Яйця по 17 гривень, або що треба змінити в закупівлях продуктів харчування для ЗСУ

Яйця по 17 гривень, або що треба змінити в закупівлях продуктів харчування для ЗСУ

У Міноборони розгорівся скандал через закупівлі продуктів для війська. Вже звільнено з посади директора департаменту закупівель Богдана Хмельницького та заступника Міністра В’ячеслава Шаповалова. Які запитання залишаються до закупівель та як в парламенті збираються надалі контролювати цю сферу? В ефірі Українського радіо резонансну тему прокоментувала Соломія Бобровська, секретарка комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, членкиня фракції партії "Голос".

0:00 0:00
10
1x

Від монополії до 8 постачальників

На думку Соломії Бобровської, проблема дуже багатогранна. Йдеться про закриту систему декількох бенефіціарів, які протягом років грають на ринку постачання продуктів харчування Збройним силам. Умовні "помилки", що яйця зазначено в кілограмах або ж неправильно перенесено цифри з таблички в табличку в контракті на 13 млрд грн, це лише верхівка айсберга.

"Протягом багатьох років компанії, які не мають своїх потужностей виробництва або логістичних спроможностей, працюють з підрядниками, що доставляють продукти. Вони йдуть на торги та конкурси, створюючи нові одноденні фірми, вступають у домовленості з чиновниками з міністерства або з частинами Збройних сил, і виходять на цей ринок", — розповіла Соломія Бобровська.

Водночас відомо, що у 2021 році монополію на постачання тримала одна компанія, у 2022 році постачальників було вже шість, а на 2023 рік їх буде вісім. Це підтверджує Міністр оборони Олексій Резніков, який прямує до демонополізації. "Зараз планується перевірка цих восьми фірм, щоб подивитися їхні спроможності, потужності виробництва та чи є серед них фіктивні. Результатом цієї перевірки має стати переоголошення конкурсу на постачальників продуктів харчування. На сьогодні вони всі призупинені, тому що перевіряються договори. І будуть запущені в момент доведення відсутності умисних і технічних помилок", — зазначила Соломія Бобровська.

Головнокомандувач Валерій Залужний закликав ретельно розслідувати корупційний скандал і наголосив, що в Міноборони та Збройних силах сповідується нульова толерантність до корупції, тож будь-яка інформація про можливі її прояви має бути ретельно перевірена з подальшою правовою оцінкою та реагуванням. Міністр Олексій Резніков так само підкреслює у своїх дописах, що він не толерує корупцію і намагається діяти прозоро.

Соломія Бобровська зазначила, що в період воєнного стану корупційні речі коштують дуже дорого. "Але ми живемо в країні, де дуже багато кулуарних, подвійних і досить неприємних речей. І коли були виявлені так звані технічні помилки, це коштувало звільнення не лише директора департаменту, а й заступника міністра. Якщо міністр це прийняв і зважив на величезний скандал, що вибухнув в Україні та за її межами, то це свідчить про непрості помилки в мільярдних контрактах на закупівлю продуктів харчування. Тому, знаючи українські реалії, слухачі добре розуміють, що не все так чисто в нашому домі, навіть під час війни".

Міністр Резніков у своїх дописах згадує про каталог із 409 позицій, лише курятини там 7 найменувань. Ціни на той самий продукт можуть бути різні, як у супермаркетах, отже, виникає певна дельта ціни, що призводить до розбіжностей у документах. Міністр пропонує рішення — запровадити у Збройних силах гнучку, проте уніфіковану систему меню, в основі формування якого будуть не гроші та калорії, а грами, штуки та калорії. Це поширений у НАТО підхід.

Читати також: "Кейс Лозинського"

Чи зможе запропонована система унеможливити зловживання?

"Історія з каталогами була новою у 2016 році, вона є дещо виправданою. Інше питання, як комплектами привозять продукти харчування, з набором на одного бійця, але не всі продукти споживаються, тобто щось списується і не привозиться. Це створює корупційну схему. Але є ще момент, коли постачальник може за один приїзд робити підміну замовленого продукту. Тобто, якщо підрозділ замовляє певний вид м’яса, а його немає, то замість нього пропонують крупи на таку саму кількість кілокалорій, а їх знову немає, тоді це умовно замінюють хлібом. Отже, виходить, що в деяких частинах чудово готують і годують, а в інших усе перетворюється на кашу, цибулю та хліб, без жирів та вітамінів. Саме тут виникає багато спекуляцій, корупційних моментів зі списування або недовозу продуктів. Щодо меню — цілком логічна пропозиція міністра. Чи вона запрацює й оновить існуючі схеми, важко сказати. Є момент, коли викладаються кошти на довіз продуктів харчування у пункти дислокації. Відповідно, вартість хліба, якщо немає логістичних компаній та хабів, зростає до вартості, яка несумісна з логікою".

Чи є спільне розуміння, як треба змінити систему закупівель та відкрити інформацію?

"По-перше, було внесено закопроєкт про те, що мають бути частково відкриті закупівлі, які не підлягають таємному грифу. Аби люди могли бачити, хто є замовником, що замовляється і яка буде сума на одиницю того чи іншого продукту. Під час воєнного стану треба дати чиновникам розуміння контролю, аби вони могли нести відповідальність. По-друге, і Міністр оборони, і депутати мають розуміння, що треба почати все з нуля і змінити систему закупівель. Щоб не було проблем ані з якістю продуктів, ані з постачальником".

Фото: mil.in.ua