Чи відбудеться битва кандидатів Трампа і Десантіса у передвиборчому ринзі ― центр ADASTRA

Чи відбудеться битва кандидатів Трампа і Десантіса у передвиборчому ринзі ― центр ADASTRA

За результатами проміжних виборів у США, Трамп виходить на ринг. Чи відбудеться битва кандидатів – Дональда Трампа і Рона Десантіса за висунення у президенти від республіканців? Які позиції Трампа після невпевненої перемоги партії на проміжних виборах до Конгресу, коли республіканці здобули незначну більшість у палаті представників, а демократи навіть можуть зміцнити більшість у Сенаті. Якої позиції щодо України можуть дотримуватися республіканці-трампісти та класичні республіканці-неорейганісти. В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Мирослав Станішевський, експерт з політики США Аналітичного центру ADASTRA.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки авторитетною фігурою є Трамп у республіканській партії станом на сьогодні?

"Фаворитом його не можна вважати, навіть у питанні висунення від своєї партії. Після проміжних виборів він втратив свої позиції. Кандидати, яких він підтримував у спірних штатах, мають погані результати. Здебільшого вони не пройшли до Сенату і Палати представників та не посіли перших місць на локальних виборах у своїх штатах. Після цього позиції Трампа ослабли. Замість того, щоб підтримати поміркованих представників своєї партії, він підтримав неоднозначних кандидатів, які мають сумнівну репутацію і часто через свій радикалізм не мали популярності серед виборців. У цих округах перемогли демократи, що допомогло їм зберегти Сенат і не дало республіканцям перемогти на виборах до Палати представників. Підрахунок голосів триває, і республіканцям бракує одного голосу для більшості. Якби не Трамп, республіканці легко повернули б собі владу в обох палатах і могли б створити дуже важке закінчення каденції для Байдена. Це дало б їм шанси на перемогу у президентських виборах 2024 року. Через цей провал від Трампа відвертаються основні стратеги і спонсори партії".

Хто з кандидатів може позмагатись із Трампом?

"Крім Десантіса, це може бути Майк Пенс, віце-президент у команді Трампа, який зараз його досить гостро критикує. Так само Майк Помпео, колишній держсекретар. Ще є поміркований губернатор Вірджинії, який має хороші рейтинги всередині партії. Але головним конкурентом Трампа вважається, звісно, Рон Десантіс".

Які шанси Десантіса у протистоянні з Трампом?

"Про його кандидатуру говорять уже декілька років, але суперактивно почали говорити після його успіху у Флориді, де він переміг свого суперника-демократа з відривом аж у 19,5%. Треба розуміти, що Флорида ― це спірний штат, який часто визначає, хто стане президентом США. Там завжди відбуваються гострі перегони між партіями. Десантіс мав успішну каденцію губернатора Флориди під час ковідної пандемії, і зараз отримав серйозну перевагу як виважений кандидат без гострої незрозумілої риторики, яка може відлякувати поміркованих виборців. Через це на нього починають робити ставку партійні стратеги і спонсори партії. Один із випадків цього року, що допоміг зростанню популярності Десантіса, коли він кілька десятків нелегальних мігрантів перевіз літаком із Техасу в Масачусетс, до округу, де проживає політична та фінансова еліта США. Це вписується у загальнодержавний дискурс, що робити з нелегальними мігрантами. Тому що штати, які їх приймають, є здебільшого прореспубліканські, вони проти нелегальної міграції і вважають, що з нею слід активно боротися. Демократи ж навпаки ― виступають, що треба більше приймати людей, які опинились у скрутному становищі, адже потрібні робочі руки. І південні прореспубліканські штати від цього потерпають. А губернатор Флориди Десантіс створив загальнодержавний прецедент, щоб з мігрантами спробували розібратись у продемократичному штаті Масачусетс. Це була гучна історія, про яку говорили всі медіа, вона визначала настрої всередині республіканської партії та загальний дискурс в американському суспільстві".

