Точність цієї ракети +- 5 км, експерт про удар росіян по Дніпру

Точність цієї ракети +- 5 км, експерт про удар росіян по Дніпру

Росія вчинила сьогодні, 14 січня чергову терористичну ракетну атаку по Україні. Агресор зокрема цілив в об'єкти у Києві, Харкові, Одесі, Кривому Розі, Дніпрі, Вінниці, на Львівщині, у Хмельницькому. ППО України збила 25 із 38 російських ракет. Внаслідок одного з влучань у Дніпрі знищено під'їзд 9-поверхівки. Багато поранених та загиблих. Особливістю цієї ракетної атаки по Україні було те, що під час першої хвилі вранці повітряну тривогу оголосили не зразу. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що це були керовані ракети, які летіли по балістичній траєкторії. Українське радіо попросило оцінити загрозу саме від таких ракет Олега Каткова, головного редактора програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

0:00 0:00
10
1x

25 із 38-ми

Протиповітряна оборона збила 25 із 38 ракет, запущених сьогодні, 14 січня, агресором. Про це поінформувало командування Повітряних сил ЗСУ. Зокрема знищено 18 крилатих ракет повітряного та морського базування Х-101/Х-555 і "Калібр", сім керованих авіаційних ракет Х-59. У багатоповерхівку у Дніпрі росіяни влучили ракетою Х-22. Саме нею вони  поцілили також кілька місяців тому по торговому центру в Кременчуку на Полтавщині. Про це розповів в ефірі телемарафону речник Повітряних сил Юрій Ігнат. Він зазначив, що цю ракету називають убивцею авіаносців. Бо вона призначена для знищення авіаносних груп у морі. Бойова частина Х-22 – 950 кілограмів. "І такою ракетою б’ють по густонаселеному місту, де люди… Нема жодного пояснення і виправдання цьому терористичному акту", – наголосив Юрій Ігнат.

Фото: Суспільне., Media Center Ukraine. Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних Сил ЗСУ 

Особливістю цієї ракетної атаки по Україні було те, що під час першої хвилі вранці повітряну тривогу оголосили не зразу. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що це були керовані ракети, які летіли по балістичній траєкторії.

Про балістичну траєкторію

Як пояснив в ефірі Українського радіо Олег Катков, це траєкторія польоту боєприпаса, в даному разі ракети (стосується балістичних ракет для оперативно-тактичного комплексу "Іскандер"), яка "піднімається на декілька десятків кілометрів і після цього з великими кутами 80-90 градусів падає у район цілі". Бойова частина "Іскандеру" становить 480 кг. Терористичний удар, який було завдано по Дніпру, говорить про те, що там теж була потужна бойова частина. Це була ракета Х-22. 

Київ

Руйнування в столиці України цього разу були меншими. Бо значно меншою була бойова частина цієї ракети. "По Києву була використана, скоріш за все, зенітна ракета від системи С-300". Їх є декілька видів. Бойова частина становить від 140 до 250 кг. З цієї ваги більша частина припадає на уламки. "Вона має більшу уламкову дію, ніж фугасну. Розганяється до 3 600 км/год. Польотний час вкрай малий. Дальність на все становить 200 км. Є секунди між тим, що оператор бачить сигнал про загрозу, поки йде перевірка інформації і між самим прильотом". 

С-300

У РФ доволі значні запаси С-300. Понад 7-8 тисяч. Вони їх активно використовували по Харкову, Миколаєву. "І питанням часу було використання їх по Києву. Луцьк та Рівне також будуть перебувати у зоні ураження". 

Х-22  

Це стара радянська розробка, яка використовувалася проти авіаносних ударних груп. Там спочатку була ядерна бойова частина. Точність цієї ракети +- 5 км. Там використовується рідкопаливний двигун на токсичних компонентах палива. Тому їхнє зберігання було складним. "Питання в кількості саме льотних ракет. Вони їх використовують дуже обмежено. Але там доволі потужна бойова частина у сотні кг". Її політ, як каже експерт, триває на значній висоті до 20 км. Її важко збити під час так званої маршової ділянки. А коли вона заходить на ціль, тоді розганяється до значних швидкостей. І її складно перехопити, каже Олег Катков. 

Фото: Ракета Х-22, en.wikipedia.org

Чим їх збивати?

Збивати можна комплексом протиракетної оборони "Patriot", який нададуть Україні США. "Якщо є крилата ракета, то її можна пошкодити осколково-фугасною бойовою частиною із зенітної ракети від NASAMS або Буком. Якщо паливну систему пробити, пошкодити двигун, відбити крило, то тоді крилата ракета впаде раніше своєї цілі. А от балістичній ракеті треба знищити саме її бойову частину в повітрі". Використовуються також кінетичні перехоплювачі, які врізаються в неї з величезною швидкістю, яка вимірюється у км/сек. Виділяється енергія, яка її руйнує. "Якщо ж уламком пошкодити балістичну ракету, то вона все одно кудись впаде", - каже експерт.

Читати також: СБУ переграла спецслужби Росії – генерал Ягун

Як побачити балістичну ракету?

"Її можливо побачити на радарах. Але час польоту її невеликий. Він вимірюється у секундах: а це 300 сек за 300 км. І добре, якщо така ракета була ідентифікована одразу після пуску. Якщо навіть одразу помітити пуск ракети, порахувати, куди саме вона може прилетіти, у людей залишаються секунди, щоб добігти до укриття". 

Часті повітряні тривоги

"У РФ є можливість фіксувати розташування наших ППО. У них є літаки радіотехнічної розвідки, завдяки яким РФ може дізнаватися розташування наших радіолокаційних систем та ППО і скеровувати ракети туди, де їхнє збиття ускладнене". 

Між атаками два тижні

Росіяни довго готувалися до цієї ракетної атаки, констатує експерт. Ракет у Росії не стає більше. Вони заходять у мінус. "Є питання і стосовно їхніх літаків. Було здійснено сьогодні загалом 33 пуски ракет. І це після двотижневої паузи. Буде щоразу складніше запускати ракети Х-101, Х-555, "Калібри" морського базування. Але це не означатиме, що удари припиняться. Ми повертаємося до С-300, С-400 і Х-22", – констатує Олег Катков.

Зруйнований ракетним ударом Росії житловий будинок у Дніпрі фото: АР

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Вгору-Вниз": позитивний драйв від Big Venom та Skydan
Російський ракетний обстріл Чернігова: десятки загиблих і поранених
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
Переважна кількість аудиторій у задовільному стані — ректорка Академії Бойчука Олена Осадча