програють. Тому вони починають розповідати, що вони воюють не з українцями, а з поляками, британцями чи ще з кимось, застосовують пропаганду, впливають на західні суспільства, щоб вони не підтримували свої уряди у наданні зброї Україні. Очевидно, це для них дуже великий подразник", — зазначає народний депутат.

Росіяни можуть впливати на постачання зброї Україні?

Вони можуть впливати на західні суспільства, аби ті не підтримували свої уряди, зазначає Княжицький. "Цей вплив є ефективним, і ми бачимо, що кількість людей, які виступають проти підтримки України, значна. Але вона все одно в меншості. Росіяни традиційно намагаються працювати з політиками, підтримуючи ультраправих політиків у багатьох європейських країнах. Але зараз ці політичні сили не мають великого впливу. Очевидно, нам самим не потрібно робити помилок, особливо пов'язаних з корупційними скандалами. Варто робити все, щоб бути максимально чесними, відкритими і демократичними. Щоб наші противники не могли маніпулювати інформацією, яка кидається в європейське суспільство. Особливо прикро, коли ця інформація має під собою такі приклади, як корупційний скандал у Міністерстві оборони та яйця по 17 грн", — вважає Княжицький. (Видання Zn.ua стверджувало, що Міноборони України закуповувало харчі для військових частин, дислокованих у деяких далеких від лінії фронту областях, удвічі-втричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Міноборони відкинуло ці твердження Zn.ua – ред.) Водночас, на думку народного обранця, "Україна робить усе, щоб таких скандалів було якомога менше і щоб засвідчити чесність своєї позиції. І найкраще чесність нашої позиції засвідчують ЗСУ, до яких є величезна довіра як всередині України, так і за кордоном через їхню професійність, чесність та відкритість".

"Україна виграє інформаційну війну"

"В Україні російських пропагандистських наративів стало значно менше", – констатує Микола Княжицький. І нагадує, що соціологічні опитування свідчать, що більшість українців відстоюють проукраїнську позицію, підтримують розвиток української мови, виступають за інтеграцію в ЄС і НАТО. 97% українців вважають росіян ворогами. Очевидно, російські пропагандисти продовжують працювати в нашому інформаційному полі, як уміють. Їхні фейки недосконалі та примітивні. Вони розраховують на людей, в яких відсутнє критичне мислення і які перебувають під впливом лише однієї пропаганди, як це відбувається в Росії, зазначає народний депутат. Однак  наголошує, що насправді інформаційну війну ми виграємо. "Український інформаційний простір є вільним та відкритим, а українці можуть вибирати й мають критичне мислення", — каже він.

Які держави недостатньо підтримують Україну?

Микола Княжицький вважає, що насамперед це Угорщина та Австрія. Водночас він заявив, що інші країни в Євросоюзі нас підтримують попри те, що мають опозиційні сили, які виступають проти такої підтримки. Як правило ці сили у той чи інший спосіб спонсоровані Росією або пов'язані з місцевим бізнесом, який має свої інтереси в РФ. Що стосується Угорщини, там при владі політики-популісти, які сподіваються отримати від Росії дешеву електроенергію та інші фінансові ресурси. Вони намагаються теж показати себе борцями за об'єднання угорського народу і нібито борються за те, щоб Угорщина стала об'єднаною з усіма територіями, де живуть угорці. Але вони суперечать самі собі, бо зараз намагаються розділити Україну, хоча мали б її підтримувати. Однак Княжицький переконаний, що така політика не є достатньо ефективною, і навіть коли відбувалася зустріч Володимира Зеленського з лідерами ЄС, то лідер Угорщини (Віктор Орбан – ред.) усе одно стояв серед інших лідерів, які підтримують президента України. Водночас нардеп зауважує, що "в Австрії традиційно вплив Росії, російських спецслужб та грошей був надзвичайно високим. На жаль, він залишається і зараз, тому політика Австрії також є недостатньою рішучою, хоча вона значно більше проукраїнська, ніж угорська". Княжицький також не вважає, що "Грузія є проросійською країною. Грузія робить дуже багато помилок, бо їхня влада хоче утриматися при владі і в будь-який спосіб зайняти нейтралітет. Крім того, там присутній вплив російських грошей, і вони пускають до себе росіян. І, на мою думку, це надзвичайно велика помилка. Водночас грузини підтримують Україну, вони воюють з нами на фронті, захищають наші інтереси. Тому навіть якби грузинська влада хотіла бути аж занадто сильно проросійською, вона все одно повинна враховувати думки значної частини грузинського суспільства". "Очевидно, Україні потрібно працювати як з урядами цих країн, але найголовніше — із суспільствами цих країн. І тут у нашій інформаційній політиці нам потрібно докладати значно більше зусиль. Тоді їх уряди не зможуть відстоювати проросійську чи антиукраїнську позицію", — додає народний депутат.

Фото: Віктор Орбан, en.wikipedia.org

Відставка міністра оборони Олексія Резнікова була б потрібною?

Це вирішує фракція більшості, констатує Микола Княжицький. І додає: лідер "Слуги народу" заявляв, що Резніков піде, потім Резніков залишився. Це залежить від того, наскільки довга лава запасних є в правлячої партії та уряду. Якщо вони можуть безболісно замінити Резнікова на більш ефективного міністра, очевидно, на фоні корупційного скандалу в Міністерстві оборони це потрібно було б робити.

Фото: фейсбук-сторінка Олексія Резнікова

З іншого боку, попри проблеми в Міністерстві оборони у Резнікова є багато позитивних рис: він фаховий юрист, володіє англійською мовою, докладається до міжнародної політики надзвичайно активно й успішний в цьому, що для нас дуже важливо. Тож депутат переконаний, що якщо влада не зможе знайти когось ефективнішого, то Резнікова залишать. Водночас справа слідчих органів ефективно провести розслідування і визначити, чи причетний він до корупційних злочинів, зазначив Микола Княжицький.

Фото: getty

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Кібероборона. Випуск 9. Дезінформація, фейки та інформаційна гігієна
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Ми будемо мати відповідні ресурси", – Селезньов про XIX засідання "Рамштайн"
Конкретики не багато, але чимало обнадійливих заяв – Селезньов про підсумки XVIII "Рамштайну"
"Будуть великі пакети допомоги від кількох держав": Міноборони України про підсумки "Рамштайн-18"