Якої позиції щодо України можуть дотримуватися трампісти та класичні неорейганісти?

"Ми цю позицію бачили під час перевиборчої кампанії, а ще раніше під час голосувань пакетів допомоги для України. Тут трампісти групи "Фокус свободи" у палаті представників дуже скептичні щодо допомоги: ми даємо занадто багато грошей, не контролюємо, куди йде зброя, тощо. До того ж вони вважають, що Байден втягує США у третю світову війну, іде на прямий конфлікт з Росією, яка є ядерною державою. Це риторика прихильників того, щоб США займалися внутрішніми питаннями, а не зовнішнім світом. Якщо говорити про неорейганістів, то це більш помірковані республіканці. Вони виступають за домінування США у світі, за активне просування американських інтересів на міжнародній арені і вважають, що саме це дає Сполученим Штатам безпеку та економічний розвиток. Це так звана позиція "світового шерифа".

Про заклик консервативних груп США не схвалювати рішень щодо допомоги Україні, поки не буде затверджено новий склад Конгресу

"Це не всі консервативні групи США, а ті, що ближчі до ізоляціоністів: не треба втручатися в інші війни, це не є справою США; а чинний Конгрес, який є "кульгавою качкою", не повинен ухвалювати рішень, що впливатимуть на бюджет країни. Має прийняти присягу новий склад Конгресу ― і тоді ухвалювати всі рішення. Треба розуміти, що є консервативні групи братів Кохів, величезних бізнесменів на індустріальному ринку, які є головними спонсорами республіканців. Тому є певна небезпека, що пов’язані з ними групи підтримали цей заклик. Треба дивитися на розвиток подій. Можливо, це була просто заява певних експертів у цих групах, а не позиція братів Кохів, ми цього зараз не знаємо. Але тут місце для потенційного ризику. Трампісти в наступному Конгресі займатимуть приблизно 45 місць, буде близько 70 поміркованих республіканців, тож більшість партії не належатиме до якихось груп і схилятиметься до того, хто провадить міцнішу риторику, має сильніші позиції у суспільстві та вищі рейтинги. Тому важливо максимально підтримувати поміркованих республіканців, які виступатимуть за домінування США у світі та підтримку України".

Що чекає на Байдена та які його наміри?

"Можна сказати, що проміжні вибори є великим успіхом Байдена. Але йому допоміг Трамп. Своїми радикальними кандидатами в Арізоні та Пенсильванії він допоміг демократам отримати Сенат, адже помірковані республіканці могли б витіснити демократів і відбити собі більшість. А тепер найімовірніше Конгрес буде поділений: Сенат демократичний, а Палата представників буде республіканською. Тож Байден, як президент, що переміг два роки тому, матиме досить непогану позицію. У нього буде свій Сенат і досить хиткий Конгрес, тому що будь-які невеликі зміни можуть зробити Конгрес демократичним. І тоді Байден контролюватиме його повністю або ж впливатиме на окремих республіканців, щоб вони голосували рішення, відповідні до президентського порядку денного. Якщо Байдену вдасться це зробити, то він матиме хороші можливості для переобрання за два роки. Тобто зараз він отримав кращі позиції, ніж передбачалося".

Про настрої в американському суспільстві щодо майбутнього президента

"Якщо ми приймаємо, що існує поділ на республіканський та демократичний електорат, то перший бачить своїм кандидатом не Трампа, а Десантіса. Скоріше за все, будуть ставити на нього.

Байден сьогодні має досить низький рейтинг довіри ― близько 42%, це один із найнижчих рейтингів у новітній історії США після двох років правління. Йому може допомогти радикальність республіканської партії. Якщо через якісь причини партія схилиться до Трампа, то Байден зможе говорити про захист демократії, право на аборти та інші ціннісні речі. Якщо ж переможуть більш помірковані республіканці, Байден матиме важчу ситуацію, тому що вони тиснутимуть на тему економіки, злочинності тощо. На сьогодні рейтинг Байдена занизький".

Фото: s.mind.ua