Масований ракетний обстріл: наскільки зросла ефективність роботи української ППО

Масований ракетний обстріл: наскільки зросла ефективність роботи української ППО

Росія 5 грудня завдала масованого ракетного удару по території України. За даними Повітряних сил України, було збито більше 60 із понад 70 випущених ракет окупанта. Більше про ефективність роботи ППО в ефірі Українського радіо розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

Про зростання ефективності роботи ППО

5 грудня було збито 85-90% від кількості випущених ракет. Якщо порівнювати з попереднім разом, 23 листопада, коли був масований обстріл Росією території України, тоді збитих ракет було 76%. А ще 10 жовтня українські засоби протиповітряної оборони збили 55% від випущених цілей. Тож відсоток зростає і прогрес є очевидним.

На жаль, є влучання в кількох областях і були застосовані аварійні відключення. Але не порушена цілісність енергетичної системи, немає тих руйнувань, які б спричинили повномасштабний колапс і блекаут. І це вже добре.

На цю тему — "Перебої зі світлом та водопостачанням": наслідки нового масованого удару по Україні

Про військову допомогу

Водночас зросла кількість додаткових систем ППО, які передані Україні. Відповідно чим більше підтримки ми отримуємо, тим більше зростають наші змоги збивати і знищувати російські повітряні цілі. Те, що ми отримуємо допомогу, — це добре, але цього недостатньо.

На попередньому Rammstein, який відбувався в жовтні, міністр оборони США говорив про те, що Сполучені Штати і країни-партнери, які є учасниками конференції Rammstein з підтримки зброєю України, допоможуть створити в Україні цілісну систему протиповітряної оборони, яка мала включати системи Patriot та авіацію. Але поки що ми отримали системи Nasams та Hawk, які середнього радіуса дії і менш передбачені для того, щоб знищити балістичні ракети. Системи Patriot потужніші й нам би дуже допомогли збільшити відсоток збитих цілей.

На сьогодні у Заходу, на жаль, ще немає консенсусу щодо того, якою ж має бути поразка Росії. Тобто вони змирилися з тим, що за допомогою їхньої підтримки Україна встояла і встоїть як незалежна держава. Але питання в тому, як далеко вони готові дати зайти, аби завдати нищівної поразки Путіну. 

Зараз відбувається інтенсивна робота щодо систем Patriot. Ніхто з нашого боку не дає просто так відійти від цього питання американській стороні. Тому шанси є. Але сказати, що це може відбутися в найближчій перспективі, поки що не доводиться.

Про ураження літаків стратегічної авіації в Росії

За попередніми даними відомо, що на двох аеродромах зазнали пошкоджень близько шести російських літаків. Є повідомлення, що це могло статися внаслідок безпілотника. Але це подія, яка в будь-якому випадку для нас позитивна, тому що як мінімум два літаки, які будуть вимушені стояти на ремонті, не змогли злетіти. І це мінус кілька десятків ракет, які потенційно могли бути нанесені.

Фото: KONGSBERG