"Наші лідери роблять все, щоб Молдова не перетворилася на "другу Білорусь" на кордоні з Україною" — Валеріу Ківерь

"Наші лідери роблять все, щоб Молдова не перетворилася на "другу Білорусь" на кордоні з Україною" — Валеріу Ківерь

Якою є політична та енергетична ситуація в Молдові? Чи готується країна до можливого вторгнення з боку Російської Федерації? Як влада оцінює антиурядові демонстрації та можливість державного перевороту? Якою є позиція Молдови та молдован щодо війни в Україні? Про це в інтерв’ю Українському радіо розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківерь.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію в Молдові та ставлення до війни в Україні

Молдова з перших днів війни стоїть поруч з Україною. Ми добрі сусіди, котрі мали у минулому спільні цілі. Але у нас нині набагато більше спільного щодо майбутнього для обох наших країн. Лише декілька місяців тому ми отримали статус кандидата до ЄС.

Ми маємо глибокий та динамічний політичний діалог між нашими країнами та владою. Президент Санду відвідувала Київ у червні. Буквально декілька тижнів тому, 2 листопада, наші президенти говорили телефоном, обговорюючи розвиток подій в Україні та Молдові. Оскільки усе, що відбувається в Україні, впливає також і на Молдову.

Ситуація у Молдові стабільна, але з великим ризиком дестабілізації. Це стосується не лише економічної чи енергетичної кризи. Мова йде про намагання певних олігархів вплинути на ситуацію, дестабілізувати її. Є ризик втручання російських сил: спроба змінити уряд і зробити молдавське суспільство проросійськими. Один мій друг сказав, що ситуація у нашій країні така ж, як і в Україні, але без бомбардування.

Переважна більшість тих молдован, хто підтримує сьогоднішній уряд та прагнення президента Санду проводити реформи та боротися з корупцією, також підтримують європейські прагнення держави. Зважаючи на нашу європейську інтеграцію, ми демократична країна. Звісно, є люди, котрі не погодяться з офіційною позицією влади, і ми повинні поважати цю позицію. Загалом молдовани дуже близькі до українців у їх прагненнях. На початку війни ми прихистили багато українських переселенців. Це знак великої солідарності з вашою країною та тими, хто змушений був залишити свій дім. Ця емпатія від щирого серця і зараз продовжує існувати у нашому ставленні до України.

Про антиурядові демонстрації і партію "Шор"

Дійсно є люди, які не задоволені економічною ситуацією в країні. Тож потенційні протести можуть відбуватися. Це розуміють всі. Але влада проводить демократичні реформи і поважає право людей висловлювати свою думку — критикувати уряд та брати участь у протестах. Зрозуміло, це має бути зроблено у рамках демократичних правил та національних інтересів. Це одна сторона медалі.

З іншого боку, я можу сказати, що є свідчення, що люди на цих протестах отримували за це гроші від корупційних олігархів, зокрема Ілана Шора. Є свідчення, що ці протести були також змотивовані російськими розвідувальними групами, щоб дестабілізувати ситуацію у країні, яка дуже чутлива зараз через глибоку економічну кризу і високі ціни на енергоресурси. Ми маємо визнати це.

Читайте також — "Чехія прагне стати ядром серед держав, які працюватимуть над створенням спеціального трибуналу щодо злочинів Росії" — посол Радек Матула

Про підготовку спецслужбами Росії державного перевороту в Молдові

Звісно, я не маю детальної інформації стосовно операцій розвідслужб Росії у Молдові. Але є певні розслідування, що підтверджують це. Президент та прем’єр країни вже відреагували на таку інформацію. Тож ця інформація надійна.

Росія намагається створити "другу Білорусь" на кордоні з Україною. Однак, цього не трапиться, бо наші лідери та влада роблять усе можливе, щоб зберегти стабільність і євроатлантичний курс та проводити реформи в усіх важливих сферах соціального життя. Звісно, громадяни прекрасно розуміють, хто є хто у ці важкі часи. Оскільки ми демократичне суспільство, деякі люди дивляться на ситуацію по-іншому. Але більшість розуміє, що таке війна і хто розпочав цю війну проти України. Та й не лише проти України, але проти усього вільного світу, включно з Молдовою.

