"Російський слід й імператорські амбіції": що відомо про спробу держперевороту в Німеччині

"Російський слід й імператорські амбіції": що відомо про спробу держперевороту в Німеччині

У Німеччині від ранку 7 грудня тисячі поліцейських ведуть обшуки у більш як сотні помешкань за підозрою в підготовці державного перевороту. За даними прокурорів, лідери заколотників планували напасти на будівлю німецького парламенту і захопити депутатів. У причетності до підготовки до держперевороту підозрюють 52 людей. 25 підозрюваних вже заарештовано. Серед затриманих за підозрою у підготовці держперевороту є громадянка Росії. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли директор центру European Resilience Initiative Center в Берліні Сергій Сумленний та полковник СБУ у відставці Михайло Притула.

0:00 0:00
10
1x

Про рух "рейхсбюргерів"

"Операція арешту людей, які готували державний заколот, була масштабна. У поліції повідомили про те, що були обшуки більш ніж сотні будинків. І арешти були не лише в Німеччині, а також в Австрії та Італії.

Це досить типова ситуація в Німеччині, тому що рух "громадяни Рейху", до котрого вони належать, є найбільш поширеним німецьким праворадикальним рухом, що базується на теорії змови. Вона стверджує, що нібито сучасної Федеративної Республіки Німеччини не існує, що це приватна компанія, що маскується під державу, а насправді єдиною легітимною державою в Німеччині є Німецький Рейх, котрий не зник в 1945 році, а існує далі як легітимна структура. Німеччина не має державних інституцій, але вони можуть ці інституції створити і оновити державність Німецького Рейху, що почався ще з імператорської Німеччини. Тож "рейхсбюргери" сформують тимчасовий уряд і будуть його очолювати.

Цікаво, що до цього руху належить дуже багато людей з минулим з поліції, армії та спецслужб. Це об'єднання досить легальне. Але в них немає реєстрації, тому що вони відмовляються визнавати німецький уряд. Злочин починається, коли заколотники починають готувати агресивні насильницькі дії, що вони робили зараз. І тому їх заарештували", — зазначив Сергій Сумленний.

Що відомо про принца Генріха XIII

"У русі дуже багато колишніх військових, йдеться і про кількох колишніх десантників та членів найбільш елітного німецького загону спецпризначенців KSK. Там є і колишня суддя і депутатка праворадикальної партії "Альтернатива для Німеччини". Тобто це досить класичний склад для такого руху. Лідер руху — принц Генріх XIII Ройс. Він дійсно принц з дуже шляхетного роду. Його родина до революції 1918 року володіла великими територіями і фактично керувала суверенною державою у складі Німецької імперії.

Його партнерка, як говорять, колишня росіянка. Її звати Віталія. Цікаво, що нібито вона організувала для Генріха зв'язки з Росією. Одна з його програмних тез була про поновлення позитивних відносин з Росією. Німецькі ЗМІ пишуть, що він нібито відвідував російське консульство у Лейпцизі і обговорював там свої плани. Невідомо, чи росіяни його підтримували на офіційному рівні, але щонайменше були проінформовані, що є 72-річний принц, який бачить себе наступним німецьким імператором і хоче змінити державний устрій", — каже Сумленний.

Про реакцію німецького суспільства

"Ця ситуація більш цікава людям за кордонами Німеччини, тому що в Німеччині це не є темою дискусії, про яку люди говоритимуть за обідом чи деінде. Це не перший такий випадок. Федеральна служба захисту конституції Німеччини постійно пише в річних звітах про те, що рух "рейхсбюргерів" є однією із найбільших загроз демократичному устрою Німеччини. Тобто це не є новиною. Якби вони дійшли до активних дій, скоїли теракт, то це змінило б ситуацію. А так це чергове затримання", — прокоментував Сергій Сумленний.

Фото: globalnews.ca

Про російський слід

"Завжди є люди, які ставлять перед собою фантастичні цілі, наприклад, Путін бажає відновити Радянський Союз і для того загрожує всім країнам. І він традиційно буде використовувати радикальні утворення в будь-яких країнах, зокрема в Європі, для того, щоб проявити свій тиск на інші країни. Це традиція роботи російських спецслужб, і вони будуть використовувати й таких людей.

У країнах Заходу діють принципи демократії, і людина має багато свобод. Цими свободами, відсутністю тотального поліцейського режиму Росія користується у своїх цілях. Але спецслужби цих країн теж відстежують це, і я сподіваюсь, що вся російська агентура буде виявлена. Адже чим більше цивілізації, тим менше простору для російських спецслужб.

Росія збирає інформацію про військові об'єкти, про виробництво зброї і про постачання зброї, зокрема в Україну. Я думаю, що такі радикальні групи, як в Німеччині, є і в інших країнах. І вони зараз будуть виявлятися, адже росіяни, як правило, використовують радикальні угруповання та партії. Певні люди в цих угрупованнях дійсно вірять у свої ідеали, а деякі існують для того, щоб підбурювати інших людей і таким чином дестабілізувати ситуацію в інших країнах", — пояснює Михайло Притула.

Фото: Getty Images