Не перераховувати кошти, не переходити за невідомими посиланнями і мати холодний розум — що врятує від онлайн-шахраїв

Не перераховувати кошти, не переходити за невідомими посиланнями і мати холодний розум — що врятує від онлайн-шахраїв

Задонатити на ЗСУ для багатьох з нас стало стилем життя. Але останнім часом почали з'являтися повідомлення про шахраїв, які наживаються на чужій біді. Як не потрапити в пастку і не дати себе ошукати? Про все це слухачам Українського радіо розповіли керівник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайства Департаменту кіберполіції Кирило Водяницький та адвокат Валерій Дмитрашківський.

0:00 0:00
10
1x

Кирило Водяницький: "Порівняно з попереднім роком у нас зменшилася кількість звернень щодо онлайн-шахрайства. Але кількість осіб, притягнутих до відповідальності, зросла. 

В Україні діє воєнний стан, тому шахраї користуються тим, що зараз найактуальніше: це псевдоволонтерські організації, продаж військової амуніції. Цього тижня пішли звернення щодо генераторів, приладів обігріву. 

Звертатися в разі шахрайства потрібно до кіберполіції, де на сайті є зворотна форма зв'язку.   

Читати також: Пережити зиму: що очікує на Україну в холодний сезон

Ми на сьогодні не фіксуємо нових шахрайських схем. Минулого року з'явилися нові схеми з використанням високих технологій, такі як фішинг. Тоді нам потрібен був час, щоби з цим розібратися і знайти способи, як із цим боротися. 

Ми фіксуємо зараз міцне партнерство з правоохоронними органами, громадським сектором, службами безпек банків. Останні стежать, хто перераховує гроші на шахрайські картки. І дивляться адреси, з яких заходили шахраї. Бо шахраї діють за рахунок масовості. Потім ці служби надають нам цю інформацію.

Є чотири види шахрайства:

Доставка товарів або послуг. Ставиться  приваблива ціна і проситься передоплата. Шахраї отримують гроші і послугу не надають. Не треба вносити передоплату. 

Фішинг. Шахрай пропонує перейти за посиланням. Припустимо, це допомога від Президента: зайдіть за посиланням і заповніть форму. Особа заповнює номер своєї картки, термін дії та код. Коли такі дані потрапили до шахраїв, то вони можуть зняти всі гроші. Не переходьте за невідомими посиланнями. 

Телефонує служба безпеки банку. Якщо пропонують перевести на іншу картку гроші, одразу кидайте слухавку, дзвоніть у свій банк і питайте, чи є проблеми з карткою. 

Коли потребують допомоги. Ламають акаунти знайомої вам особи і від її імені розсилають повідомлення про допомогу. Тоді варто передзвонити цій людині і перепитати про її здоров'я і життя". 

Валерій Дмитрашківський: "Були "листи щастя": це коли надсилають штрафи за парковку в інших містах, але по факту люди там не перебували. Або перебували не в той час. 

Шахраї також "шукали" безвісти зниклих людей (видурювали гроші з родичів за нібито інформацію про місце перебування людини — ред.). І на цьому непогано заробляли. Тоді треба звернутися до поліції, де можна перевірити номер шахрая, якщо такий вже телефонував і був поміченим у таких діях. Можна спробувати самому дізнатися про шахрая за допомогою пошукової системи. 

В теперішній час не потрібно сплачувати передоплати (за товари і послуги — ред.). Все має бути по факту. Після того, як людина переконається, що та або інша послуга таки є. 

Щодо оренди житла, то треба перевірити, чи є квартира в наявності, чи в порядку документи на неї. Тільки після укладання угоди про оренду житла можна передавати гроші. 

Якщо дзвонять вам, що хтось із рідних, знайомих потрапив у халепу і потрібні миттєво кошти на вирішення проблеми, то необхідно одразу зателефонувати ймовірній жертві. І потім повідомити до органів поліції". 

 Фото:ГУ НП Вінниччини