Про проросійські медіа в Молдові

Російська пропаганда дуже сильна і створює багато проблем у нашому суспільстві. Уряд та парламент Молдови ухвалили законодавчі акти у червні 2022, які не дозволяють російським телевізійним каналам мовити на території нашої держави. Не всім каналам, а тим, що несуть активні проросійські меседжі. Звісно, це не так, як в Україні, коли всі російські канали заборонені. Це зроблено, щоб створити певний баланс, але всі російські політичні програми заборонені у Молдові. Ми віримо, що це допоможе зупинити російську пропаганду, або хоча б мінімізувати її.

Про енергетичну політику влади Молдови та залежність від російського газу

Це також важливе питання, яке впливає на стабільність у країні. До останнього часу ми були надзвичайно залежні від російського газу. Це впливало на населення Молдови загалом. І тут важливо зазначити нашу з вами співпрацю у сфері енергетики. Зокрема, тристоронню зустріч міністрів закордонних справ та міністрів енергетики Молдови, України та Румунії. Вона відбулася 15 вересня. Ми домовилися поглибити співпрацю в енергетиці. Але тоді ми ще не очікували, що Російська Федерація вдарить по критичній інфраструктурі України. Це створило багато проблем не лише в Україні, але й у Молдові. З затримкою, але ми працюємо над диверсифікацією енергоресурсів. Єдина можливість зараз — це Румунія. Але якщо говорити про газ, то частина наших ресурсів зберігається в Україні, бо у вас є технічні можливості. Наша кооперація в енергетиці розвивається. Ми сподіваємося, що це допоможе нам у ці важкі часи.

Про біженців з України

Початок війни був надзвичайно складним для нас. За перші дні після 24 лютого ми отримали понад 300 тисяч біженців з України. Це фактично збільшило населення країни на 10%. Бо ми усього маємо 3 мільйони. Зараз близько 60 тисяч українців все ще у Молдові, тож ми забезпечуємо їх усім необхідним. Багато з них живуть у молдовських сім’ях, адже ми маємо історичні та сімейні зв’язки між країнами. Діти ходять до дитсадків, до шкіл. Звісно, прийде час, і цим українцям треба буде повертатися додому. Не тому, що ми не хочемо їм допомогти, а тому, що ми хочемо миру в Україні.

Про ситуацію в Придністров’ї

Російська агресія серйозно вплинула на безпеку усього регіону.

Ситуація у Придністров’ї хвилює нас протягом останніх 30 років. З ескалацією в Україні ситуація стала ще більш складною. Згідно з офіційною інформацією, ми не бачимо очевидних загроз з цієї частини країни, але провокації можуть статися. Дуже важливо, щоб ми з вами працювали разом. Наші служби внутрішньої розвідки мають контактувати з українськими колегами. Наша позиція — президента та уряду — чітка — мирне врегулювання конфлікту.

Про підготовку Молдови до вторгнення

Ми маленька країна, але з великим серцем. Молдова — нейтральна країна. Це правда. Це згідно з нашою конституцією. Хоча це не означає, що ми не готуємо себе до захисту країни у випадку вторгнення з Російської Федерації. Це єдине вторгнення, що можливе. Наш уряд разом з президентом та партнерами працюють, аби отримати допомогу та захищати країну у випадку вторгнення.

Молдовани з українцями від початку. Ми віримо, що Україна виграє у цій нечесній війні. Україна буде мирною та багатою країною, яка дасть впевненість у майбутньому для усіх українців, де б вони не були.

Фото: osce.org

Останні новини
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Новини по темі
Дестабілізація через Придністров'я, церкву та обстріли: як може вплинути на вибори у Молдові РФ?
Кіссінджер — найефективніший держсекретар США чи військовий злочинець?
Чи варто Україні робити ставку на "хороших русских"? Відповідає Валерій Пекар
"Росія розуміє лише силу" — Ганна Шелест про вступ України до НАТО
Вибори у Казахстані: перемога партії Токаєва і намагання не псувати відносини з Росією