Нові правила військового обліку жінок — на що звернути увагу?

Нові правила військового обліку жінок — на що звернути увагу?

В Україні оновили правила військового обліку жінок — уряд затвердив відповідну постанову. Що змінилося? Це пояснила в ефірі Українського радіо юристка, керівниця аналітичного центру громадської організації "Юридична сотня Марія Звягінцева.

0:00 0:00
10
1x

Лікаркам або фармацевткам обов'язково

Ставати на військовий облік обов'язково слід представницям медичних і фармацевтичних спеціальностей, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я і віком. А жінки інших фахів, споріднених із військовими спеціальностями, мають змогу стати на облік добровільно, зазначила юристка Марія Звягінцева. Тепер освітні заклади, де навчаються лікарки або фармацевтки, повинні надавати територіальному центру комплектування відповідні списки студенток не пізніше, ніж за два місяці до завершення ними навчання. 

Після здобуття освіти кожній військовозобов'язаній надаватимуть тимчасове посвідчення на підставі отриманого фаху. Вона має повідомити про це територіальний центр комплектування за місцем свого зареєстрованого чи задекларованого в додатку “Дія” місця проживання. Водночас визначається її придатність до військової служби за станом здоров'я. І після цього вона може стати на облік як військовозобов'язана, розповіла Марія Звягінцева.

А якщо жінка-військовозобов'язана переїхала? 

Якщо жінка змінила місце проживання, вона має протягом тижня повідомити про це через центр надання адмінпослуг або через “Дію”. Водночас є змога звернутися безпосередньо до центрів комплектування.

Військовий облік і працевлаштування

Загалом лікарок та фармацевток можуть приймати на роботу тільки за наявності підтвердження, що військовозобов’язана стоїть на військовому обліку. Водночас не взяті на 30 грудня минулого року на військовий облік ще три роки мають змогу працевлаштовуватися без обов’язкового взяття на такий облік. В Україні до 2026 року очікується запровадження Єдиного держреєстру військовозобов'язаних.

Віднині виконавчі органи сільських, селищних, міських рад мають роз'яснювати правила військового обліку, інформувати територіальні центри про зміну місця проживання військовозобов’язаних жінок, розповіла Марія Звягінцева. Центри зайнятості також будуть інформувати про осіб, які перебувають на обліку, як безробітні. 

Фото: armyinform.com.ua