Mambа, GLSDB, "Залізний купол" — яка може бути користь від них для ЗСУ?

Mambа, GLSDB, "Залізний купол" — яка може бути користь від них для ЗСУ?

Новий пакет військової допомоги Україні на понад $2 мільярди знизить бойовий потенціал російської армії та вплине на результативність можливого контрнаступу росіян. У цьому переконував в ефірі Українського радіо військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов. Водночас він оцінив потенціал західної зброї, яку Україна може незабаром отримати.

0:00 0:00
10
1x

"Новий пакет США знизить бойовий потенціал російської армії"

Україні вирішили передати високоточні боєприпаси GLSDB, спроможні вражати ворожі об’єкти на відстані понад 150 км. Це дозволить мінімізувати бойовий потенціал російської армії, вважає Владислав Селезньов. "Чим більше складів з боєприпасами, місць зберігання зброї та бронетехніки буде знищено, тим меншими силами армія РФ надалі може атакувати наші позиції. Крім того, менш вдалою буде спроба росіян здійснити контрнаступ", — каже він. "Насамперед ми маємо знищувати ворожі угруповання, які діють на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Криму. Адже коли виникає дискусія, куди ми маємо поцілити — по московському Кремлю та інших об'єктах на території РФ чи ворожій базі в Джанкої, я вважаю, що треба нищити угруповання російських військ на нашій території. Однак все одно на території Росії ми маємо нищити ворожі летовища та об’єкти військової інфраструктури, за допомогою яких путінська армія цілить по території нашої країни ракетами", — вважає військовий експерт.


Фото з фейсбук-сторінки Владислава Селезньова 

"Військова допомога від партнерів пролонгована у часі"

Техніку, озброєння, устаткування та боєприпаси Україна отримуватиме безпосередньо з заводів виробників, констатує фахівець. Відтак навіть якщо ця сучасна та ефективна зброя нам надається поступово, це є чітким сигналом путінській Росії, що будь-які її злочинні дії щодо суверенної України наражатимуться на відповідь з боку українських Сил оборони. А вони діють за військово-технічної підтримки західних партнерів. І Селезньов сподівається, що за результатами "Рамштайну" (зустрічі координаційної групи держав-союзників України – ред.) у лютому Україна також почує гарні новини щодо військової допомоги.

Mamba проти балістичних ракет

3 лютого стало відомо, що Франція та Італія вирішили надати Україні комплекси ППО-ПРО SAMP/T-Mamba. За словами військового експерта, Mamba є надзвичайно ефективною і технологічною системою. Особливість її застосування полягає в тому, що вона спроможна нищити всі типи ракет, у тому числі балістичні. "Зараз Україна має серйозну проблему щодо нищення балістичних ракет або ракет, які цілять по наших об'єктах за балістичною траєкторією. Але щойно ми отримаємо комплекси Mamba та Patriot, наші протиракетні й протиповітряні можливості значно зростуть", — запевняє Селезньов.

"Залізний купол" від Ізраїлю — буде користь у разі поставки?

Фахівець також розглянув питання ефективності ізраїльської системи протиповітряної оборони, якщо її теж поставили б Україні. "Залізний купол" за тактико-технічними характеристиками навряд чи зможе нищити сучасні високотехнологічні ворожі ракети, зокрема "Іскандери", "Калібри", Х-101 та Х-555. Ці ракети мають здатність маневрувати в повітрі й ухилятися від протиракет", – зауважує Селезньов. Крім того, територія Ізраїлю значно менша за територію України. Це фактично площа Київської області. Тож Селезньов припускає, що за таких умов Україна навряд чи незабаром отримає складові системи "Залізний купол". "Але ми отримаємо обіцяні прем’єром Ізраїлю Нетаньягу "військові штучки", сподівається військовий експерт.

На фото: комплекси ППО-ПРО SAMP/T-Mamba, uk.wikipedia.org